Nyilalló fejfájás hátul

Nyilalló fejfájás hátul

Amennyiben a nyilalló fejfájás hátul, tarkótájékon jelentkezik, azt különböző betegségek és sérülések okozhatják. Ide tartoznak a krónikus fejfájások, amelyek közül gyakran előfordul a tenziós fejfájás, ritkábban a migrén, a nyaki migrén és a krónikus nyaki fájdalom. A hirtelen fellépő nyaki fájdalom sürgős beavatkozást igényelhet. A legsúlyosabb okok a vérzés, a gyulladásos betegségek és a koponyasérülés.

A migrén és a tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás a leggyakrabban előforduló típus. Ezt a fájdalmat, bár jóindulatú, gyakran szinte állandó nyomásérzésként írják le a fejtető körül, ahol a fej “úgy tűnik, mintha satuban lenne”. Ugyanez az érzés tud jelentkezik a nyak hátsó részén. A fájdalom általában szimmetrikus, a fej mindkét oldalán jelentkezik, enyhe vagy közepes intenzitással, és nem jár más kísérő tünetekkel. Nincs hányinger, hányás, hang- vagy fényérzékenység. A migrén éles és lüktető fájdalmat okoz, főleg a fej oldalsó részén. Bizonyos esetekben azonban a fájdalom főleg a nyak hátsó részén jelentkezik. Kezelés nélkül a fájdalom súlyos hányingerrel, hányással, valamint fény-, hangérzékenységgel fokozódik.

Nyaki eredetű fejfájás

A nyaki fájdalmat gyakrabban a nyakizmok megfeszülése és görcsös merevsége váltja ki, mely a tarkó felé sugárzik. A fájdalom mindkét oldalon kialakulhat, de gyakori a féloldali merevség létrejötte is. Ebben az esetben a fej, nyakmozgások is korlátozottak. A nyilalló fejfájás hátul különösen a fej hátrafelé billentése vagy a fej forgatása közben képes súlyosbodni. A fájdalom hátterében esélyesek a gerinc problémák, a meszesedés vagy külső sérülés. Gyakran a nyaki gerinc helytelen tartása, a stressz és a mozgásszegény életmód váltják ki.

Szubarachnoideális vérzés

Az agyat a koponyacsontot belül három agyhártyaréteg védelmezi: a kemény agyhártya, a lágy agyhártya és a pókhálóhártya. A szubarachnoideális vérzés (agyvérzés egyik típusa) fejsérülés miatt is létrejöhet, de leggyakoribb oka az agyi erek tágulatának megrepedése által okozott vérzés. Ez hirtelen kialakuló erős tarkótáji fejfájással, vagy tarkómerevséggel járhat. Ezeket hányinger, hányás, látási zavarok, vagy zavartság kísérheti. Ez egy életveszélyes eset, melynél azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.

Occipitalis neuralgia

A nervus occipitalis nevű ideg irritációjára utal a neuralgia, amely okán kialakulhat a súlyos nyilalló fejfájás hátul, ahol az ideg kilépési pontja található. Erre a fájdalom típusra jellemző a hullámzás, mely néha igen erős, néha pedig enyhül. Az occipitalis neuralgia okozója sok olyan folyamat lehet, mely az ideget összenyomja, ezzel kóros működését kiváltva. Ez lehet a közeli vérerek rendellenes lefutása, nyaki daganat, arthritis, és sérülés. Ennek a betegségnek a kapcsán az agyban nem alakulnak ki elváltozások.

Kezelés szempontjából az izomlazító gyógyszerek jelenthetik az elsődleges megoldást, melyek a nyaki izmokat ellazítják. Speciális gyógyszerek alkalmazása is indokolttá válhat, amennyiben ezek nem a krémek nem használnak, de egyes esetekben műtéti megoldás is szóba jöhet.

Koponyaalapi törés

A koponyacsont azon része, ahol a gerincvelő kilép a gerinccsatornába, az a koponyacsont alsó felszíne, azaz a koponyaalap. A koponya ezen részén létfontosságú idegközpontok futnak, melyek az agytörzsben, nyúltvelőben helyezkednek el. Emiatt ezen a részen kifejezetten magas az agyi sérülés kockázata. A koponyaalapi törés súlyos fejfájással járhat, mindenképpen indokolt a kórházi felügyelet.

A koponyaalapi törés nagyon gyakori következménye a gerincfolyadék szivárgása. Ilyenkor az orrból vagy a fülből vízszerű folyadékcsorgás tapasztalható, mely megerősíti a törés gyanúját. A trauma késői tünetei közt fordulhat elő a látászavar, vagy a szagérzékelés és hallás elvesztése.

Teendők a fej hátsó részén fellépő fejfájás esetén

A fej hátsó traktusában fellépő fejfájás viszonylag gyakori. A leggyakrabban előforduló okok azonban egyszerűen kezelhetőek. Ennek ellenére ha a tünetek nem múlnak, az orvosi vizsgálatra mindenképpen szükség van a konkrét ok felderítése céljából.

Az azonnal orvoshoz kell fordulni az alábbi tünetek esetében:

  • nem múló, hirtelen fellépő súlyos fejfájás;
  • fejfájás, amely a fejet ért erős ütés után alakul ki;
  • láz és nyaki merevség;
  • eszméletvesztés, zavartság vagy álmosság;
  • a test egy részének gyengesége vagy a kontroll elvesztése.