gyomorsav

Mit tegyen gyomorégés és a sok gyomorsav ellen

Sajnálatos módon manapság rengetegen küzdenek a világban a gyomorégés és a sok gyomorsav ellen. Néha a gyomor túl sok gyomorsavat termelhet, ami több kellemetlen tünethez vezethet.

A gyomor feladata, hogy elősegítse az elfogyasztott ételek emésztését. Ennek egyik módja a gyomorsav termelődés. A gyomorsav segít lebontani és megemészteni az ételeket. A gyomorsav fő összetevője a sósav. A gyomor bélése természetesen kiválasztja a gyomorsavat. Ezt a szekréciót mind a hormonok, mind az idegrendszer ellenőrzi.

Mi okozhatja a sok gyomorsavat?

Számos állapot vezethet magas gyomorsav kialakulásához. Gyakran ezek az állapotok a gasztrin hormon túltermeléséhez vezetnek. A gasztrin egy olyan hormon, amely azt mondja a gyomornak, hogy több gyomorsavat termeljen.

A sok gyomorsav okai

Visszahúzódó sav hiperszekréció: A H2 blokkolók egyfajta gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a gyomorsavat. Néha a gyógyszeres kezelést abbahagyó embereknél megemelkedhet a gyomorsav. Bizonyíték van arra, hogy ez a protonpumpa-gátlók (PPI) abbahagyása után is megtörténhet, bár ez vitatott.
Zollinger-Ellison-szindróma: Ezzel a ritka betegséggel a gastrinomának nevezett tumorok kialakulnak a hasnyálmirigyben és a vékonybélben. A gasztrinómák magas szintű gasztrint termelnek, ami megnövekedett gyomorsavat okoz.
Helicobacter pylori fertőzés: A H. pylori egyfajta baktérium, amely kolonizálhatja a gyomrot és fekélyeket okozhat. Néhány H. pylori fertőzésben szenvedőembernek is lehet sok a gyomorsava.
A gyomor kimenetének elzáródása: Ha a gyomorból a vékonybélbe vezető út elzáródik, megnövekedett gyomorsavat eredményezhet.
Krónikus veseelégtelenség: Néhány ritka esetben a veseelégtelenségben szenvedők vagy a dialízis alatt álló személyek magas szintű gasztrint termelhetnek, ami a gyomorsav termelésének növekedéséhez vezet.

Fontos megjegyezni azt is, hogy néha a magas gyomorsav oka nem azonosítható. Amikor egy állapot okát nem lehet meghatározni, idiopátiának nevezzük.

A sok gyomorsav tünetei

– hasi kellemetlenség, amely rosszabb lehet éhgyomorra
– hányinger vagy hányás
– puffadás
– gyomorégés
– hasmenés
– csökkent étvágy
– megmagyarázhatatlan fogyás

A magas gyomorsav tünetei nagyon hasonlítanak más emésztési állapotok tüneteihez. Mindig jó ötlet orvoshoz fordulni, ha tartós vagy visszatérő emésztési tünetek jelentkeznek.

A sok gyomorsav mellékhatásai

A magas gyomorsavszint növelheti más gyomorral kapcsolatos egészségi állapotok kialakulásának kockázatát, mint például:

– Peptikus fekélyek: A peptikus fekélyek olyan sebek, amelyek akkor alakulhatnak ki, amikor a gyomorsav elkezdi enni a gyomor nyálkahártyáját.
– Gastroesophagealis reflux betegség (GERD): A reflux egy olyan állapot, amikor a gyomorsav visszaszivárog a nyelőcsőbe.
– Emésztőrendszeri vérzés: Ez magában foglalja az emésztőrendszer bárhol történő vérzését.

Kockázati tényezők

A magas gyomorsavszint kialakulásának néhány lehetséges kockázati tényezője a következők:

Gyógyszerek: Ha gyógyszert szed a gyomorsav termelésének csökkentésére (protonpumpa-gátlók vagy H2 receptor blokkolók), majd abbahagyja a kezelést, magas gyomorsav alakulhat ki. Ez azonban idővel általában önmagában megoldódik.
H. pylori fertőzés: Ha aktív H. pylori bakteriális fertőzés van a gyomorban, a gyomorsav növekedéséhez vezethet.
Genetika: A gasztrinómában szenvedő emberek – a hasnyálmirigyben vagy a duodenumban kialakuló daganatok – körülbelül 25-30 százalékának örökletes genetikai állapota van, az úgynevezett 1. típusú többszörös endokrin neoplazia (MEN1).

Kezelési lehetőségek sok gyomorsav ellen

A magas gyomorsavat gyakran protonpumpa-gátló gyógyszerekkel (PPI) kezelik. Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyomorsavtermelést. A PPI-k a nagyobb hatékonyságúak mint a H2 blokkolók. A H2 blokkolók a beszedett mennyiségtől függően (20mg-40mg) 4-6 órán át hatnak, míg ugyanekkora dózisú PPI egész napra elegendő lehet.

Ha a magas gyomorsavat H. pylori fertőzés okozza, antibiotikumokat és PPI-t is felírnak Önnek. Az antibiotikumok a baktériumok elpusztításán dolgoznak, míg a PPI segít csökkenteni a gyomorsavtermelést.

Néha műtét ajánlható, például a gasztrinómák eltávolítása Zollinger-Ellison szindrómában szenvedőknél. Ezenkívül a súlyos fekélyben szenvedőknek műtétre lehet szükségük a gyomor egy részének (gasztrektómia) vagy a vagus ideg (vagotomia) eltávolítására.

Gyomorégés esetén, étrendi változtatásokat végezhet a tünetek csökkentése érdekében:

– kisebb és gyakoribb étkezés
– a sok gyomorsav ellen ajánlott az alacsony szénhidráttartalmú étrend követése
– korlátozza az alkohol, koffein és szénsavas italok bevitelét
– kerülje a gyomorégést súlyosbító ételeket (ezt mindenkinek saját magán kell kitapasztalni, de általánosságban kerülni kell a citrusféléket, paradicsomot, nagyon-hideg és meleg ételek fogyasztását)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük