Növekedési hormon

Növekedési hormon hatása

Az emberi növekedési hormon (HGH) az agyalapi mirigy által termelt fontos hormon, mely kulcsszerepet játszik a növekedésben, a test összetételében, a sejtek helyreállításában és az anyagcserében.

A HGH fokozza az izomnövekedést, az erőt és a gyakorlati teljesítményt, miközben segít a sérülésekből és betegségekből való felépülésben. Az alacsony HGH-szint ronthatja életminőségét, növelheti a betegségek kockázatát, és hízáshoz vezethet.

A növekedési hormon szteroid doppingszer hatása

A testépítők körében a növekedési hormon szteroid az egyik legismertebb illegális doppingszer.

Igazság szerint a növekedési hormon egy fehérje, a szteroidok pedig zsírok, így a GH nem nevezhető szteroidnak.

A szteroidhormonokkal ellentétben a növekedési hormon nem fokozza közvetlenül az izomnövekedést. Nem építi az izmokat, inkább a májat arra készteti, hogy egy IGF-1 nevű hormont állítson elő, mely erősen anabolikus.

A növekedési hormon hatása tehát, hogy jelentősen izomépítő üzemmódba kapcsolja a szervezetet. A szteroidoknál jóval kevesebb mellékhatással rendelkezik, és gyorsan kiürül a szervezetből, így vizeletvizsgálattal sem lehet kimutatni. A növekedési hormon ugyanúgy aminosavakra bomlik, mint a normál fehérje, így nem mutatható ki, hogy mi bomlott le.

Tippek a növekedési hormon szintjének természetes növelésére

Az optimális szintek különösen fontosak a fogyáshoz és a sérülésekből való felépüléshez az edzés során. Érdekes módon az étrend és az életmód jelentősen befolyásolhatja a HGH-szintet. De lássuk, mivel lehetünk még hatással a GH növelésre.

Testzsír elvesztése

A hasi zsír mennyisége közvetlenül összefügg a HGH-termelésével. A magasabb hasi zsírszinttel rendelkezőknél valószínűleg csökken a HGH-termelés, és megnövekszik a betegségek kockázata.

Egy tanulmány azt figyelte meg, hogy a kontrollcsoporthoz képest háromszor annyi hasi zsírral rendelkezőknél kevesebb mint a fele volt a HGH. Egy másik tanulmány a hormon felszabadulását figyelte, és nagymértékű csökkenést talált a több hasi zsírral rendelkezők körében.

Érdekes módon a kutatások azt sugallják, hogy a felesleges testzsír jobban befolyásolja a növekedési hormon szintjét a férfiaknál. A testzsír csökkentése azonban továbbra is kulcsfontosságú mindkét nem esetében.

Egyébként a hasi zsír a raktározott zsír legveszélyesebb típusa, és számos betegséghez kapcsolódik. Elvesztése segít optimalizálni a HGH-szintet és az áltakános egészség egyéb szempontjait.

Időszakos böjt

A tanulmányok azt mutatják, hogy a koplalás a HGH-szint jelentős növekedéséhez vezet. Egy tanulmány kimutatta, hogy 3 nap alatt a böjt után a HGH szint több mint 300%-kal nőtt. Egy hét koplalás után masszívan 1250%-kal nőtt.

A folyamatos böjt azonban hosszú távon nem fenntartható. Az időszakos böjt egy népszerűbb diétás megközelítés, amely az étkezést rövid időszakokra korlátozza.

Az időszakos böjtölésre többféle módszer áll rendelkezésre. Az egyik általános megközelítés a napi 8 órás étkezési időszak 16 órás böjttel. Egy másik, hogy csak 500-600 kalóriát eszünk heti 2 napon.

Az időszakos koplalás két fő módon segíthet a növekedési hormon szint optimalizálásában. Először is, segíthet a testzsír csökkentésében, ami közvetlenül befolyásolja a hormon termelését.

Másodszor, a nap nagy részében alacsonyan tartja az inzulinszintet, mivel étkezés közben inzulin szabadul fel. A kutatások azt sugallják, hogy az inzulin kiugrása megzavarhatja a természetes növekedési hormon termelését.

Arginin-kiegészítő

Önmagában véve az arginin fokozhatja a növekedési hormon szintet. Bár a legtöbb ember hajlamos az aminosavakat, például az arginint is használni a testmozgás mellett, számos tanulmány azt mutatja, hogy a HGH-szint alig vagy egyáltalán nem emelkedik a hatására.

A tanulmányok azonban megfigyelték, hogy az arginin önmagában történő bevétele – minden edzés nélkül – jelentősen megnöveli ennek a hormonnak a szintjét.

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy 45 vagy 114 mg arginin testtömeg kilogrammonként, illetve napi 6-10 vagy 15-20 gramm arginin milyen hatást fejt ki. Nem talált hatást az alacsonyabb dózisnál, de a magasabb dózist szedő résztvevők körülbelül 60%-kal növelték a HGH-szintjüket alvás közben.

Csökkentett cukorbevitel

Az inzulinszint növekedése alacsonyabb növekedési hormon szinttel jár. A finomított szénhidrátok és a cukor emelik a legjobban az inzulinszintet, így a bevitel csökkentése segíthet optimalizálni a növekedési hormon szintet.

Egy kutatás rámutatott, hogy az egészséges emberekben 3-4-szer magasabb volt a HGH-szint, mint a cukorbetegeknél, valamint csökkent a szénhidrát-toleranciájuk és az inzulinfunkciójuk.

Az inzulinszint közvetlen befolyásolása mellett a túlzott cukorbevitel kulcsfontosságú tényező a súlygyarapodásban és az elhízásban, amelyek szintén befolyásolják a hormon szintjét. Ennek ellenére az alkalmankénti édesség hosszú távon nem befolyásolja.

Érdemes törekedni a kiegyensúlyozott étrend elérésére, mivel az elfogyasztott étel nagy hatással van egészségre, a hormonokra és a testösszetételre.

Lefekvés előtti étkezés

A szervezet természetesen jelentős mennyiségű növekedési hormont bocsát ki, különösen éjszaka. Mivel a legtöbb étkezés az inzulinszint emelkedését okozza, egyes szakértők azt javasolják, hogy kerüljük az étkezést lefekvés előtt.

Különösen egy magas szénhidrát- vagy fehérjetartalmú étkezés növelheti az inzulinszintet, és potenciálisan blokkolhatja az éjszaka felszabaduló HGH egy részét.

Ennek ellenére az inzulinszint általában evés után 2-3 órával csökken, ezért érdemes lehet kerülni a szénhidrát- vagy fehérje alapú ételeket 2-3 órával lefekvés előtt.

Edzés nagy intenzitással

Az edzés az egyik leghatékonyabb módja a növekedési hormon szint jelentős emelésének. A növekedés függ az edzés típusától, az intenzitástól, az edzés körüli táplálékfelvételtől és a szervezet saját tulajdonságaitól. A nagy intenzitású edzés növeli a legjobban a HGH-t, de az edzés minden formája előnyös.

Megfelelő lehet az intervallum edzés, a súlyzós edzés vagy a köredzések, a HGH szintjének megugrása és a zsírvesztés maximalizálása érdekében.

A kiegészítőkhöz hasonlóan a testmozgás elsősorban a HGH-szint rövid távú kiugrását okozza. Mindazonáltal hosszú távon a testmozgás optimalizálhatja hormonműködést és csökkentheti a testzsírt, melyből mindkettő jót tesz a HGH-szint emelkedésének.