Lee Haney

Lee Haney testépítő bajnok Mr. Olympia

Név: Lee Haney
Született: Spartanburg, Dél-Karolina, USA, 1959 november 11.

Magasság: 180cm
Versenysúly: 110kg
Mellméret: 142cm
Kar mérete: 53cm
Derék: 80cm
Combméret: 76cm

Legnagyobb győzelem: IFBB Mr. Olympia 1984-1991

Lee Haney egy egykori amerikai profi testépítő bajnok. Az egyik legnagyobb testépítő, akit a Föld valaha a hátán hordott. 25 éves versenyzői karrierje során 8 alkalommal nyerte el a Mr. Olympia címet Ronnie Colemannel holtversenyben, és ezzel maguk mögé utasítva Arnold Schwarzenneger-t is.

Életrajz

Lee Haney a dél-karolinai Spartanburgban nőtt fel. A Spartanburgi Metodista Főiskolán végzett, ahol ifjúsági tanácsadói diplomát szerzett.

Mint annyi testépítő legendát, fiatal korában őt is elbűvölték az izmos testalkatok, ami arra késztette, hogy elkezdjen súlyokat emelni. Csodálta a görög mitológiából származó Hercules-t, és amikor többet megtudott a testépítésről, Robby Robinson , a „Fekete herceg” olyan volt, akire valóban felnézett.

Mondhatni, hogy Lee Haney szerény készletekkel rendelkezett, csak műanyag, homokkal töltött súlyokkal tudott edzeni. De ez áppen elég volt ahhoz, hogy elinduljon. 12 évesen kapott egy súlyzókészletet karácsonyi ajándékként, és egy ideig azt használta testalkatának javítására.

Ezután csatlakozott a helyi YMCA edzőteremhez, ahol jobb eszközökhöz jutott. Testalkatán Danny Rogers testépítő edző gyorsan észrevette, hogy sokra viheti a testépítő sportban.

Lee már igen fiatalon, mindössze 25 évesen megnyerte a legrangosabb versenyt a testépítésben, és visszavonulásáig nem is talált legyőzőre. Hívő keresztényként mindig is hangsúlyozta, hogy nem elég, ha gépiesen elvégzed az előírt munkát, hanem fejben is ott kell lenned mindig.

Feleségével, Shirley-vel, és két gyermekükkel jelenleg Atlantában laknak.

Vallásos ember és ennek keretében létrehozott egy non-profit szervezetet Harvest House néven, amely hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozását segíti.

Bill Clinton elnök kinevezte Haney-t az Elnökök Testnevelési és Sportügyi Tanácsának elnökévé. Az újjászületett keresztény Haney-nek saját műsora van a Trinity Broadcasting Network-en “TotaLee Fit Lee Haney-el” néven, esetenként felesége is csatlakozik hozzá. A bemutatón megtanítja mind a testi, mind a lelki növekedés fontosságát.

Létrehozta a fitnesz tudományok nemzetközi szövetségét, amelyben a fiával együtt dolgozott, és arra tette fel az életét, hogy egészséges embereket neveljen, ráadásul nemcsak az edzésekhez adnak tanácsot, hanem saját táplálék-kiegészítőket is forgalmaznak.

Lee Haney testépítő győzelmei

1979 – AAU Teen Mr. America
1982 – NPC Junior Nationals, NPC Nationals, IFBB World Amateur Championships
1983 – Grand Prix Las Vegas, IFBB Night of Chanpions
1987 – Grand Prix Germany

Mr. Olympia versenyek

1983 – 3. hely
1984-1991 – 1. hely

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük