Lábszár fájdalom nyugalmi állapotban

Lábszár fájdalom nyugalmi állapotban

A lábszár fájdalom nyugalmi állapotban gyakran megzavarja akár az alvást is. Ez több lehet, mint az öregedés szokásos jele. Az éjszakai vagy nyugalmi lábszár fájdalom gyakran a perifériás artériás betegség (PAD) tünete.

A perifériás artériás betegség lábfájdalma bárhol előfordulhat a lábában, de a fájdalom leggyakrabban a lábszár, a comb vagy a fenék izmaiban érezhető. A fájdalom az enyhétől olyan erősig terjedhet, hogy alig tud megtenni egy nagyon rövid utat. A PAD progresszív betegség. Néhány embernél a fájdalom csak nappal jelentkezik. Mások fájdalmat éreznek pihenés közben vagy éjszaka.

Lábszár fájdalom nyugalmi állapotban és éjszaka

A PAD által okozott lábfájdalmat vagy izomgörcsöt claudikációnak nevezik. A tüneteit kiválthatja az aktivitás, különösen a séta vagy a lépcsőzés. Ha azonban megáll és pihen néhány percig, nem ritka, hogy a fájdalom alábbhagy.

Az éjszakai lábfájdalom a PAD legrosszabb formájának – a kritikus végtag-ischaemia (CLI) – jele lehet. A CLI-vel a lábakban fellépő fájdalomrohamok percekig vagy órákig is fennállhatnak. Az éjszakai lábfájdalom súlyos állapot jele lehet, és csak egészségügyi szakember diagnosztizálhatja.

Perifériás artériás betegség

A perifériás artériás betegség olyan keringési betegség, amelyben az elzáródott artériák csökkentik a véráramlást a végtagokban, leggyakrabban a lábakban és a lábfejekben. Ez viszonylag gyakori állapot, és a 70 év felettiek közel 15%-ánál diagnosztizálták.

A perifériás artériás betegség okai

Ezt a betegséget az érelmeszesedés vagy az artériák okozzák. Az artériák megkeményedése olyan állapot, amely egyszerre okoz szívkoszorúér-betegséget, amely szívrohamhoz vezethet. Amennyiben elég súlyos, végtag amputációjához vagy akár halálhoz is vezethet.

Az érelmeszesedés veszélyei

Az érelmeszesedés az idősebb embereknél gyakori állapot, amelyben zsírlerakódások halmozódnak fel az artériákban, elzáródást okozva. Ezek az elzáródások zsírokból és koleszterinből állnak, és plakknak nevezik. Ahogy a plakk felhalmozódik az artériában, az erek fala megvastagodni kezd, ami akadályozza a véráramlást. Az érelmeszesedés oka nem teljesen ismert, de sok tudós és orvos úgy véli, hogy a sérült artériák okozzák a plakk kialakulását. Az artériák károsodását főleg a magas koleszterin, a magas vérnyomás és a dohányzás okozhatja.

A perifériás artériás betegség egyéb jelei

Ismerje meg a figyelmeztető jeleket. A lábfájdalom nem az egyetlen tünet. Számos egyéb jel is utalhat arra, hogy PAD-ja van, többek között:

  • Görcs vagy fájdalom séta után, amely pihenéssel enyhül.
  • Gyengeség vagy zsibbadás a lábakban.
  • Hideg érzés az alsó lábszárban vagy a lábfejben.
  • Sebek, amelyek nem gyógyulnak be a lábakon, vagy a lábujjakon.
  • Gyenge pulzus a bokában vagy a lábakban.
  • Fényes bőr és/vagy kékes árnyalat a lábakon.
  • Szőrhullás a lábakon.