Egy régóta közkedvelt ital a kávé, amely arról híres, hogy képes fokozni az éberséget és növelni az energiaszintet. A kávé kalória tartalma nagy részét a szénhidrát biztosítja, de növényhez mérten a fehérje is jelentős mértékben van jelen benne. Energiát biztosító hatásai mellett a kávét néhány lehetséges egészségügyi előnyhöz kapcsolják, ami még több okot ad a fogyasztására.
100g kávé kalória és tápanyag összetétele
A kávé ásványi anyag és vitamin tartalma
Amellett, hogy a kávé kalória tartalma kiegyensúlyozott, fontos ásványi anyagok, például foszfor, magnézium, kálium és mangán nagyon gazdag forrása.
A foszfor kis mennyiségben van jelen a szervezetben, de fontos szerepet játszik a folyadéktereiben és a kémhatás szabályozásában. Kevésbé ismert, hogy testünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületekben raktározza.
A magnézium is jelentős mértékben lelhető fel a kávéban, mely létfontosságú ásványi anyag az emberi szervezet számára. Elsődleges szerepe az idegrendszer működésében és a csontok felépítésében van.
A kálium a makroelemek közé sorolható, avagy olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek naponta több száz milligrammos mennyiségben van szüksége. Ennek a mennyiségnek a jelentős részét a kávé biztosítani tudja.
Valójában a kávé számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:
- B-1 vitamin: 0,413mg 37,5%
- B-3 vitamin: 17,6mg 110%
- B-6 vitamin: 0,747mg 53,4%
- Foszfor: 580mg 82,9%
- Kálium: 2443mg 122%
- Magnézium: 244mg 65,1%
- Mangán: 1,1mg 55%
- Szelén: 64,1µg 117%
A kávéfogyasztás előnyei
A kávé igen népszerű ital az emberek körében, de többnyire nem az egészségre gyakorolt előnye miatt fogyasztják, pedig bővelkedik abból a szempontból is.
Energiaszint növelő
A kávé koffeint tartalma jelentős, amely a központi idegrendszert stimulálja. Ez a tulajdonság az energiaszint növeléséről és a fáradtság elleni küzdelemről ismert.
Segíthet a testsúly szabályozásában
A kávé kalória tartalmától függetlenül támogathatja a bélrendszer egészségét és megváltoztathatja a zsírraktározást, melyek közül mindkettő előnyös lehet a testsúly kontrollálásában.
Megvédhet a májbetegségek ellen
Több tanulmány is azt sugallja, hogy a kávé segítheti a máj egészségének megtartását és megvédheti a betegségektől. A májbetegségben szenvedőknél napi két csésze kávé elfogyasztása alacsonyabb májhegesedés és májrák kialakulásának esélyét mutatta.