Kávé kalória és vitamin tartalma

Kávé kalória és vitamin tartalma

Egy régóta közkedvelt ital a kávé, amely arról híres, hogy képes fokozni az éberséget és növelni az energiaszintet. A kávé kalória tartalma nagy részét a szénhidrát biztosítja, de növényhez mérten a fehérje is jelentős mértékben van jelen benne. Energiát biztosító hatásai mellett a kávét néhány lehetséges egészségügyi előnyhöz kapcsolják, ami még több okot ad a fogyasztására.

100g kávé kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
6g
55,1g
4,6g
2,5g
23,3g
360

A kávé ásványi anyag és vitamin tartalma

Amellett, hogy a kávé kalória tartalma kiegyensúlyozott, fontos ásványi anyagok, például foszfor, magnézium, kálium és mangán nagyon gazdag forrása.

A foszfor kis mennyiségben van jelen a szervezetben, de fontos szerepet játszik a folyadéktereiben és a kémhatás szabályozásában. Kevésbé ismert, hogy testünk a tartalékenergia egy részét foszforvegyületekben raktározza.

A magnézium is jelentős mértékben lelhető fel a kávéban, mely létfontosságú ásványi anyag az emberi szervezet számára. Elsődleges szerepe az idegrendszer működésében és a csontok felépítésében van.

A kálium a makroelemek közé sorolható, avagy olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek naponta több száz milligrammos mennyiségben van szüksége. Ennek a mennyiségnek a jelentős részét a kávé biztosítani tudja.

Valójában a kávé számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • B-1 vitamin: 0,413mg 37,5%
  • B-3 vitamin: 17,6mg 110%
  • B-6 vitamin: 0,747mg 53,4%
  • Foszfor: 580mg 82,9%
  • Kálium: 2443mg 122%
  • Magnézium: 244mg 65,1%
  • Mangán: 1,1mg 55%
  • Szelén: 64,1µg 117%

A kávéfogyasztás előnyei

A kávé igen népszerű ital az emberek körében, de többnyire nem az egészségre gyakorolt előnye miatt fogyasztják, pedig bővelkedik abból a szempontból is.

Energiaszint növelő

A kávé koffeint tartalma jelentős, amely a központi idegrendszert stimulálja. Ez a tulajdonság az energiaszint növeléséről és a fáradtság elleni küzdelemről ismert.

Segíthet a testsúly szabályozásában

A kávé kalória tartalmától függetlenül támogathatja a bélrendszer egészségét és megváltoztathatja a zsírraktározást, melyek közül mindkettő előnyös lehet a testsúly kontrollálásában.

Megvédhet a májbetegségek ellen

Több tanulmány is azt sugallja, hogy a kávé segítheti a máj egészségének megtartását és megvédheti a betegségektől. A májbetegségben szenvedőknél napi két csésze kávé elfogyasztása alacsonyabb májhegesedés és májrák kialakulásának esélyét mutatta.