Karfiol kalória tartalma

Karfiol kalória tartalma és előnyös hatásai

A karfiol kalória tartalma szinte elenyésző, a legnagyobb részét a 3g szénhidrát teszi ki, melynek kétharmad része cukor. A karfiol rendkívül egészséges zöldség, és jelentős tápanyagforrás. Egyedülálló növényi vegyületeket is tartalmaz, amelyek csökkenthetik számos betegség, köztük a szívbetegség és a rák kockázatát. Ezenkívül fogyásbarát, és hihetetlenül könnyen hozzáadható az étrendhez.

100g karfiol kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
1,9g
3g
1,9g
0,3g
2g
25

A karfiol ásványi anyag és vitamin tartalma

Táplálkozási profilja meglehetősen lenyűgöző ennek a zöldségnek. Nagyon alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor sok vitamint tartalmaz. Valójában a karfiol szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • B-6 vitamin: 0,184mg 13%
  • B-9 vitamin: 57µg 28,5%
  • C-vitamin: 48,2mg 60,3%
  • K-vitamin: 15,5µg 20,7%
  • Kálium: 299mg 14,9%

Magas rosttartalom

A karfiol meglehetősen magas rosttartalmú, ami jótékony hatással van az általános egészségre. 100g karfiolban 2 gramm rost található, ami a felnőttek napi szükségletének 8%-a.

A rostok fontosak, mert táplálják a bélben lévő egészséges baktériumokat, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és elősegítik az emésztés egészségét. A megfelelő mennyiségű rost fogyasztása segíthet megelőzni az olyan emésztési zavarokat, mint a székrekedés, a divertikulitisz és a gyulladásos bélbetegség.

Ezenkívül a tanulmányok azt mutatják, hogy a rostban gazdag zöldségekben gazdag étrend számos betegség, köztük a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség alacsonyabb kockázatával jár.

A rostok az elhízás megelőzésében is szerepet játszhatnak, mivel képesek elősegíteni a teltségérzetet és csökkenteni a teljes kalóriabevitelt. A karfiol kalória tartalma ráadásul még extrém alacsony is.

Antioxidánsok kiváló forrása

A karfiol kiváló antioxidánsforrás, amely megvédi sejtjeit a káros szabad gyököktől és a gyulladásoktól. Más keresztes virágú zöldségekhez hasonlóan a karfiolban is különösen magas értékűek a glükozinolátok és az izotiocianátok. Ezek az antioxidánsok két csoportja, amelyekről kimutatták, hogy lassítják a rákos sejtek növekedését. Kémcsöves vizsgálatokban a glükozinolátok és az izotiocianátok különösen védenek a vastagbél-, tüdő-, mell- és prosztatarák ellen.

Sőt, a karfiol nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely antioxidánsként működik. Jól ismert gyulladáscsökkentő hatásairól, amelyek erősíthetik az immunrendszer egészségét és csökkenthetik a szívbetegségek és a rák kockázatát.

Magas a kolintartalma

A karfiolban magas a kolin tartalom, amely nélkülözhetetlen tápanyag és sok embernek hiánya van belőle a statisztikák alapján.

A kolinnak számos fontos funkciója van a szervezetben. Először is fontos szerepet játszik a sejtmembránok integritásának megőrzésében, a DNS szintézisében és az anyagcsere támogatásában. Továbbá részt vesz az agy fejlődésében és az egészséges idegrendszerhez szükséges neurotranszmitterek termelésében is. Sőt, segít megelőzni a koleszterin felhalmozódását a májban.

Azoknál, akik nem fogyasztanak elegendő kolint, nagyobb a kockázat a máj- és szívbetegségekre, továbbá az olyan neurológiai rendellenességekre, mint a demencia és az Alzheimer-kór.

Nem sok élelmiszer tartalmaz kolint. A karfiol a brokkolival együtt az egyik legjobb növényi eredetű forrása.

Szulforafánban gazdag

A karfiol szulforafánt tartalmaz, amely egy alaposan tanulmányozott antioxidáns. Számos kémcsőben és állatkísérletben azt találták, hogy a szulforafán különösen hasznos a rák kialakulásának visszaszorításában azáltal, hogy gátolja azokat az enzimeket, amelyek részt vesznek a rák kialakulásában és a daganat növekedésében.

Úgy tűnik, hogy a szulforafán véd a legjobban a vastagbél- és prosztatarák ellen, de számos más rákos megbetegedésre, például mellrákra, leukémiára, hasnyálmirigyre és melanomára gyakorolt ​​hatását is tanulmányozták.

A kutatások azt mutatják, hogy a szulforafán segíthet csökkenteni a magas vérnyomást és megőrizni az artériák egészségét, melyek közül mindkettő fontos tényező a szívbetegségek megelőzésében.

Könnyen hozzáadható étrendhez

A karfiol nem csak sokoldalú, de nagyon könnyen hozzáadható az étrendhez. Kezdetben nyersen is fogyasztható, ami nagyon kevés előkészítést igényel.

A karfiolt főzhetjük is, például párolhatjuk, vagy piríthatjuk. Kiváló köret, vagy olyan ételekkel kombinálható, mint a levesek, saláták, rántások és rakott ételek.

Arról nem is beszélve, hogy meglehetősen olcsó, és a legtöbb élelmiszerboltban széles körben elérhető.