Kabát Péter

Kabát Péter pályafutása és párja

Kabát Péter 1977. szeptember 25-én született, korábbi profi labdarúgó. Pályafutása során megjárta a Török, a Bolgár, az Osztrák, illetve a Magyar bajnokságot is. Leghosszabb, és egyben legsikeresebb időszaka az Újpest csapatában volt, ahol 7 szezont töltött el egy kisebb megszakítással. Továbbá ezek mellett a Magyar labdarúgó válogatottat is erősítette éveken át.

Kabát Péter labdarúgó karrierjének kezdete

Kabát Péter labdarúgó karrierjének kezdete a Budapest Honvéd csapatához köthető. Már 9 éves kora óta a Honvédnál játszott, így nem volt meglepő, hogy a korosztályos csapatokat megjárva ott is kezdi meg profi karrierjét. Az 1995-ös bajnoki szezon során mutatkozhatott be az élvonalban, ahol az idény végéig 8 alkalommal léphetett pályára az NB1-ben. Az 1996-97-es szezonban már csak fele annyi meccs jutott a támadó kiválóságnak, mint az előző évben, de a várvas várt gól még ekkor sem jött össze neki. Aztán a következő idény elhozta neki élete első NB1-es gólját, illetve edzője is több alkalommal, szám szerint 17-szer küldte a pályára. Az 1998-1999-es szezon ígérkezett Kabát utolsó Honvédos évének, melyet ahhoz méltóan is zárt le, hiszen 29 mérkőzésen sikerült 6 gólt szereznie.

Kabát Péter a Vasas csapatában

Kabát Péter karrierje a Vasas csapatában folytatódott az 1999-2000-es idényben. A Vasas akkoriban az élvonal egyik legerősebb csapatának számított, emellett pedig Kabát is nagyszerű formában volt. Ez meg is látszott az eredményeken, mivel a csapat 3. helyen végzett az NB1-ben, a csatár kiválóság pedig alapemberként 30 mérkőzésen játszva 13 gólt lőtt. Második Vasasban eltöltött szezonjában még jobb formát nyújtott és 24 találatával gólkirályi címet szerzett a Magyar bajnokságban. Csapatát ezzel ismét hozzásegítette a 3. helyhez az élvonalban.

Külföldi karrier

Kabát Péter 2001. júliusától már a Török Göztepe csapatával készülhetett a 2001-2002-es idényre. A külföldi karrier nem indult túl jól a támadó játékosnak, és végül 12 meccsen 2 gólt tudott szerezni a bajnokság feléig. A Göztepe csapata annak ellenére, hogy csak fél éve igazolták le (ingyen) Kabátot, már a télen el is küldték a csapattól. Következő állomása Bulgária volt, ahol a Levszki Szófiánál kötelezte el magát fél évre. Itt 15 mérkőzésen volt lehetősége bizonyítani tudását, amit meg is tett, hiszen lőtt 5 gólt és a csapattal elhódították a Bolgár bajnokságot és a Bolgár kupát is. Azonban ami a maradást illette, a felek nem tudtak megállapodni, és habár érkeztek más ajánlatok Bulgáriából, ott is tárgyalásbeli problémák akadtak. Így aztán Kabát ismételten Törökországban kötött ki, csak most a Denizlispor csapatához került a 2002-2003-as idényre. Törökország viszont újra nem hozott szerencsét Kabátnak és egy egész szezon folyamán 27 mérkőzést lejátszva “csak” 2 gólt sikerült lőnie az ellenfeleknek.

A szomszédos Ausztriában

A sikertelen Törökországi kiruccanás után a szomszédos Ausztriában folytatódott a karrierje az FC Kärnten klubcsapatában. Első szezonjában 7 gólt vágott az ellenfeleinek kapujába, ennek ellenére csapata búcsúzott az első osztálytól.

A 2004-2005-ös másodosztályban eltöltött évad során 29 alkalommal léphetett ki a gyepre és 12 gólt szerzett, amivel csapatát egy 3. helyhez segítette hozzá. A 2005-2006-os szezont ugyan Ausztriában folytatta, viszont már az SV Paschingnál. Kabát Péter számára 17 mérkőzés jutott, amelyeken 3-szor volt eredményes, csapatával pedig a 3. helyet csípték el az Osztrák Bundesligában.

A 2006-2007-es bajnoki évad hasonló módon alakult Kabát számára, csak most 19 mérkőzésen talált be 4-szer az ellenfelek hálójába, a Pascharing pedig 5. lett az élvonalban. A 2007-2008-as szezont már az Austria Kärntennél játszotta le, és 11 mérkőzésen 2 találatot jegyzett, az Austria Kärnten a kiesést éppen csak elkerülve 9. lett.

Újpesti korszak

2008. júliusában Kabát Péter az Újpest csapatába szerződött, amivel egy hosszú Újpesti korszak vette a kezdetét számára. Legelső idényében az Újpesttel remekül teljesített, és 16 NB1-es találattal második lett holtversenyben a gólkirályi címért folytatott harcban, továbbá másodikok lettek a bajnokságban is. Az elkövetkező szezont 14 góllal fejezte be, amivel hozzásegítette az Újpestet a 4. helyhez. Ezzel mindösszesen 2 pont híján nem érték el a 3. pozíciót és az ezzel járó Európa-liga indulást.

Egy szezon a Debrecennél

A 2010-2011-es szezon folyamán a Debrecen csapatát erősítette. Bár nem volt egy igazán erős szezonja, hiszen gyakran sérülések akadályozták. Ettől eltekintve mégis elmondhatta magáról, hogy szerepelt az Európa-liga csoportkörében, ahol a Sampdoria elleni mérkőzésen az ő két góljával nyert a csapata. A bajnokságot 17 mérkőzésen 4 góllal fejezte be, ami nem a tőle elvárt forma volt. Emellett a Debrecennek sem ment jól a bajnokságban, hiszen az előző évekbeli sikerekkel ellentétben, most az 5. helyen zártak.

Kabát Péter újra az Újpestben

Az egy éves Debreceni kitérő után Kabát Péter újra az Újpesthez igazolt, hogy folytassa történelmét a csapattal. A visszatérés utáni két év nem sikerült valami fényesen az Újpestnek. Sem a bajnoki, sem a hazai kupa porondon nem szerepeltek jól, attól függetlenül, hogy Kabát 26 gólt is összehozott ezekben az években. A 2013-2014-es idényben megnyerte a Magyar kupát az Újpesttel, ami azért igazán különleges, mert ez volt az egyetlen megnyert hazai trófeája egész labdarúgó karrierje során. A következő évadot már nem lehetett túl eredményesnek nevezni Kabát szempontjából. Mindössze 7 meccsen szerepeltette edzője, és ezek egyikén sem tudott gólt lőni. Az egyetlen siker, a hazai Szuperkupa győzelem volt előző csapata, a Debrecen ellen.

A 2015-2016-os bizonyult a támadó utolsó szezonjának az Újpestben, amit nagyon szépen zárt le, pályafutásához méltóan. Kabátnak 8 gólt sikerült szereznie az idényben, melyből 7-et a Magyar Kupában lőtt. Ezzel a teljesítménnyel a második legeredményesebb góllövő volt a kupasorozatban, de ne felejtsük el, hogy az Újpestiek egészen a döntőig meneteltek. A döntőben végül 1-0-ra kikaptak az ősi rivális Ferencvárostól. Ez a kupadöntő bizonyult Kabát Péter utolsó Újpesti mérkőzésének, mert a csatár bejelentette visszavonulását 2016. júniusában. Azonban még ugyanebben az évben júliusban jött a bejelentés, hogy még folytatja karrierjét az NB3-ban szereplő Győri ETO-ban.

Pályafutásának levezetése

Pályafutásának levezetése a Győri ETO-nál kezdődött a 2016-2017-es szezonban. Ekkor a csapat az NB3-ban szerepelt, ahol a cél a feljutás volt a szezonnak a végén. Ez össze is jött az 1. hely megszerzésével, amiben Kabát Péter oroszlánrészt vállalt a maga 12 góljával. 2017-18-ban már az NB2 várt a Győriekre és Kabátra is, köszönhetően annak, hogy edzője még mindig töretlenül számított rá. A támadó azonban 15 mérkőzés alatt egyszer sem tudott a kapuba találni, így gól nélkül fejezte be utolsó profi labdarúgó szezonját. A következő idényben a Piliscsabai PAFC futsalcsapatában 9 futsal mérkőzésen lépett pályára, melyeken 2 gólt is szerzett. Azóta viszont felhagyott mind a futballal, mind a futsallal profi szinten.

Kabát Péter a válogatottban

Kabát Péter a Magyar válogatottban 2000. novemberében mutatkozhatott be Macedónia ellen, egy barátságos mérkőzés alkalmával. Ezt még további 15 válogatott mérkőzés követte, egészen 2006. októberéig, amikor is Törökország ellen utolsó válogatott mérkőzésén lépett pályára. Kabátnak 16 mérkőzésén egyszer sem sikerült az ellenfelek hálójába betalálnia.

Kabát Péter párja

2016-ban vált ismerté az RTL Klub Nyerő Páros című műsorában Kabát Péter párja, Róka Adrienn. A műsorban a páros szerzett néhány vidám pillanatot a nézőknek és így gyorsan megkedvelték őket.

2010. karácsonyán hozta őket össze a sors, majd néhány évnyi együttélés után, 2015-ben Peti megkérte párja kezét. Az esküvő azóta sem valósult meg, jelenleg is tervezgetik a leendő lagzi helyszínét.

Hasonló cikkek