Gulácsi Péter

Gulácsi Péter pályafutása, fizetése és felesége

Név: Gulácsi Péter
Született: Budapest, 1990. május 6.
Magassága: 191cm

Gulácsi Péter magyar válogatott labdarúgó. 2016-tól a németországi RB Leipzig Bundesliga csapat kapusa. A Kicker sportmagazin 2020 év végi futball rangsorában második lett a kapusok között, Manuel Neuer után.

Gulácsi Péter pályafutása

Kezdetek

Labdarúgó pályafutását ötévesen korában kezdte a BVSC-ben, és mivel igen magas volt a korához képest, a kapuba állították. A Budapesti Vasutas Sport Club korosztályos csapataiban nyolc éven át focizott. 2003-ban átigazolt az MTK labdarúgó akadémiájába. Sok meghívást kapott a magyar korosztályos válogatottakba is, de kevés alkalommal bizonyíthatott.

Anglia

Az MTK Sándor Károly Akadémia és az angliai Liverpool között szoros partner kapcsolat állt fent, melynek köszönhetően Gulácsi Péter Angliában folytathatta a labdarúgást. A Liverpoolban 2007. november 27-én állhatott a kapuban először, a Manchester City tartalékcsapata ellen, melyen 3-2 arányú győzelmet arattak.

A következő szezonban az első csapat tagja lett, de egyetlen bajnoki mérkőzésen sem bizonyíthatott. A tartalék csapatban nyújtott kiváló teljesítménye révén kölcsönben szerződtette az angol harmadosztályú Hereford United. A kölcsönjáték egész ideje alatt kitűnő játékával hívta magára fel a figyelmet.

Ismét a Liverpoolban

A 2009-es szezonban a Liverpool felnőtt csapatában is bemutatkozhatott egy felkészülési mérkőzés keretében a St. Gallen. Ezután a Rapid Wien ellen kapott lehetőséget csereként. Az idényben továbbra is tagja maradt a felnőtt csapatnak, de nem kapott szerepet, de 2013-ig meghosszabbították a szerződését.

Tranmere Rovers

2010 áprilisban ismét kölcsönadták. Most a Tranmere Rovers együtteséhez került, amely az előző kölcsönhöz hasonlóan az angol harmadosztályban szerepelt. A Brentford elleni bajnoki mérkőzésen mutathatta meg magát új klubjában. Gulácsi Péter remek védéseket mutatott be a kiesés szélén álló klubban. Olyan kiváló teljesítményt nyújtott, hogy az FA külön engedélyével meghosszabbították szerződését a bajnokság végéig. Így segítségével sikerült csapatának a bentmaradás.

Hull City

2011 a Hull City csapatának adták kölcsön, de 2012-ben a Liverpool-os kapusok eltiltása miatt visszahívták a Liverpoolhoz, ahol 2013-ig maradt.

Ausztria

Red Bull Salzburg

2013 júniusában négy évre leigazolta az osztrák Red Bull Salzburg csapat. A következő hónapban a Wiener Neustadt elleni mérkőzésen mutatkozott be az Osztrák Bundesligában, ahol 5-1-re győzedelmeskedtek. Pályafutása alatt 65 bajnoki meccsen őrizte a salzburgi kaput. Ez idő alatt két bajnoki címet-, és egy kupagyőzelmet szerzett a csapattal.

Németország

RB Leipzig

2015. június hónapban Gulácsi Péter a Lipcsébe került. 2016. február elején lépett pályára először a Lipcse színeiben az Eintracht Braunschweig ellen. Az idényben 14 bajnoki mérkőzésen védte kaput remek teljesítményt nyújtva, így feljutottak a Bundesliga 1-be, a csapat történelme során elöszőr.

A következő szezonban is Gulácsi Péter maradt a csapat első számú kapusa a német élvonalban. A nagyszerű teljesítményével a Leipzig a második helyen végzett a Bundesliga 2016–2017-es évfolyamában, mellyel bejutottak a Bajnokok Ligája következő szezonjába, továbbá a 21. fordulóban a Bundesliga legjobb kapusának választották.

A Lipcse történetének első BL csoportkörében, 2017. szeptember 13-án Gulácsi Péter állt a kapuban végig az AS Monaco elleni mérkőzésen, mely egy gólos döntetlennel zárult.

A 2018/2019 szezonban a bajnokság legjobb kapusának választották a kapott gólok száma alapján. A bajnokságban harmadik helyen végzett a Leipziggel és a Kicker magazin szavazata alapján a liga legjobb játékosa lett. Az idényben Gulácsi Péter érte el a legtöbb gól nélküli mérkőzést, így megkapta a Fehér Kesztyű címet, melyet 7500 eurós pénznyereménnyel is jutalmaztak.

2020. januárjában a Bundesliga legjobb légiós kapusának választották, majd áprilisban a FourFourTwo magazin a világ legjobb kapusai közt említette. A Lipcse a szezonban a harmadik lett a tabellán, a Bundesliga játékosai pedig Gulácsit az idény harmadik legjobb hálóőrének választották. A bajnokok ligájában ebben az évadban az elődöntőig jutottak, így Gulácsi Péter lett az első Magyar futabllista, aki a BL elődöntőjében játszhatott.

Magyar válogatott

Erwin Koeman szövetségi kapitány meghívta a Horvátország elleni felnőtt keretbe, a rendkívül sikeres U19-es Európa-bajnoki teljesítményét követően. Ezen a mérkőzésen viszont nem kapott szerept, csak a kispadról nézhette a mérkőzést.

A 2009-ben rendezett U20-as világbajnokságon harmadik helyezést elérő magyar válogatott kapusa volt. Ezentúl a Costa Rica elleni bronzmeccs hőse lett, miután a tizenegyes-párbaj során három büntetőt is kivédett.

Gulácsi Péter felesége

Úgy tűnik a válogatott kapusunk helyesen döntött a párválasztásban. A gyönyörű Vígh Diána lett Gulácsi Péter felesége. 2019-ben született egy fiúk, Dominik.

Gulácsi Péter Felesége Vígh Diána

Gulácsi Péter fizetése

Kereset tekintetében, Gulácsi Péter fizetése a legmagasabb a jelenlegi Magyar labdarúgók közül. Az eddigi első helyezett Dzsudzsák Balázs fizetése is igen alulmaradhat Gulácsi keresetéhez képest.

Most a mérkőzés bónuszokkal összevonva, körülbelül 5 millió euróval, azaz 1,8 milliárd forinttal növekedhet vagyona évente. Ha nyélbe ütik a dortmundi szerződést, ez az összeg akár 10 millió euróra is növekedhet.