Israel Adesanya UFC harcos MMA

Israel Adesanya UFC bajnok – MMA harcos

Név: Israel Adesanya
Született: Lagos, Nigéria, 1989. július 22.
Magassága: 193cm
Versenysúlya: 84kg

Israel Mobolaji Adesanya egy nigériai születésű, új-zélandi MMA (kevert harcművészetek), UFC harcos, kickboxos, és ökölvívó, valamint lila öves brazil jiu-jitsuban. Korábban a Glory Kickboxing középsúlyú versenyzője és a King in the Ring szervezet kétszeres 82 és 88 kiló közötti-, és nehézsúlyú bajnoka. Jelenleg a UFC (Ultimate Fighting Championship) harcosa és középsúlyú bajnoka.

Israel Adesanya fiatalkora

Adesanya Nigériában, Lagosban született. Jómódú családból származik és boldog gyermekként nőt fel négy testvérével egyetemben, akik közül ő a legidősebb. Erről így nyilatkozott: „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy jómódú családban nőhettem fel. Számomra az élet édes és könnyű volt ezáltal”.

Gyerekkorában bármely sportot kipróbálhatott, amihez csak kedve támadt. Egy rövid idő erejéig belevetette magát a Taekwondo küzdősportba, de egy edzés alkalmával eltörte a kezét, és édesanyja eltiltotta ettől a sporttól.

Édesapja jobb tanulmányi lehetőségeket szeretett volna biztosítani a gyerekeinek, ezért 2002-ben Új-Zélandra költözött a család. Először Amerikába szerettek volna költözni, de a 2001 szeptember 11-i terrortámadás miatt Új-Zélandot részesítették inkább előnybe.

Israel Adesanya több helyen is hangoztatta, hogy gyerekkorában gyakran verbálisan bántalmazták, és többször negatív diszkriminációban volt része a bőrszíne miatt.

Israel Adesanya UFC harcos

Israel Adesanya kickbox karrierje

18 évesen az Ong-Bak című film hatására kezdett el kickboxolni. Aucklandbe költözött, és a City Kickboxingnál edzett, ahol jelenleg is végzi edzéseit, Eugene Bareman irányítása alatt.

Israel Adesanya edzője Eugene Bareman

2010 májusában első kickboxos mérkőzését egyhangú pontozással nyerte, ahol a szenvedő fél Tim Atonió volt. A következő hat küzdelmét is megnyerte, ahol szinte kizárólag Wu Lin Fenggel harcolt. Győztes sorozatával kvalifikálta magát a 2014-es Kunlun Fight 80 kg-os tornán. Extra körös megosztott bírói döntéssel elvesztette az elődöntőt Simon Marcus ellen. Ezután bemutatkozott Glory 15 tornán, Filip Verlinden ellen. Verlinden egyhangú döntéssel nyerte meg a küzdelmet, míg a visszavágót Israel Adesanya nyerte szintén bírói döntéssel.

King in the ring torna

2014-ben részt vett a Kingen a Ring Cruiserweights II megmérettetésen. Jamie Eades kiütésével nyerte meg a tornát. Hat hónappal később részt vett a 2015-ös Cruiserweights III tornán, ahol szintén győzött, Pati Afoa első menetes kiütésével.

Súlycsoportot váltott és elindult a 2015-ös The Heavyweights III-ban is. Ismét Jamie Eades-szel hozta össze a sors a döntőben, ahol Israel Adesanya egyhangú döntéssel megnyerte a tornát.

Glory Middleweight Contender verseny

Adesanya a következő hat küzdelméből ötöt megnyert, és csak egyszer veszített Alex Pereira ellen, egyhangú döntéssel.
A 2016-os Glory középsúlyú versenyző tornán Yousri Belgaroui ellen megosztott döntéssel aratott győzelmet. Jason Wilnis ellen harcolt a Glory középsúlyú bajnokságért a Glory 37 rendezvényen Los Angelesben. Wilnis egyhangú döntéssel nyerte meg a küzdelmet, bár az eredmény ellentmondásos volt.

Utolsó kickbox meccse, mielőtt átállt a kevert harcművészetekre, az Alex Pereira elleni visszavágó volt, ahol kiütéssel veszített a harmadik menetben.

MMA karrierje

Adesanya első profi mérkőzése 2012-ben volt. Profi MMA-s ként azóta is veretlen. A következő 5 és fél évben, mielőtt a UFC szerződtette volna, Kínában, Hongkongban és Ausztráliában csatázott, ahol egy 11 győzelem, vereség nélküli mérleget szedett össze magának. Minden küzdelmét KO-val vagy TKO-val nyerte. A győzelmei ellénre viszonylag ismeretlen maradt, a dolgok azonban más fordulatot vettek az UFC bemutatkozása után. A többi már történelem….

Israel Adesanya UFC karrierje

Rob Wilkinson
Israel Adesanya UFC karrierje 2017. decemberében kezdődött. Az első mérkőzése 2018. február 11-én volt Rob Wilkinson ellen, amit a második menetben sikerült megnyernie TKO-val. A győzelemmel együtt elnyerte az „Éjszaka harca” díjat is.

Marvin Vettori
Adesanya következő küzdelme 2018. április 14-én volt, ahol Marvin Vettori lett az ellenfele a Fox 29-en. A küzdelmet Adesanya megosztott pontozással nyerte meg. A meccs után az oktagonba adott interjúban nemtetszését fejezte ki a megosztott pontozás miatt, pedig szerinte dominánsan uralta a mérkőzést végig.

Brad Tavares
Következő harcra 2018. július 6-án került sor Brad Tavares ellen a The Ultimate Fighter 27-on. Ez volt Adesanya első 5 menetes mérkőzése a Ultimate Fighting Championship-ben, ahol egyoldalú mérkőzésen egyhangú pontozással győzedelmeskedett.

israel adesanya MMA

Derek Brunson
Soron következő küzdelme 2018. november 3-án, Derek Brunson-nal következett a 230-as gála keretében. Brunson az első menetben folyamatosan a földharcot erőltette Adesanya ellen, egy lábas levitellel kísérletezett. Adesanya kifigyelte próbálkozásait és egy térdrugással megállította Brunson-t és így be is fejeződött mérkőzés. Az első menetben TKO-val nyert. A győzelemét ismét a „Performance of the Night” díjjal jutalmazták.

Anderson Silva
2019 február 10-én Anderson Silva ellen lépett ketrecbe a UFC 234-en. A mérkőzés három menetes volt, melyet Adesanya megnyert egyhangú pontozással. A mérkőzéssel az Éjszaka harca díjat is elnyerték. Israel Adesanya ezzel a sportág egyik legnagyobb legendáját győzte le, mely nagy példaképe is volt egyben.

Középsúlyú bajnok

Kelvin Gastelum
A bajnoki cím másik várományosa, Kelvin Gastelum volt a következő ellenfél, 2019. április 13-án az ideiglenes középsúlyú bajnoki övért. Rendkívül egyoldalú öt menet után egyhangú pontozással nyerte Adesanya a mérkőzést. Adesanya többször is padlóra küldte Gastelumot, de mindig folytatni tudta a küzdelmet. Ez a harc is kiérdemelte a Fight of the Night díjat.

Anderson Silva
Az UFC középsúlyú címegyesítő mérkőzés következett 2019 október 6-án az UFC 243-on, Robert Whittaker ellen, Melbourneben. Ezt a meccset a második menetben kiütéssel megnyerte.

Yoel Romero
2020 március 7-én, Israel Adesanya Yoel Romero ellen lépett ringbe a UFC248-on Las Vegasban, melyet egyhangú pontozással nyert meg a passzív Romero ellen és ezzel megvédte a középsúlyú bajnoki címét.

israel adesanya világbajnok

Paulo Costa
A Romero elleni meccsen, a passzívítás miatt nemtetszését fejezte ki Costa a nézőtérről és komoly szóváltásba keveredett a két harcos. Ezt a nézeteltérést 2020 szeptember 27-én rendezték a 253-as gála keretében Abu Dhabiban. A végig főlényben lévő Israel Adesanya a második menetben TKO-val nyert Costa ellen.

costa elleni mérkőzés

Jan Blachowicz
Ennek a meccsnek a keretében Adesanya a könnyűsúly bajnoka, felmerészkedett a félnehézsúlyba, hogy kihívja a 205 fontos lengyel bajnokot, Jan Blachowiczot. Az első menetben inkább csak ismerkedtek a bajnokok egymással, aztán többször is sikerült Blachowicznak földre vinnie Adesanyát. Mindkét féltől voltak szép találatok a harc folyamán, de a bírók egyhangú pontozással Blachowiczot hozták ki győztesnek. Ezzel Israel Adesanya elvesztette 20 mecss óta tartó veretlenségét.

Marvin Vettori visszavágó
Vettori a 2018-as meccsükön győztesnek gondolta magát, így már nagyon várta a visszavágót, melyre 2021. június 13-án került sor az arizonai Glendale-i Gila River Arénában.

Vettorinak csak néhány sikeres földharcos pillanata volt a küzdelemben, de Adesanya a legtöbb földreviteli kísérletét is hárítani tudta. Az álló harcban egyértelműen Adesanya volt fölényben, amit a pontozó bírok egyhangú döntése is bizonyított a küzdelem végén.

Israel Adesanya díjai és rekordjai

MMA – UFC

  • középsúlyú bajnok
  • Performance of the Night – ötször
  • Fight of the Night – kétszer
  • Legtöbb leütés a UFC bajnoki harcainak történelmében

MMA – Australian Fighting Championship

  • AFC Középsúly Champion- egyszeres
  • Hex Fighting Series Középsúly

MMAJunkie.com

  • 2018 Newcomer of the Year
  • 2019 April Fight of the Month vs. Kelvin Gastelum

CombatPress.com / World MMA Awards / MMA Fighting

  • 2018 Az év harcosa

MMADNA.nl

  • 2018 Rising Star of the Year<

Kérdések és válaszok Israel Adesanyatól

Mikor és miért kezdtél edzeni?
– 2008-ban, mert meg kellett védenem magamat, főleg a bőrszínem miatt ért atrocitások miatt.

Milyen rangokat és címeket szereztél?
– AFC világbajnok és Hex FC világbajnok vagyok.

Mit jelent számodra az UFC-ben való küzdelem?
– Mindig is ez volt az álmom, hogy itt harcoljak és a legjobb legyek.

Jártál egyetemre, és ha igen, milyen diplomát szereztél?
– Három évig tanultam a számítógépes grafikai tervezést, de még a vizsga elött abbahagytam. Ezt hozta az élet akkor.

Mi volt a munkád, mielőtt elkezdtél verekedni?
– Egy gázmű társaság mérési és számlázási koordinátora voltam, de nagyon utáltam ezt a munkát.

Israel Adesanya vagyona

Adesanyát a közeljövő egyik legnagyobb kevert harcművészetek harcosának tartják. A nettó vagyonát 2020-ban 800 ezer dollárra becsülik.

Hasonló cikkek UFC témában