Ironman távok

Ironman távok

A multisport és az állóképességi versenyek világában az Ironman egy ikonikus verseny, ahol legendák születnek. A legtöbb sportolónak az Ironman távok teljesítéséhez egész napos erőfeszítésre van szüksége.

  • Úszás: 3,9km
  • Biciklizés: 180,2km
  • Futás: 42,2km

Ironman távok profiknak és amatőröknek

Rendeznek extrémebb eseményeket, mint az Ultraman, a távolsági triatlon, melyek a versenyzés csúcsának számítanak. Az ilyen távok teljesítése extrém magas szintű erőnlétet, állóképességet és mentális rugalmasságot igényel, mivel a sportolók 8 (professzionális) és 17 (amatőr sportolók) óra közötti időt tölthetnek a pályán.

Ez egy olyan sportág, ahol az amatőr sportolók profikkal versenyezhetnek, az Ironman triatlon a legjobb multisport élményt nyújtja egy szenvedélyes, támogató versenyközösséggel.

A teljes Ironman távon való versenyzés hosszú távú elköteleződést igényel az edzés mellett, fegyelmezett időbeosztással kombinálva. Ellentétben a sprinttel és az olimpiai triatlonnal, az Ironmanné válás egy életstílus. Még a fél Ironman-ről, vagyis a 70.3-as versenyről az Ironman-re való ugrás is jelentős, mivel az esemény hatalmas volumene sokkal több időt és összpontosítást igényel a sikerhez.

Ironman tiratlon verseny.

Átlagos Ironman idő

Az Ironman távok teljesítése olyan bravúr, amely egy átlagos ember számára szinte felfoghatatlan. A teljes Ironman távolságok leggyorsabb rekordja Tim Don nevéhez fűződik, aki 7:40:23 alatt teljesítette 2017-ben. A legtöbb profi sportoló 8-9 óra alatt teljesíti a teljes eseményt. A legjobb korcsoportosok számára a közepesen nehéz pályákon a jó idő 10-12 óra között mozog, de az elfoglalt sportolók, akiknek minimális ideje van az edzésre, 13-14 óra feletti befejezési időre számíthatnak.

A legtöbb esetben a fél Ironman triatlonok jobban megközelíthetőek az amatőrök és a korcsoportos sportolók számára, mivel az elkötelezettség és az edzés szintje jelentősen megnő a teljes Ironman triatlonok esetében. A legtöbb triatlonos számára a majd 4 kilométeres úszás, több mint 180 kilométer kerékpározás és a maraton lefutása, hatalmas vállalkozás. Nem csak a távolság önmagában megfélemlítő, de hatalmas a sérülésveszély is az edzés, és a verseny közben egyaránt. A családi, munkahelyi és egyéb életigények figyelembe vétele, valamint az Ironman verseny edzésére szánt idő nehéz egyensúlyt teremthet.

Felkészülés

Mind az amatőr, mind a professzionális triatlonokra való felkészülésben előnyös, ha olyan triatlonedzővel dolgoznak együtt, aki össze tudja hangolni a sportoló céljait a megfelelő edzéstervvel és edzői támogatással. A triatlonedzővel végzett munka nemcsak a motiváció és az elszámoltathatóság szempontjából segíthet, hanem olyan strukturált edzésterveket is biztosít, amelyek a sportoló céljaihoz, készségszintjéhez és életmódjához vannak szabva.

Népszerű cikkek a témában