Kozma Dominik

Kozma Dominik pályafutása, felesége és magánélete

Kozma Dominik neve igen jól cseng a sportéletben, köszönhetően az úszó remek eredményeinek, illetve sok esetben szórakoztatóra sikeredő megszólalásainak. A magyar sportoló világ- és Európa-bajnoki bronzérmekkel is büszkélkedhet, továbbá 2012-ben megkapta a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.

A kezdet

Kozma Dominik 1991. április 10-én született Skóciában, azon belül is Dunfermline városában. Édesapja, Kozma István a Magyar labdarúgó-válogatott játékosa volt 40 mérkőzésen át, emellett a Liverpoolban és az Újpestben is megfordult. Mivel apja mellett, anyja is sportolt, így nem volt kérdéses, hogy Dominik is beleveti magát a sportéletbe.

A kezdet, vagyis az úszással való megismerkedés már egészen kiskorában eljött, mely sportág mellett hamar el is kötelezte magát. Nem tette rosszul, hiszen mint később kiderült, nagy eredményekre volt hivatott. 2007-ben már a felnőtt országos úszóbajnokságon aranyérmet szerzett a 4×100-as váltó tagjaként. Két évvel később nemzetközileg is megmérettethette magát az Ifjúsági Európa-bajnokság keretein belül. Dominiknak remekül sikeredett a torna, és egy-egy arany, ezüst, illetve bronzérem társaságában térhetett haza.

Felnőtt pályafutása

Felnőtt pályafutása első európai megmérettetése 2010-ben jött el, a Budapesten megrendezett Európa-bajnokságon. A 4×100-as vegyes és 4×200-as gyors váltó tagjaként is a vízbe csobbanhatott. Előbbi számban hatodik, míg az utóbbiban hetedik helyet szerzett a csapattal.

Két évvel később, 2012-ben Kozma Dominik egy brutálisan erős szezont zárt. A debreceni Eb-n három darab bronzérmet gyűjtött össze, a 200 méteres gyorsúszás, a 4×200 méteres gyors váltó és a 4×100 méteres vegyes váltó tagjaként is. Még ugyanabban az évben részt vehetett élete elős Olimpiáján, amit Londonban rendeztek meg. A 4x100m vegyes csapattal ötödik, a 4x200m gyors váltóval nyolcadik, míg az egyéni 200 méteres gyorsúszás távján egészen az elődöntőkig jutott.

2013. tavaszán egy baleset következtében megsérült a keze, így ki kellett hagynia az országos bajnokságot. Azonban az év későbbi szakaszában visszatért és a rövidpályás Eb-n 200m gyorson harmadik, 100m gyorson pedig hetedik helyet ért el.

2014-ben élete legsikeresebb országos bajnokságát zárta, ahol 6 aranyat és 1 ezüstöt szerzett. A 2014-es Vb-n a 4x100m-es vegyes váltóval pedig a harmadik pozícióban zártak.

A 2015-ös szezon egy vállműtét miatt kimaradt számára, azonban 2016-ban elindulhatott az Európa-bajnokságon, ahol 5. és 7. helyeket ért el Kozma Dominik a váltók tagjaként. Emellett a riói Olimpián is részt vett, ahol egyéniben a 200 méteres gyorsúszó számban 15. helyezést ért el.

Hazai közönség előtt

2017-ben aztán eljött a várva hazai rendezésű világbajnokság, ahol a magyar közönség előtt versenyezhetett Kozma Dominik is. Ehhez mérten, 4×100 méteren a váltóval a dobogó legalsó fokára felállva bronzérmet szerzett Dominik.

2018-ban a Skóciában megrendezésre került Eb is mondhatni félig hazai pálya volt a remek úszó számára. Végül három váltó versenyszámban elindulva egy negyedik, ötödik, és hatodik helyet is szerzett, míg 100 méteren egyéni gyorsúszásban 13. lett.

2021-ben Budapest adott otthont az Eb-nek, ahol egy pazar 4. helyet gyűjtöttek be 100 méteres gyorsúszó váltójukkal. Ráadásuk a koronavírus miatt 2021-re halasztott tokiói Olimpián is részt vehetett, viszont a váltót kizárták, egyéni számában pedig „csak” 28. lett.

Eddigi felnőtt pályafutása során 30 darab magyar bajnoki címet, egy világbajnoki és négy Európa-bajnoki bronzérmet szerzett.

Kozma Dominik felesége

Hosszú együttjárás után lett Kozma Dominik felesége Szabó Zsófia, akivel 2018-ban házasodtak össze. A párnak 2021. januárjában született meg első közös gyermeke, Olivér.

Kozma Dominik felesége

Kozma Dominik a Dancing with the Stars színpadán

A 2021. szeptemberében második évadát indító táncos showműsor szereplő között a sikeres úszó neve is feltűnik. Kozma Dominik partnere a Dancing with the Stars színpadán Lissák Laura, profi táncos lesz.