Usain Bolt

Usain Bolt sebessége és pályafutása

Usain Bolt a világ egyik, ha nem a legismertebb és legsikeresebb atlétája. A Jamaicai származású sprinter 1986. augusztus 21-én született egy kicsi településen, Sheerwood Contentben. 2004-ben vett részt élete első Olimpiáján Pekingben, 2008-tól pedig már szinte megállíthatatlannak tűnt a 100 és 200 méteres síkfutás távjain egészen 2016-ig. Pályafutása során 8 Olimpiai, és 11 Világbajnoki aranyat tudhatott magáénak. 2017-ben elérkezett a váltópont a karrierjében. A Londoni Vb-n a 100 méteres távon a 3. helyen ért célba, ami azt jelentette, hogy 2007 után először nem a dobogó legfelső fokán ünnepelhetett egy Világbajnokságon. Ezen az eseményen még vártak rá a 4×100 méteres váltó futamai, ahol Jamaica sprinter alakulatában mutathatta meg magát. Azonban sajnos a döntő futamban Bolt egy sérülést szenvedett el a combhajlító izmában, így társai kellett bekísérjék a célba. Végül ez bizonyult hosszú és sikeres karrierje utolsó futamának, mivel 2017. augusztusában bejelentette visszavonulását.

Usain Bolt sebessége

A 2009-es Berlini Világbajnokságon világrekordot érő 9.58-as idővel nyerte meg a férfi 100m-es távot. Itt Usain Bolt sebessége a 60 és 80 méter közötti szakaszon volt a legmagasabb, ahol 44.72km/h-t mértek nála. Ezzel a csúcssebességgel ő a leggyorsabb ember a világon a mai napig is. Emellett az ezen a távon mért átlagsebessége is lehengerlő, a maga 37.58km/h-val.

Usain Bolt pályafutása

Világrekordok a sprinterkirálytól

Világrekordok tömkelege fűződik a villámgyors Jamaicai nevéhez. Az előzőleg említett 2009-ben, Berlinben megrendezett VB-n felállította a 100m-es síkfutás világrekordját 9.58 másodperccel. 100-on továbbá az Olimpiai rekordot is ő tartja 9.63-al, a Londoni ötkarikás játékokon.

Usain Bolt 200 méteren is egyeduralkodónak számított pályafutásának befejeztéig. 2009-ben Berlinben a Világbajnokságon egy lenyűgöző 19.19 másodperces időt futva döntötte meg a mai napig fennálló világrekordot. Emellett 200m-en az Olimpiai rekord is az övé egy 19.30-as idővel, amit a 2008-as Pekingi Olimpián futott.

A sprinterkirálytól persze a csapatsikerek sem állnak messze. 2012-ben a Londonban megrendezésre került Oplimpián a Jamaicai 4×100-as váltó tagjai, saját előzőleg felállított világrekordjukat megdöntve, 36.84-es időt voltak képes felmutatni, amely természetesen világ- és egyben Olimpiai rekordot is ért. A győztes csapatban Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake és Usain Bolt szerepelt.

Próbálkozása a labdarúgással

Bolt foci “karrierje” akkor vette kezdetét, mikor visszavonult az atlétikától. 2017-ben egy augusztusi jótékonysági mérkőzésen tervezett pályára lépni a Manchester United színeiben a Barcelona ellen, azonban ez nem jött össze mivel a legendás sprinter még mindig combhajlító izmának sérülésével küszködött. Bolt elmondása szerint ekkoriban több ajánlat is érkezett iránta különböző labdarúgó kluboktól, viszont megállapodni csak felépülése után szeretett volna bárkivel is.

2018. nyarán aztán úgy tűnt, hogy elkezdődhet a Jamaicai atléta foci pályafutása, mivel edzésbe állt az Ausztrál első osztályú Central Coast Mariners csapatánál. Az edzések mellett két felkészülési mérkőzésen is bevetették, melyek egyikén két góllal is segítette a csapatot. Rövidesen viszont ott is hagyta a klubot, mert nem sikerült megállapodnia a két félnek. Ezzel pedig be is fejeződött rövid próbálkozása a labdarúgással.

Usain Bolt családja

Usain 2014 óta alkot egy párt az ugyancsak Jamaicai Kasi Benettel. Első gyermekük 2020. májusában született, és az Olympia Lightning nevet kapta. Nem sokkal kislányuk születése után 2021-ben Bolt családja egy fiú testvérpárral bővült, akiket Saint Leo és Thunder névre kereszteltek.