George Russell

George Russell pályafutása, magánélete és barátnője

George Russell brit Forma-1-es pilóta, aki jelenleg a Williams csapatát erősíti. A fiatal tehetség eddig egy-egy GP3-as és Formula-2-es bajnoki címmel büszkélkedhet. Emellett pedig a 2021-es Belga Nagydíjtól kezdve egy királykategóriás dobogóval is rendelkezik.

Gyermekkora

George Russell 1998. február 15-én született Angliában, azon belül is Kings Lynn városában. Két testvére van, Cara és Benjy személyében. Gyermekkora teljességben Wisbech városához köthető, hiszen ott élt családjával és iskolába is oda járt. A kicsi Russellt igen csak érdekelte a versenyzés, így végül 2006-ban el is kezdett gokartozni. Tehetsége a kezdetektől fogva egyértelműen látszott, ennek révén pedig már 2009-ben olyan neves gokart bajnokságok győztesének mondhatta el magát, mint a British Open vagy az MSA Brit kadét bajnokság.

A 2010-es évet Rotax Mini Max kategóriában csinálta végig, ahol három nagy-britannia gokart bajnoki címmel lett gazdagabb. 2011-ben KF3 kategóriára váltott, ami a 11 és 15 év közötti korosztály legjobb versenyzőinek van létrehozva. Mondani sem kell, ismét sikert sikerre halmozva először megnyerte a SKUSA Supernationals címét 2011-ben, majd egy évre rá a CIK-FIA junior Európa-bajnokságot. Az utóbbit sikerült is megvédenie a következő évben.

Formula-4

George Russell 2014-ben váltott együléses autókra, amikor is a Formula-4 bajnokságában tette próbára képességeit. Első nekifutásra sikerült is a bajnoki cím elhódítása 11 dobogóval, melyekből 5 győzelem született. Emellett még ugyanabban az évben szerepelt a Formula Renault 2.0 és Alps sorozataiban.

Forma-3

Az F-4 kategóriában eltöltött 2015-ös egyetlen szezon után át is lépett a Forma-3 sorozatba, ahol első idényében a hatodik helyet érte el. Az ezt követő szezonban a Hitech csapatával már a dobogó legalsó fokán zárta az összetett küzdelmeket.

A következő év egyik nagy híre George Russell számára nem más, mint a Mercedes junior programjába való bekerülés volt. Ezután következett harmadik szezonja a 2017-ben GP3-ra átnevezett sorozatban és végül csak összejött számára a bajnoki cím megszerzése hét győzelemmel a tarsolyában.

Forma-2

Még 2017 végén meg kapta a lehetőséget, hogy vezethesse a Brazil, illetőleg az Abu Dhabi nagydíj első szabadedzésen az akkoriban még Force India néven futó istálló autóját. 2018-ban aztán a királykategória előkapujának számító Forma-2 sorozatban mérkőzhetett meg a legifjabb tehetségekkel. George Russell az ART GP színeiben a tőle megszokott módon komoly fölénnyel be is húzta a bajnokságot Lando Norris és Alexander Albon előtt.

George Russell a Williams csapatánál

2018. október 12-én bejelentették George Russell érkezését a Williams csapatánál, aki így a 2019-es Forma-1 idénytől kezdődően mérettethette meg magát az autóversenyzés csúcsán. Első szezonjában az igen csak gyenge Williamsel néhány alkalommal meg tudta csillogtatni tudását, ettől függetlenül pontot nem tudott szerezni, így utolsó lett a bajnokságban.

George Williams Forma-1

2020-ban egy még erősebb Russellt lehetett látni. Az időmérőkön rendre verhetetlen volt csapattársa, Nicholas Latifi számára, hiszen a fiatal brit mindent kicsikarva autójából kilencszer jutott be a Q2-be a szezon során. A Szahír nagydíjon megkapta élete lehetőségét, mivel a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltont helyettesítette a Mercedesben. A kvalifikáción a 2. helyen ért be, míg a futamon egy defekt miatt kényszerült feladni az első pozíciót. Végül aztán a 9. helyet sikerült megszereznie a leggyorsabb körrel egyetemben.

2021-ben ismét a Williamsel vágott neki az újabb szezonnak, amely számos sikert tartogatott számára. Először jutott be a Q3-ba a kvalifikáción a Williamsel az Osztrák nagydíjon, illetve először szerzett pontokat a csapat színeiben a Magyar nagydíjon. A legnagyobb siker viszont pályafutása első F-1-es dobogója volt, amit a zűrzavaros, végül el nem induló Belga nagydíjon szerzett meg. 2021. szeptember második hetében pedig hivatalosan bejelentették, hogy a 2022-es idénytől kezdődően a Mercedes csapatában folytatja pályafutását Lewis Hamilton csapattársaként.

Forma-1 balesetek

George Russell barátnője

Jelenleg George Russell barátnője Carmen Montero Mundt, akivel először a 2020-as Toszkán nagydíj hétvégéjén látták együtt a brit pilótát. Kapcsolatukat próbálják titokban tartani, azonban a 2021-es év korábbi szakaszában is látták őket együtt, amikor is nyaralásukat töltötték Saint-Barthélemy-ben.

George Russell barátnője Carmen Montero

Előtte, 2017 és 2019 között a holland Seychelle De Vries volt a barátnője Georgenak, aki a Formula-2 és Formula-E világbajok Nick De Vries testvére.