energiaital káros hatásai

Az energiaital káros hatásai

Egyre több fogyasztónál jelentkeznek az energiaital káros hatásai, melyek akár életveszélyesek is lehetnek.

Ezeknek a termékeknek a pontos összetevője gyártónként változik, viszont szinte mindegyik tartalmaz jelentős mennyiségben cukrot, szódabikarbónát, citromsavat, koffeint, taurint, egyéb energia növelő vegyületeket, mesterséges színezékeket és aromákat.

Ezek az összetevők energiát adhatnak, rövid és hosszú távú mellékhatásokat is okozhatnak, különösen nagyobb mennyiségben fogyasztva.

Az energiaital káros hatásai

Bár az energiaitalok kétségtelenül nagy népszerűségnek örvendenek, a kutatások azt sugallják, hogy negatív hatással lehetnek az egészségre.

Növelheti a vérnyomást és a pulzusszámot

A vérnyomás és a pulzusszám a szív egészségének két fontos mércéje. Ezen termékek hatóanyagai jelentősen növelik mindkettőt, mely káros hatással van az egészségre.

Több egészséges felnőttekkel végzett tanulmány kimutatta, hogy egy 350 ml energiaital fogyasztása jelentősen megemelte a vérnyomást és a pulzusszámot 90 percen belül és volt akinél 24 órával a fogyasztás után is mérhető volt a különbség.

A szívfrekvencia és a vérnyomás ilyen mértékű növekedése feltehetően az energiaital koffeintartalmának köszönhető, mivel egy nagy, 350 ml-es dobozban 108 mg koffein található. Ez megfelel egy csésze kávé koffein tartalmának.

Az megnövekedett értékek ellenére, az energiaital káros hatásai a mérsékelt és alkalmi fogyasztás esetén nem valószínű, hogy súlyos szívproblémákat okoznak egészséges felnőtteknél.

Viszont a túlzott bevitel – különösen a fiatalabbaknál – összefüggésbe hozható kóros szívritmussal, szívrohamokkal és akár halállal is.

Növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A túlzott cukorbevitel, különösen az édesített italokból, növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Valójában egy 310.819 felnőtt részvételével végzett vizsgálat megállapította, hogy napi 1-2 adag cukorral édesített ital elfogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának 26%-os megnövekedésével jár.

Mivel az energiaitalok átlagos 28-33 gramm cukrot tartalmaznak egy 300 ml-es adagban, napi egy vagy több doboz fogyasztása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Károsíthatja a fogakat

A kutatások azt mutatják, hogy a savas italok fogyasztása károsíthatja a fogzománcot, amely a kemény külső bevonat, mely alap helyzetben segít megvédeni fogakat a szuvasodástól. Az energiaital rendkívül savas, melynek eredményeként a rendszeres bevitel károsíthatja a fogzománcot.

Egy 5 napos kémcsöves vizsgálat kimutatta, hogy az emberi fogzománcot napi négy alkalommal 15 percig, energiaitalokban kezelve jelentős és visszafordíthatatlan fogzománc-veszteséget eredményez. Ezenkívül a tanulmány megállapította, hogy az energiaitalok kétszer olyan károsak a fogzománcra, mint az üdítők.

Az energiaital káros hatásai a vesékre

Bár az energiaital káros hatásai az alkalmankénti fogyasztás során valószínűleg nem gyakorol komoly hatást a vesék egészségére, viszont a krónikus és túlzott bevitel igen.

Egy 12 hetes patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy az energiaital nagy mennyiségű fogyasztása a veseműködés romlását okozhatja. Ezeket az eredményeket azonban nem ismételték meg humán vizsgálatokban. Ezenkívül a kutatások összefüggést mutatnak a magas cukorbevitel és a krónikus vesebetegség fokozott kockázata között.

Alkohollal kombinálva veszélyes hatást fejt ki

Az energiaital káros hatásai nem csak az egészség károsodásában mérhetők. Kutatások összefüggést mutattak az energiaital ivása és a fokozott kockázatú viselkedés között, különösen alkohollal kombinálva.

Amennyiben alkohollal együtt van fogyasztva, az energiaitalban található koffein gyengítheti az alkohol hatásait, így kevésbé érezheti magát részegnek a fogyasztó, miközben a részegség tünetei hatnak rá. Ez a hatás súlyos következményekkel járhat.

Koffein túladagoláshoz vezethet

Míg a biztonságos koffeinadagok egyénenként változnak, a jelenlegi kutatások azt javasolják, hogy az egészséges felnőttek korlátozzák a koffein bevitelt napi 400 mg-ra vagy annál kevesebbre.

Mivel egy 300ml-es doboz 75 mg koffeint tartalmaz, napi 5 doboznál több ital fogyasztása növelheti a koffein túladagolásának kockázatát, főleg ha kávé fogyasztásával párosul.

A jelenlegi ajánlások szerint a koffeint napi 100 mg-ra vagy kevesebbre kell korlátozni 12–19 éves serdülőknél. Ezért ha egynél több doboz energiaital kerül elfogyasztásra, növelheti a koffein túladagolásának kockázatát ebben a korcsoportban.

A koffein túladagolásának és toxicitásának tünetei lehetnek hányinger, hányás, hallucinációk, szorongás, gyors szívverés, szédülés, alvászavar és görcsök.

Az energiaital káros hatásai összefoglalója

  • Az energiaitalok nagy dózisban történő fogyasztása elterjedt a fiatalság körében, miközben folyamatosan többféle, és koncentráltabb italok kerülnek forgalomba.
  • Az iskolák és kollégiumok területén nem értékesíthetők, és nem fogyaszthatók ilyen italok!
  • A szülők ne vásároljanak gyermekeiknek energiaitalt, és figyeljenek rá, hogy lehetőleg ne is fogyasszanak ilyen terméket!
  • A napi folyadékbevitelt az energiaital nem pótolja, ezért nem szabad víz helyett fogyasztani!
  • Az energiaitalok koffeintartalmát akkor kell feltűntetni a terméken, ha az eléri a 150 mg-ot literenként! A jelenleg forgalomban lévő energiaitalok többségének koffein-tartalma akár a háromszorosa is lehet egy csésze kávé koffeintartalmának.
  • Várandós nők és gyermeküket szoptató anyák semmiképpen ne fogyasszanak energiaitalt!
  • Tilos az energiaitalokat gyógyszerekkel, alkohollal, kábítószerekkel, étrendkiegészítőkkel és egyéb tudatmódosító szerekkel inni! Ez előre megjósolhatatlan és kiszámíthatatlan következményekkel járhat.
  • Sporttevékenység, vagy intenzív fizikai terhelés alatt fogyasztott energiaital szívritmus-zavarhoz vezethet.

Az energiaital káros hatásai valószínűleg nem jelentkeznek mérsékelt bevitel esetén. Amennyiben gyakran és túlzott mértékben fogyasztják, számos negatív és potenciálisan életveszélyes hatása lehet.