Endorfin hiány tünetei és jelentése

Endorfin hiány tünetei és jelentése

Az endorfin, a boldogság legnépszerűbb hormonja. Mint szinte minden hormon esetében, még az endorfinszint legkisebb zavara is az egész endokrin rendszer szabályozási zavarához vezethet. Ettől a rendszertől függ a nappali biopszichoszociális működésünk, de a kényelmes és regeneráló éjszakai alvás lehetősége is. Ezért az endorfin hiány tünetei általában jól észrevehetők.

Emiatt olyan fontos tudni, hogy mi az endorfin, viszont azt is, hogyan működik. Ennek köszönhetően előre jelezhető az endorfinhiány vagy -többlet kockázata, valamint az esetleges betegségtünetek korai felismerése.

Endorfin jelentése

Az endorfin vagy az endogén morfin egy specifikus peptid hormon. Főleg az agyalapi mirigyben és a gerincvelőben termelődik, az endorfinnak megtévesztően hasonló hatása van a morfiumhoz. Így az endorfinok eufórikus hatást fejtenek ki az emberre.

Az endorfinokat érzelemmolekuláknak is nevezik, mert mind az érzésekre, mind a tudatra hatnak. Közvetlenül az agy azon területeinek receptoraira hatnak, amelyek az érzések és az örömközpontok irányításáért felelősek. Az endorfinokkal való stimulációjuk eredményeként akár eufórikus állapotot is képesek vagyunk elérni.

Az endorfinok hatása észrevehető, amikor nevetünk, vagy akár csak a nevetésre gondolunk. Azonban a fizikai erőfeszítés, valamint egyes kezelések, mint például az akupunktúra vagy az akupresszúra, szintén az endorfin szekréción fejtik ki hatásukat. Az endorfinszintet bizonyos ételek, például csípős paprika vagy csokoládé fogyasztása is megnöveli. Mindenekelőtt azonban endorfin szabadul fel az orgazmus során.

Az endrofinok élettani szerepe még nem teljesen ismert. Emiatt a vérben való koncentrációjuk normáit nem határozták meg.

Az endorfin az endorfin csoportba tartozó hormonok egyikének kifejezése. A legfontosabb endorfinok közé tartozik az α-endorfin (alfa-endorfin), a β-endorfin (béta-endorfin) és a γ-endorfin (gamma-endorfin), amelyek a lipotropin származékai, amelyek szintén az agyalapi mirigyben termelődnek.

Bár az endorfinoknak legalább 20 fajtája létezik, hatásukat még nem teljesen ismerték. Erről a három endorfinról tudunk a legtöbbet, amelyekről kimutatták, hogy az opioidokhoz hasonló módon hatnak. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az eufórikus állapotokért felelős opioid receptorok agonistái.

Az endorfinok által stimulált opioid receptorok boldogságba visznek bennünket. Ugyanakkor csökkentik az ingerek, különösen a fájdalom érzését. Tehát az endorfinok örömérzetet adnak nekünk, de nem minden kockázat nélkül. A nagy dózisú endorfin függőséget okoz, mind lelkileg, mind fizikailag.
Matrac, boldog élet, modern hálószoba, belsőépítészet

Endorfin hiány tünetei és felismerése

Az endorfin hiány összefüggésbe hozható az agyalapi mirigy és más mirigyek betegségeivel. Az endorfin-hiány leggyakrabban jelentett oka egyszerűen a boldogság hiánya.

A vérben tartósan alacsony endorfinszint nem javalt. Az endorfin-hiány leggyakrabban észlelt hatása a hangulatromlás, amely akár depresszióhoz, valamint visszatérő migrénhez vagy akár fibromyalgiához is vezethet.