Egészséges banános zabpelyhes süti

Egészséges banános zabpelyhes süti recept

A banános zabpelyhes süti nem csak egyszerűen finom édesség, hanem rendkívül egészséges is a gyümölcs és a többi hozzávaló jótékony hatásai miatt.

A banános zabpelyhes süti bármikor jó választásnak bizonyulhat. Sokszor a megmaradt és megbarnul banánt már nem szívesen fogyasztjuk el, mely esetben a pazarlás helyett nagyszerű választás lehet a sütemény elkészítése. Legyen szó ünnepekről vagy egy átlagos hétköznapról, néhány adag könnyen elkészíthető süti, biztosan örömet okoz mindenkinek.

Hozzávalók

  • 300g zabliszt
  • 100g puha vaj (60%-os, csökkentett zsírtartalommal)
  • 40g xilit és 40g eritrit
  • 4db normál méretű banán
  • 4db tojás
  • 1db sütőpor
  • 50g 80%-os étcsoki

A banános zabpelyhes süti elkészítése

A vajat keverjük ki az édesítőszerekkel. Hámozzuk meg a banánokat, törjük őket össze egy villával és adjuk hozzá a kikevert vajhoz. Ezt követően adjuk hozzá a négy tojást, a zablisztet, a sütőport, a darabokra vágott csokoládét és gondosan dolgozzuk össze az egészet.

Az elkészült masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük bele, majd sütőben 190 fokon 20-25 percig hagyjuk sülni, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Amikor a sütés ideje eléri a húsz percet, ellenőrizzük, hogy megfelelő e a banános zabpelyhes süti állaga.

Amint kivettük a sütőből, még melegen borítsuk ki a tepsiből, majd a sütőpapírt távolítsuk el róla. Ezután felkockázhatjuk, és ízlés szerint esetleg megszórhatjuk por állagú édesítőszerrel.

A zabpehely és banán fogyasztás előnyei

A zabpehely kalória tartalmában a makrótápanyagok eloszlása szinte tökéletes. Nagyfokú teltségérzetet tud okozni a fogyasztása, mely segíthet a fogyásban amiatt, hogy kevesebb kalóriát tudunk magunkhoz venni belőle. Ezen túlmenően hihetetlenül tápláló étel, tápanyag-összetétele pedig teljesen kiegyensúlyozott. Első osztályú lassan felszívódó szénhidrát- és rostforrás. A legtöbb gabonánál több fehérjét és zsírt tartalmaz, továbbá fontos vitamin és ásványi anyag forrás.

A banán egészséges rost-, C-vitamin-, kálium-, B6-vitamin- és különféle antioxidánsok forrása. Számos típus és méret létezik. A kalória tartalmáért nagy részben a szénhidrátok felelősek, melyek főként keményítőként fordul elő az éretlen banánokban és cukorként az érett változatokban.