Végbél ekcéma tünetei

Végbél ekcéma tünetei

A végbél ekcéma egy gyakori bőrbetegség, amelyet viszkető és gyulladt bőrfoltok jellemeznek a végbélnyílás nyílása körül és a fenék közötti bőrön. Az ekcémát legtöbb esetét gyermekkorban diagnosztizálják. Gyakran társul atópiás hajlamhoz. Az ekcéma társulhat asztmával, allergiás rhinitissel, allergiás kötőhártya-gyulladással és ételallergiával. A végbél ekcéma tünetei között szerepel a végbéltájékon érezhető viszketés, a végbélnyílás környéki bőr gyulladása, irritációja. A viszketés rendkívül intenzív tud lenni és igen kellemetlen érzés, melyet esetenként égő érzés vagy fájdalom kísérhet. Az erős viszketést csak pillanatnyilag csökkentheti a terület vakarása, ugyanakkor az állandó vakarózás nem megoldás a problémára.

Az ekcéma típusai (dermatitisz)

  • Kontakt dermatitis – olyan bőrgyulladás , amely az allergénnek vagy irritáló anyagnak való közvetlen bőrexpozícióból ered.
  • Allergiás dermatitisz – egy allergén immunválaszt indukál az ismételt expozíció után, egy kezdeti szenzibilizációs folyamat után (IV. típusú túlérzékenységi reakció). Példák: parfüm, latex, nikkel, spermicid, helyi antibiotikumok (neomicin), tartósítószerek a krémekben.
  • Irritatív bőrgyulladás – az anyag közvetlen fizikai, mechanikai vagy kémiai bőrirritációt okoz, általában ismétlődően. Példák: szappan, fehérítő, erőteljes tisztítás, borotválkozás, egészségügyi betétek, szoros szintetikus ruhák, nedvesség, inkontinencia.

Az ekcémát vörös, száraz bőr jellemzi, amely hámló vagy pikkelyeket képez, esetenként repedezésekkel. Jellemzően viszkető és/vagy égő. A nedves környezet miatt a végbél ekcéma gyakran hiányzik a felszíni pikkelyekből, vörösnek és repedezettnek tűnhet:

  • Akut – gyorsan fejlődő vörös kiütés, amely hólyagos és duzzadt lehet, savós szivárgással vagy kéregképződéssel.
  • Krónikus – hosszan tartó irritált vagy karcos terület, amely gyakran sötétebb, mint a környező bőr, a bőrrétegek megvastagodásával (lichenifikáció).