változatos edzésterv testépítés

Változatos edzésterv

Változatos edzésterv amire szükséged van ha folyamatos eredményeket akarsz ! Milyen lesz az életed az elkövetkező években, ha pontosan ugyanazon az ösvényen haladsz tovább, mint amin jelenleg vagy? A legtöbb ember visszautasítja az ilyen kérdést, mivel csak találgatni tudna. Ki tudja, mit hoz a sors számunkra? Az igazi ok azonban, ami miatt finoman elhárítjuk az ilyen kérdéseket, az, hogy valahol mélyen nagyon is jól tudjuk, mi fog történni. A valóságban sokkal inkább ellenőrzésünk alatt tartjuk a sorsunkat, mint azt hajlandóak lennénk elismerni.

Mint ahogyan a jelenlegi szokásaink korlátozhatják anyagi gyarapodásunkat vagy életünk élvezetét, úgy akadályozhatják annak a fizikumnak a megszerzését, aminek megszerzésére egyébként teljes mértékben képesek lennénk. Lehet, nem látod értelmét, hogy bármit is meg kéne változtatnod testépítő életmódoddal kapcsolatban. Edzésed a lehető legprecízebb, kaja rendben, és a megfelelő kiegészítőket szeded. Ha minden ennyire oké, hogyan lehetne rajta még javítani? Nem arról van szó, hogy bármit is rosszul csinálsz, inkább arról, hogy mindig ugyanazt csinálod. Testünk és szellemünk nagyon gyorsan hozzászokik mindenhez. Gondolj csak bele, hányszor ébredtél fel közvetlenül az ébresztőórád csörgése előtt kora reggel. Tested és szellemed várja a csörgést, maga a csörgés pedig elveszti sokkoló hatását. Ugyanígy vagyunk a testépítéssel is. Ami egyszer hatásos stimuláció volt, most már csak rutin. Ha azt akarod, hogy az izmaid újra növekedni kezdjenek, mint egykor, itt az idő a változtatásokra. íme néhány ötlet, amelyeket alkalmazva a testépítést újra olyan friss és új élménnyé varázsolhatod a tested és szellemed számára, amilyen hajdanán volt, amikor a növekedés még mindennapos jelenség volt számodra

Változatos edzésterv

A legnyilvánvalóbb változtatható tényezővel kezdem, mégis ez az, amiről a legtöbben megfeledkeznek, és soha nem változtatnak az edzésükön. Mindannyian bűnösnek érezhetjük magunkat abban, hogy túl sokáig ragaszkodunk lényegében ugyanahhoz az edzésprogramhoz. Annak ellenére, hogy jól tudjuk, a gyakorlatok szinte végtelen repertoáréból választhatunk. Mivel az összes gyakorlat kicserélésének ötlete túl merész ahhoz, hogy a legtöbb testépítő elfogadja és alkalmazza, mást javasolok: cseréld ki az egyik alapgyakorlatodat egy másik gyakorlatra minden testrészed esetében, amikor annak edzésére kerül a sor. Például bicepszre hagyd el a rudas hajlítást és csinálj helyette pókhajlítást. A következő alkalommal cseréld ki a prédikáló hajiítást mondjuk kalapácshajlításra. Próbáld ki, meddig tudod cserélgetni úgy a gyakorlatokat, hogy ne kelljen egy már korábban alkalmazott gyakorlatot újra beiktatnod.

Egy sorozatos nagy intenzitású változatos edzésterv

A gyakorlatok változtatgatása mellett próbálj meg a megszokottnál kevesebbet vagy többet edzeni. A Mentzer-féle Heavy Duty edzésstílus rövid távon nagyszerű eredményekkel járhat azok számára, akik a több sorozatos edzésekhez vannak szokva. Aaron Baker és David Dearth fantasztikus fejlődést értek el azok alatt a hónapok alatt, míg a WBF égisze alatt versenyeztek, és egy-két sorozatot csináltak gyakorlatonként. Viszont mindennek az ellenkezője is igaz. Az edzésmennyiséged megnövelése egy rövid időszakra garantáltan sokkolni fogja a fizikumodat, újabb izomszövet növelésére késztetve.

Ismétlések száma

Az ismétléseid számát is növelheted vagy csökkentheted. Néhány hónapig érdemes kipróbálni a magas (10-20) ismétlésszámot az edzéstervben. Bármilyen nagyobb változtatás az edzésedben nagyszerű eredményekkel járhat, csak legyen bátorságod megtenni.

Edz máshol

Várj egy pillanatot. Nem azt mondom, hogy dobj ki az ablakon egy rakás pénzt, amit a klubtagságért fizettél, vagy otthagyj egy kényelmes közelségben lévő, tökéletesen felszerelt, támogató barátokkal teli edzőtermet. Csak azt, hogy mondom egyszer egy hónapban eddz valahol máshol. A potenciális haszon nagy. Először is, nem ismersz senkit. Ez máris egyharmaddal lerövidíti az edzésidődet, mivel nem fecsegsz feleslegesen a haverokkal. Másodszor, senki sem ismer téged. Amennyiben már egy haladó testépítő fizikumával rendelkezel, élvezni fogod a kíváncsi, elismerő vagy ne adj isten irigy pillantásokat. Amennyiben igazán kényeztetni akarod az egodat, olyankor mész idegen terembe, amikor a legerősebb testrészedet kell edzened. Legtöbbünknek van egy-két olyasmi gyakorlata, amiben elképesztően erős. A megszokott edzőtermedben a többiek csak ásítanak egyet, és azt mondják, “Józsi megint 270 kilóval guggol.” Nagy ügy. Az új edzőteremben viszont ilyesmi reakciót várhatsz: “Szent ég! Az új fiú 270 ki….tt kilóval guggol!” Üdítő élmény.

Az edzőterem felszerelése is másmi lyen lehet. Lehetőséged van olyan gépeken és padokon edzeni, amilyenekkel a megszokott termed nem rendelkezik, és így más szögből tudod támadni az izmaidat. És, ami a legjobb, a régi termedbe visszatérve előfordulhat, hogy jobban fogod azt értékelni, mivel a másik teremből hiányoztak számodra nélkülözhetetlen eszközök. Bárhonnan is nézed, tökéletes módja a változtatásnak időnként idegen helyen edzeni.

Válts edzőpartnert

Sok ember ragad benn kapcsolatokban, házasságokban, úgy hogy közben már halálosan unják a partnerüket, de kényelemből vagy gyávaságból mégis együjj maradnak. Egy bizonyos ponton túl egyértelmű, hogy szeretnének szabadulni és más szerelmet keresni. Következik a szakítás, a válás vagy a partner megcsalása. Szerencsére az edzőpartnerség nem jár ilyen szigorú kötöttségekkel – hacsak, hozzám hasonlóan, nem éppen a házastársaddal edzel. Előfordulhat, hogy olyan valakivel edzel, aki már nem motivál téged, és vice versa. A megoldás egyszerű. Mondd meg neki, hogy változásra van szükséged, és úgy érzed, hogy más partner után kell nézned a teremben. Amennyiben ezen felhúzza magát, magyarázd meg neki, hogy nem benne van a hiba, hanem benned. Kezeld úgy a szituációt, ahogy minden más elromlott kapcsolatodat a múltban.

változatos edzésterv testépítés edzőpartner

Hogyha régi motoros vagy, keress olyasforma partnert, aki nemrég kezdte, és még éhes a növekedésre, erősödésre. Téged is újrafertőzhet energiájával és lelkesedésével. Amennyiben viszont újonc vagy, próbálj összejönni olyan valakivel, aki egy ideje űzi az ipart, és tud neked néhány trükköt mutatni. Bárhogy is legyen, nagy hasznodra lehet az olyan partner, aki olyan tulajdonságokkal és képességekkel rendelkezik, amikkel te nem. Egy harmadik lehetséges választás, egy veled nagyjából azonos szinten levő valaki. Egyfajta egészséges rivalizálás alakulhat ki közöttetek a méret- és erőnövelésben, vagy mondjuk a szálkásodásban. Végül is nem számít, kiről is van szó, egy elkötelezett edzőpartner mindenképpen hasznodra lehet.

Változtass a ruházatodon

Azért csak folytasd az olvasást. Tudom, hogy arra gyanakszol, hülyítelek. Új edzőruha vásárlása keményebb edzésekre motiválhat téged. Magam is megtapasztaltam ezt, és mások százainál is láttam, hogy eredményes. Hogyha találsz egy megfelelő melegítőt, trikót, shortot, ami előnyösebbnek, nagyobbnak vagy szálkásabbnak láttatja a fizikumodat, mindjárt egyből az edzőteremben akarsz lenni, megmutatni magad, miközben az edzésed intenzitását a maximumig fokozod. Az edzőcuccok nagy fejlődésen mentek keresztül a sátorszerű melegítőfölsők és bohócnadrágok időszaka óta. Amennyiben nem vásároltál ilyesmit az elmúlt néhány évben, kellemesen meg fogsz lepődni a választékon és a stíluson. Tehát a ruhatár cseréje sem maradhat ki a változatos edzésterv repertoárjából.

változatos edzésterv ruházat

Változtass a zenén

A különböző zenéknek különböző a ritmusa, a tempója. Az edzés közben (fülhallgatón) hallgatott zene egyszerű megváltoztatásával drasztikusan megváltoztathatod az ismétléseid tempóját, lényegében még az egész edzésedet is. Lehet, hogy kevesebbet pihensz a sorzatok között rap zenét hallgatva, mint mondjuk, amennyiben hard rock szól, vagy erősebb heavy metál dübörög a füledbe. Lehet, hogy ez a változtatás nem is a súlyzós edzéseknél hatásos igazán, hanem a kardiónál. A gyorsabb zene képessé tehet arra, hogy a kardiovaszkuláris gyakorlatokat nagyobb intenzitással és hosszabb ideig végezd. Sokan tapasztalták már, hogy az energiával teli techno mixek a legkimerítőbb lépcsőzéseket is könnyűvé, sőt kellemessé varázsolhatják. A zene bizonyítottan hangulatbefolyásoló hatással bír, ha tehát a hangulatod nem a legjobb, cserélj szalagot.

változatos edzésterv zene

Változtass a táplálékkiegészítöiden

Ahogy a szervezeted egy ponton túl hozzászokik egy meghatározott edzésprogramhoz, úgy szokik hozzá a táplálékkiegészítőkhöz is. Gondolj csak bele. Emlékszel, amikor először próbáltad ki a kreatint? A legtöbb emberhez hasonlóan valószínűleg te is 3-5 kilót szedtél fel az első két hétben. És persze a következő kúrák már nem jártak ilyen szép eredménnyel. Soha ne becsüld alá az emberi szervezet alkalmazkodóképességét. Miért kell egy idült alkoholistának 1 liter whisky-t meginnia ahhoz, hogy berúgjon, míg a ritkán ivók két-három felestől is kidőlnek?

Nézzünk szembe a tényekkel. Ha nem vagy hajlandó drasztikus változtatásokra a testépítő életmódoddal kapcsolatban, nem várhatsz kedvező változást a fizikumodban sem. Biztosan nem akarsz majd sok évvel később azon sajnálkozni, hogy milyen szép fejlődést értél volna el, ha a változatos edzésterv elmélete szerint edzettél volna. Változtass most, és figyeld hogyan válik fizikumod olyanná, amilyenné régóta szeretnéd.