Mike Mentzer Heavy Duty edzésterv és jelentése

Mike Mentzer Heavy Duty edzésterv

Azt gondolhatná az ember, hogy minden edzéssel kapcsolatos kérdés már tisztázva van. Van azonban néhány, ami csak nem akar nyugvópontra jutni. A legtöbbször felmerülő téma, az egyetlen-sorozat elmélet, vagy más néven a Mike Mentzer-féle Heavy Duty edzésterv. Mentzer ázt állítja, hogy gyakorlatonként egy intenzív sorozatra van szükség az izmok gyors növekedéséhez. Pokolba a sok sorozattal! Időpazarlás. Nos, elsőre jól hangzik.

A heavy Duty jelentése, hogy rendkívül intenzív erőfeszítés szükséges az izomnövekedéshez. A vasak világában nem kevés ember hisz benne, nagyon sokan szeretnék, ha igaz lenne, de vannak olyanok is – újoncok és veteránok egyaránt (köztük Franco Columbu és Larry Scott) – akiknek ellen véleményük van, és a több sorozatos edzésben hisznek. Nos, Mike Mentzer még mindig szilárdan kitart elmélete mellett, és nincs is egyedül vele. Támogatóinak csoportjában – amely azért kisebb, mint ellenzőié -olyan nevek is megtalálhatók, mint Casey Viator (minden idők legfiatalabb Mr. Amerikája) és a hatszoros Mr. Olimpia Dorian Yates. De Larry Scott és Franco Columbu szintén voltak Mr. Olimpiák. Ahogy én látom, Mike – Viator-ral és Yates-szel egyetemben – a könnyen fejlődő kategóriába tartozik, ami nem jelenti azt, hogy ne edzenének piszkosul keményen ők is.

Heavy Duty edzés kutatási eredmények

A Heavy Duty sikerességének talán az a feltétele, hogy szuper genetikával rendelkező mezomorfnak kell lenned. Hogyan vizsgázna a heavy duty a klinikai kutatások objektív feltételei között? Nem kis mennyiségű kutatási eredményt lehet felhozni ellene. Az egyik, amit előbányásztam, egy SWAT kutatócsapat eredménye, amit a Journal of Applied Sport Science Research-ben publikáltak. Ennek, az egy-sorozatos elméletet egyszer és mindenkorra elintéző 1993-as kutatásnak a keretében 27 emberrel végeztettek guggolóedzéseket háromszor hetente. Két csoportot alkottak: az A csoport egy nehéz sorozatot végzett 12 ismétléssel, a B csoport pedig 3 sorozatot, sorozatonként 10 ismétléssel. Hét hét múlva a több-sorozatos csoport jóval nagyobb tömeg- és erőnövekedést tudott felmutatni.

Sokan ajánlják a teljes kifáradásig végzett egyetlen sorozatot, de az igazság az, hogy a több sorozat hatásosabb. És, ami a legfontosabb, hogy az izmokat túl kell terhelni. Nem elég pusztán elvégezni a mozdulatokat.

A saját tapasztalataim is a több-sorozatos módszer mellett szólnak. Én, a legtöbb emberhez hasonlóan, nehezen fejlődöm. Még soha nem találkoztam olyan emberrel, aki ilyen testtípussal fejlődni bírt volna az egy sorozatos módszerrel, akármilyen elszántan csinálta is. Persze Viator és Yates fantasztikus genetikával rendelkeznek. Ez a ritka fizikum típus valóban profitálhat az ilyen edzésből.

Heavy Duty edzésterv konklúziója

Ha mindannyian Mentzer és Yates genetikai adottságaival rendelkeznénk, tényleg az egyetlen-sorozatos módszer lenne az elfogadott. De sajnos nem erről van szó.

Ha tényleg csak egy sorozatra lenne szükséged a növekedéshez, mint ahogy azt a heavy duty edzésterv állítja, az kielégítene ? Az a gyanúm, hogy lennének olyan lelkes fickók, akik – biztonságképpen – csinálnának még egy sorozatot. Egyesek akár még többet is, hogy jobban nőjenek. Ilyen az emberi természet. Még szerencse, hogy a több-sorozatos edzésmódszer tudományosan alá van támasztva. Semmilyen elmélet nem képes (a heavy duty sem) megállítani a mohó és türelmetlen testépítőt.

Képzeld el, hogy nagy étvággyal leülsz enni, hogy befalj egy steak-et, de csak egy rendkívül tápanyagdús tablettát tesznek eléd.Lenyeled és kész. Csak egy nyelésre van szüksége a szervezetednek. A testépítők szeretik az edzés fizikai kihívását. Beleakarják mélyeszteni a fogaikat. Nem arról szól az egész, hogy megcsinálunk nyolc ismétlést, és megyünk is haza. Keresztül verekedni magad egy embert próbáló edzésen – ez is lényegi része a testépítésnek. A túlélés dicsősége. Az izmaink az érmek, amiket büszkén viselünk. A kemény munka szimbólumai. Az edzések a fegyelem, a komolyság és a jellem testamentumai. A testépítés mindig többről szólt, mint pusztán az izmok. Steve Reeves, mint Herkules, több volt, mint egy gyönyörű test. Azt a fizikális és jellembeli tökéletességet képviselte, amit az ókori görögök mitológiai hőseikben megtestesítettek. És ez még most is érvényes.
Az embereknek szükségük van hősökre, annak ellenére, hogy manapság a szerepmodell a politikailag korrekt kategória. Herkules nem szerepmodell volt. A pacák egy ízig-vérig hős volt. De az a királyok és harcosok kora volt, nem a terapeutáké és pszichológusoké.

A legtöbb gyúrós, akit ismerek, nem tudja elégedetten elhagyni az edzőtermet anélkül, hogy ne folytatott volna le valamifajta harcot a „vasszörnyekkel. Mentzer grafikonjai és táblázatai a súlyzós edzésnek ezt a fontos elemét hagyják fjgyelmen kívül.
A szabad súlyokkal teli edzőterem az ókori aréna mai változata. A vasak csengése, amit egy edzőterembe belépve hall az ember, a gladiátorok harci zajának legközelebbi modern megfelelője, így szeretjük. Az edzőterem legalább annyira csatamező, mint tudományos eredmények kipróbálási helye. Mindkettőre szükségünk van.