Szlovák Paradicsom túra

Szlovák Paradicsom túra

A Slovenský raj, más néven Szlovák Paradicsom, Szlovákia egyik legkedveltebb kirándulóhelye. A közelmúltban Káposztafalvi-karsztnak is elnevezett hegyvidéki terület kihagyhatatlan célpont, különösen azoknak, akik szeretik a kalandos túrázást. A viszonylag kis területű nemzeti park a magyar határtól légvonalban 50-60 km-re található. A Szlovák Paradicsom túra, a fantasztikus, vadregényes szurdokvölgyeivel, a Hernád folyó áttörésével, valamint érintetlen erdőrezervátumával bűvöli el a bakancsos turistákat.

A szűk, meredek szurdokvölgyek, melyeket vízesések tesznek még látványosabbá, kihívást jelentenek, és némi túrázási tapasztalatot igényelnek. Az átlagos kondícióval rendelkezők számára azonban szinte az összes kanyon könnyedén járható. A tériszonyban szenvedőknek azonban nem ajánlott, mivel a szurdokok bejárásához hosszú vaslétrák, lánccal biztosított szakaszok, doronglétrák, fapallók és a sziklafalba rögzített fémtálcák segítik az utazást, de csak felfelé egy irányban.

Azoknak, akik már megtapasztalták a Dunakanyarban található Rám-szakadékot, itt valóban érezhetik magukat a Paradicsomban. A szintkülönbségek nagyok, de nem kimerítőek. Mindig ügyeljünk arra, hova lépünk, és használjunk megfelelően impregnált bakancsot, mivel a patakok kövein járva könnyen vizesek lehetünk.

Szlovák Paradicsom vízesés

A Nemzeti Park területén 8 egyirányú szurdokvölgy található, közülük 2 (Kláštorská, Zejmarská) rövidek, egy órán belül végigjárhatók. 2 közepes nehézségű (Velky és Maly Kysel) szurdokvölgyet másfél óra alatt teljesíthetünk, míg 4 (Suchá Belá, Piecky, Velky Sokol, Sokolia) komolyabb erőfeszítést igényelnek.

A Hernád folyó látványos áttörése a legnépszerűbb túra, mely csak a 70-es évektől vált mindenki számára elérhetővé. Az útvonal kétirányú, a sziklafalba vert fémtálcákon egyensúlyozva kell áthaladnunk néhol nagy mélységek felett.

Az ikonikus Tamásfalvi kilátó a Szlovák Paradicsom 150 méter magas sziklafalán található, ahonnan korlátok nélkül gyönyörködhetünk a park sűrű szurdokaiban.

A túrákat mindkét kiindulóponton elkezdhetjük, bár vegyük figyelembe, hogy mind Podlesok, mind pedig Čingov nehezen megközelíthető tömegközlekedéssel. Az autósoknak nagy fizetős parkoló áll rendelkezésre.

A Szlovák Paradicsom déli részén található a különleges dobsinai jégbarlang, egy páratlan természeti jelenség.

A környék ideális túramentes pihenésre is, a karsztvidék része a történelmi Szepességnek. A területet egykor szászok lakták, és rendkívül gazdag gótikus és reneszánsz emlékekben. Lőcse és Késmárk a két legszebb város a nagymúltú szász települések közül, míg Poprád és Igló a legközelebb találhatók a Szlovák Paradicsomhoz. Várak, kastélyok és műemlék templomok szépítik a Szepesség táját, és szinte minden településen találunk gótikus vagy reneszánsz emlékeket, köztük az UNESCO Világörökség részeként számon tartott szepesi vár, Szepeskáptalan és a zsigrai templom.

Túrák és látnivalók

A leglátogatottabb szurdokok közöt a Suchá Belá, a Hernád-áttörés (Prielom Hornádu), a Nagy Sólyom (Veľký Sokol) és a Kyseľ említhető meg. A látogatók körében szintén kedvelt a sziklanyúlványon elhelyezkedő Tamásfalvi-kilátó (Tomášovský výhľad) vagy a Menedékkő (Kláštorisko). A nemzeti park területén található Európa egyik legnagyobb jégbarlangja, a Dobsinai-jégbarlang (Dobšinská ľadová jaskyňa), szintén népszerű.

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park főként egyirányú szurdokvölgyeket kínál.A legkedveltebb túra a Hernád látványos áttörése, ahol az útvonal kétirányú, és helyenként nagy mélységek felett kell egyensúlyoznunk a sziklafalba vert fémtálcákon.

A látogatók fő kiindulópontjai a Szlovák Paradicsomban északi részen Igló (Spišská Nová Ves), Csingó (Čingov) és Podlesok, valamint a nemzeti park déli részén Dedinky.