Sas-hegy túra a Börzsönyben

Sas-hegy túra a Börzsönyben

A Börzsöny és a Dunakanyar egyik legfeledhetetlenebb és legszebb túrája, a Szent Orbán Hotel előtti Nagyrtalspusztáról a festői Sas-hegy vulkáni kúpjain és a lenyűgözően szép Kopasz-hegyen át a lenyűgöző Bezina-völgy erdein keresztül a nagybörzsönyi vasút végállomásáig vezet. A túra körülbelül 10 kilométer hosszú és átlagos tempóban 3,5 óráig tart.

Sas-hegy túra leírása

Indulás Nagyirtáspusztáról a szálloda mögötti parkolóból. Ha szembe állunk a kis játszótérrel, jobbra induljunk és nem messze találunk egy útjelző táblát, zöld kereszt jelzéssel, mely a Sas-hegy nyerge felé vezet. A széles úton hamarosan egy erdészház előtt vezet az út, melyet jobbra megkerülve a telek szélénél indul az út az erdőbe. Közepes szintű emelkedővel indulunk a Sas-hegy csúcsa felé a hangulatos erdőben. Megközelítőleg negyed óra séta után találkozunk a zöld vonal jelzéssel. Itt forduljunk jobbra és folytassuk a kapaszkodást a Nagy-Sas-hegy oldalában. Néhány kanyar után jobbra ágazik a zöld háromszög jelzésű ösvény, mely a hegycsúcsra vezet.

Meredek emelkedőn haladhatunk a cserjésben, de hamar fel tudjuk küzdeni magunkat a gyönyörű kilátást nyújtó Nagy-Sas-hegy (609 m) csúcsára. A hegytetőről elképesztő a kilátás a Börzsöny déli részére, ahonnan tökéletsen látszik következő célpontunk, mely nem más, mint a Só-hegyi-rét.

A hegytetőről haladjunk tovább, és a meredek ösvényen ereszkedjünk le a zöld jelzésig, amely kivisz minket a Só-hegyi-rétre. Innen jól látható a korábban meghódított Nagy-Sas-hegy, a messzeségben felcsillan a Duna, jól látható a Naszály-, továbbá a Visegrádi-hegység. Következő célpontunk, az előttünk tornyosuló Só-hegy jellegzetes csúcsai.

A balra előttünk elterülő Nagy-rét tisztásán vágjunk át, majd az idős tölgyekkel szegélyezett réten keresztben fut a zöld jelzésű ösvény. Ezen forduljunk balra, és egy kis lejtő-, majd egy kis emelkedő után kb. 15 perc alatt felérünk a Só-hegy tetejére.

A hegytetőről jól kivehető az esztergomi bazilika, és a Duna is megmutatkozik a hegyek között. A hegyről lefelé vezető út meredek, de végig káprázatos kilátást nyújt. Úgy 10 perc séta után a Lengyel-rétek tisztására érkezünk, ahol útjelző tábla segít az eligazodásban.

Maradjunk a zöld vonal jelzésen és pár perc alatt egy elágazáshoz érünk, ahol forduljunk balra, a zöld háromszög jelzésű turistaútra. Meglehetősen kemény kaptató vár ránk a Kopasz-hegy (539 m) csúcsára. A rövid, de annál megterhelőbb szakasz végén lélegzetelállító kilátás tárul elénk. A Kopasz-hegy Magyarország egyik legszebb magaslata, mely kihagyhatatlan célpont minden időben.

Visszafelé ugyanazon az úton menjünk le ahol feljöttünk. Menjünk vissza egészen a rétnél álló útjelző tábláig, és forduljunk balra, a zöld kereszt jelzésű útra. Megközelítőleg 20 perc alatt érjük el a túra legalacsonyabb pontját, a Bezina-rétet, ahonnan a piros kereszt jelzésen haladjunk tovább. Innen nemsokára eljutunk a kisvasút végállomására: Nagyirtásra, majd pár perc alatt visszaérhetün a parkolóhoz.