Rakonczay Gábor SUP túrája az Atlanti-óceánon

Rakonczay Gábor SUP túrája az Atlanti-óceánon

Rakonczay Gábor SUP-on próbálta meg átszelni az Atlanti-óceánt, 2021 január 10-i indulással. A Kanári-szigeteki Gran Canariáról indult, egy saját maga által készített 5 méter hosszú és 1,5 méter széles, kabin nélküli SUP fedélzetén, kísérőhajó nélkül.

A világon még senki nem próbálkozott előtte, ilyen extrém mutatvánnyal. Előzetes számításai alapján a mintegy 5.200 kilométeres táv megtétele, 60-65 napot vett volna igénybe.

A keletről-nyugatra tartó óceán-átevezésre a decembertől márciusig tartó időszak a legoptimálisabb. Az elmúlt 100 évben, majd 200 átevezési próbálkozás járt már sikerrel, de kabin nélküli SUP segítségével, még senki sem próbálkozott.

Rakonczay Gábor óceán átevezés SUP segítségével.

Kudarcba fulladt az extrém próbatétel

Hat nappal az indulás után, Rakonczay Gábor feladni kényszerült a SUP segítségével való Atlanti-óceán átevezést. Mentőhelikopter segítségével mentették ki az extrém sportolót. Elmondása szerint teljesen átfagyott, mivel a hullámok folyamatosan becsaptak a hajó fedélzetére, és ezért ruhái is teljesen átáztak. Továbbá ezen ok miatt, nagyfokú alváshiányban is szenvedett.

A negyedik éjszaka már halucinációi voltak és melegnek érezte a vizet, melyből rögtön rájött, hogy nagy a baj és segítséget kért. Ekkor megpróbálták hajóval kimenteni, de a nagy hullámok miatt ez a próbálkozás kudarcba fulladt és mentőhelikopter segítségére volt szükség.

Amennyiben sikerült volna teljesíteni az extrém próbatételt, ő lett volna a világon első, aki kabin nélküli vízi járművel átevezi az óceánt.

Rakonczay Gábor extrém próbatételei

1981. január 28-án született Budapesten. Magyar extrém sportoló, többszörös világrekorder, aki már az óceánt is sikeresen átevezte.

Rakonczay Gábor nős volt, középiskolás diáktársa, Viktória lett a későbbi felesége. Az egyetemi évek alatt elhatározták, hogy együtt fogják átevezni az Atlanti-óceánt, de ez nem vált valóra, mert 2012-ben elváltak.

Rakonczay Gábor 2012 decemberében egyedül próbált átkenuzni az Atlanti-óceánon, mely 61 nap alatt sikerült is neki.

2015 januárjában a tervezett nyolcvan nap helyett, hatvan nap alatt szelte át az Atlanti-óceánt társával, és Tűzhangya nevű, saját építésű hajójával. Ezzel a mutatványával új óceánátevező Guinness-rekordot állítottak fel, a közel 5000 kilométeres távolságon.

2018-ban 28 napos célkitűzéssel vállalkozott ár, hogy az Antarktiszról széléről indulva eléri a Déli-sarkot. 2019. január 7-én teljesítette a 914 kilométeres távot, 44 nap és 4 óra alatt.