SUP deszka típusok

SUP deszka típusok

A stand up paddle boarding (SUP deszka) mindenki számára kínál valamit. Elmehetsz vele egy pihentető evezésre egy nyugodt tavon, vagy elkaphatod a hullámokat az óceánban. Esetleg kipróbálhatod rajta a SUP-jógázást, vagy gyors tempójú evezést, az állóképességed fejlesztésére. Bármi is legyen a célod, a megfelelő SUP deszka kiválasztása kulcsfontosságú az élvezethez. Ebben az útmutatóban áttekintjük azokat a főbb szempontokat, amelyeket figyelembe kell venni a deszka kiválasztásakor.

A megfelelő SUP deszka kiválasztása

Gondold át, hogyan fogod használni, hogyan fog illeszkedni a testalkatodhoz, és hogyan szeretnéd kezelni a vízben. A legfontosabb döntési pont a tábla formája, a megfelelő térfogat és kapacitás elérése, valamint a megfelelő hosszúság, szélesség és vastagság lesz. Az, hogy merev-, vagy felfújható deszkát választasz, nagyban függ attól, hogy miként szeretnéd használni, és mennyi tárolóhelyed van.

SUP deszka típusok

Az eveződeszka teste nagy szerepet játszik annak meghatározásában, hogy miként teljesít a vízben. A SUP típusok három fő csoportba sorolhatóak: allround (általános felhasználás), túra és a verseny. Van néhány olyan hibrid kialakítás, amely egyesíti az egyes típusok legjobb tulajdonságait.

Allround – általános SUP típusok

Az általános SUP lapos és széles, hasonló a szörfdeszkához. Úgy tervezték, hogy a víz tetején haladjon, és igen fordulékony legyen. Ezek a fajta deszkák jó választások szabadidős evezéshez, szörfözéshez, SUP-jógához és vadvízi használatra.

Általános használatra szán típus

Az általános változatok a legstabilabb deszkák, de cserébe ezek a leglassabbak is.

Ideális választás lehet kezdők számára, hogy elsajátítható legyen az állva evezés minden fortélya.

Ezek a típusok 274-396 cm hosszúságig érhetőek el. A felfújható változatok 3 méternél hosszabb verzióit csak 15 cm vastagságtól érdemes megvásárolni.

Túra deszkák

A túra SUP deszkák, az általánosnál hegyesebb órrészükről és a keskenyebb alakjukról ismerhetőek fel. Ezek a fajták leginkább a hosszabb evezésekre ajánlottak, mivel kellően gyorsak, de mellette stabilan állnak a vízen. Hosszúságok 330-430 cm-ig terjedhet.

SUP túra deszka

Ebben az esetben is igaz, hogy a hosszabb verzióknál inkább a 15 cm vastag deszkák közül érdemes válogatni, mivel a megfelelő merevség elengedhetetlen a jó sikláshoz.

Verseny deszkák

A verseny SUP deszkák, nagyon hegyes orral és extra vékony testtel rendelkeznek, hasonlóan a kajakokhoz és a kenukhoz. A hajótest átszeli a vizet, és az orr körül a vizet a SUP oldalaihoz nyomja, hogy javítsa a hatékonyságot és gyors, sima haladást.

SUP verseny deszka

A verseny deszkán való haladás kevesebb erőfeszítést igényel, így nagyobb távolságokat is megtehetsz nagyobb sebességgel. A gyorsabb sebességért cserébe, megalkuvást kell kötni a fordulékonyság róvására.

Merev vagy felfújható SUP

A SUP deszka két különböző felépítési stílusban kapható: merev vagy felfújható.

A legtöbb merev deszka EPS hab maggal rendelkezik, amely üvegszállal és epoxigyantával van burkolva. Ez egy meglehetősen könnyű és tartós konstrukció. A szénszál könnyebb és merevebb lehetőség, de drágább is. A műanyag SUP-ok megfizethetőbbek, de nagyon nehezek, míg néhány SUP könnyű fából készül a gyönyörű megjelenés érdekében.

A merev SUP deszka

Amennyiben a teljesítmény és a nagy sebesség a cél a vízen, akkor a merev deszka a legjobb választás. Gyorsabban, simábban és kevesebb erőfeszítéssel lehet vele haladni, mint egy felfújható testvérével. Amennyiben a gyors és a nagy távú evezés a legfontosabb, akkor a szilárd SUP deszka a tökéletes választás.

A szilárd SUP-ok nagyobb méretben és finomabban hangolt formában állnak rendelkezésre, mint a felfújható társaik, így nagyobb valószínűséggel találsz egyet, amelyik pontosan illik hozzád.

A tömör deszka sokkal merevebb, mint a felfújható, ami stabilabb érzést biztosít, különösen hullámos vízeken. A merev deszkák hajlamosabbak jobban besüllyedni a vízben, ami szintén stabilabb érzést kelthet.

Hátrányuk, hogy sok helyet foglalhatnak, de ha van elegendő hely a garázsban, és van egy jármű, amely el tudja szállítani, akkor a merev SUP deszak a jó választás.

Felfújható SUP-ok

A felfújható változatok PVC-külső része cseppvarrással rendelkezik, amely légmagot hoz létre. A legtöbb csomag tartalmaz egy pumpát a felfújásához és egy tárolótáskát. A minőségi felfújható SUP-ot úgy tervezték, hogy 1 bar nyomásra lehessen felfújni, és ekkor nagyon merev legyen.

Előnye, hogy viszonylag kis helyen is elfér leeresztve. Ha kis házban, társasházban vagy lakásban élsz, előfordulhat, hogy nincs hely egy nagy tömör deszkának. A felfújható SUP-ok leeresztve kompaktak, és könnyen elhelyezhetők kis helyen, például egy szekrényben vagy egy autó csomagtartójában.

SUP szkeg

A SUP szkeg a fordulékonyságért és a stabilitásért felelős. Általánosságban elmondható, hogy a szélesebb és hosszabb szkeggel rendelkező deszkák egyenesebben haladnak és nagyobb stabilitást biztosítanak, mint a kisebb bordák. Másrészt a kisebb szkeggel szerelt deszka jobb manőverezhetőséget biztosít. A legtöbb szkeg eltávolítható, így kicserélhetőek más méretűre, igény szerint.