Ösztrogén hormon szint

Ösztrogén hormon szint

Az ösztrogén a legfontosabb női hormon, melyet a férfiak is termelnek egy keveset természetes úton. A szaporodási tevékenység mellett serkenti a zsírlerakódást a szervezetben és gátolja az izomnövekedést, így keletkezett a „környezetre ható ösztrogének” kifejezés, melyet az ösztrogén-szerű hatásokkal rendelkező környezetszennyező anyagokra alkalmaznak.

Ösztrogén hormon

Az ösztrogének a petefészkek és jóval kisebb mértékben a mellékvese által kiválasztott női hormonok. Terhesség idején a placenta is nagy mennyiségű ösztrogént termel. Ösztrogén a B-estradiol, estron és estriol, melyek közül a B-estradiol messze a leghatékonyabb és legbőségesebb hormon.

Férfiak is termelnek ilyen hormont

A férfiak is termelnek a herékben és a mellékvesében kis mennyiségű ösztrogént. Ezenkívül a zsírszövetben a tesztoszteront mindkét nem ösztrogénné tudja átalakítani. Az ösztrogén szint gyakran magas azoknál a férfiaknál, akik viszaélnek az anabolikus szteroidokkal, mivel a szteroidok ösztrogénné alakulnak át. Ez a nőies emlők kialakulásához vezethet, ami férfiaknál a nőkéhez hasonló emlőszövetek kifejlődése.

Az ösztrogén hormon a szervezetben lévő többi hormonhoz hasonlóan úgy működik, hogy a célsejtekben lévő idegvégződésekhez kötődik. A férfiaknak és nőknek ösztrogén receptor helyeik vannak. Amikor egy hasonló felépítésű kémiai vegyület kötődik az ösztrogén receptorhoz, a hormon élettanilag működni kezd.

Az ösztrogéneknek a szervezetre sokféle hatásuk van. Szerepük jelentős a női szaporodási szervek fejlődésében, felelősek az emlőszövetek és az azokkal kapcsolódó zsírszövetek növekedéséért és a csontnövekedés serkentéséért. Amikor a nőknél az öregedés következtében, vagy túledzés miatt az ösztrogénszint alacsony, csont ritkulás következhet be, ami gyengíti a csontokat.

Az ösztrogén egyéb hatásai

További hatása az ösztrogénnek, hogy fokozott zsírlerakódást eredményez, ami fő oka annak, hogy a nők több testzsírral rendelkeznek, mint a férfiak. Az ösztrogén fokozza az anyagcsere gyorsaságát és kis mértékben a fehérjeszintézist (pl. izomnövekedést), de közel sem annyira, mint a tesztoszteron. Az ösztrogén protein-szintézisre gyakorolt hatása főként a célszövetekre irányul, így az emlőkre és a nemi szervekre, míg a tesztoszteron hatásai az egész szervezetben érvényesülnek.

Az ösztrogének ezenkívül hatással vannak a bőr és haj simaságára és ösztönzik a folyadékvisszatartást. Férfiaknál a magas ösztrogénszint sok nem kívánatos hatást eredményezhet. Továbbá gátolják a tesztoszteron kiválasztását, ami rendkívül fontos az izomnövekedéshez és az intenzív edzéshez szükséges rámenősség megteremtéséhez. Az ösztrogének igyekeznek növelni a testzsír menyiségét, ami testépítők vagy más sportolók számára hátrányos.

Hatása a spermaszámra és a herékre

Ezek a hormonok csökkentik a spermaszámot és az ondó mennyiségét. A tudósok azon töprengtek, hogy az ösztrogének a spermaszámot azáltal csökkentik-e, hogy gátolják a herékben a Sertoli sejtek fejlődését, azét a szövetét, amely a spermasejt kialakulását szabályozza.

Ezenkívül akadályozzák a here fejlődését is, ami csökkenti tesztoszteron termelési képességét. A Sertoli sejtek gátlásának igen nagy jelentősége van a növekedésben. Ha a magzati fejlődés alatt az anya környezetet befolyásoló ösztrogének hatásának van kitéve, akkor a fiában a spermasejt termelés a normálisnál jóval kisebb lehet.

Testépítés és az ösztrogén

Testépítők szempontjából a környezetre ható ösztrogének ugyanakkor olyan más tényezőt jelenthetnek, amit figyelembe kell vennünk, amikor maximálissá próbáljuk fokozni az edzőtermi kemény edzésből származó növekedést. Ezek a környezeti szennyező anyagok olyan lebontási anyagcserében működhetnek közre, amikor is keményen edzünk, de gyarapodást nem érünk el. Edzési és táplálkozási stratégiánknak mindig arra kell törekednie, hogy olyan állapotban maradjunk, amikor maximálissá tesszük az anabolikus hormonok tevékenységét.

A környezetre ható ösztrogének testépítőkre gyakorolt hatásaival kapcsolatos figyelmeztetés úgy hangzik, mint olyasvalami, amit a szupermarketek pultjain található szenzációt hajhászó bulvárlapok reklámoznak. Ez a probléma azonban több mint olyan céltudatos összeesküvés, amely ösztrogént tesz súlyemelő elitgárdánk ivóvízébe. Hihető bizonyítékok szerint környezeti szennyezőanyagok. melyeknek kémiai szerkezete az ösztrogénekéhez hasonló, befolyásolhatják a szaporodási készséget állatokban és emberekben. Ezek a „környezetre ható ösztrogének” lenyomhatják a férfi hormonszinteket, melynek egyik mellékhatása az, hogy nehezebb lesz gy arapodást elérni az edzőteremben.

Férfiak minden nap tapasztalnak stressz-keltő gátlásokat, amelyek csökkentik a tesztoszteron szinteket és a spermaszámot, továbbá akadályozzák azt a képességüket, hogy növeljék erejüket és izmaik méretét. Ez nem titok. Az öregedés, stressz, túledzés, gyenge táplálkozás és az önbizalom hiánya összekapcsolódhat, hogy tesztoszteron szintünket visszavesse arra a szintre, amikor hetedik általánosba jártunk. Ennek az állapotnak még nevet is adtak -férfi viropauza- és a középkorú férfiak egyik legnagyobb csapásának nevezték. Megfelelő edzési és étrendi módok segítségével azonban ezt a tünetcsoportot ellenőrzés alatt lehet tartani. Nagyon kevés azonban az ellenőrzés lehetősége környezetünk felett.

Környezetre ható ösztrogének

Nem sokat tehetünk olyan vegyi anyagokat illetően, amelyek beszivárognak víz- és élelmiszer-ellátásunkba, különösen ha a károsító hatások nem bizonyítottak, vagy olyan alattomosak, hogy megjelenésük a szervezetünkben évekig tart. A környezeti ösztrogén szint a modern életünk kockázatainak egyike lehet, amelyek egészségünket és jó közérzetünket károsan befolyásolják.

A környezettel foglalkozó szakemberek hasonló problémákat figyeltek meg az állatoknál. A szennyezett vizeknek kitett aligátorok pénisze fele a normál nagyságnak és testoszteron szintjeik annyira alacsonyak, hogy tartósan meddők lettek. Hasonló hatásokat figyeltek meg egereknél, madaraknál, párducoknál és szarvasmarháknál. A lehetséges vétkesek, melyeknek ösztrogén-szerű hatásuk van a szervezetre:

 • kémiai vegyületek, például a PCB (poliklóro-zott difenil), endoszulfán, atrazin;
 • eolikarbonát műgyanta;
 • klórvegyület.

Ezeknek a szennyező anyagoknak a forrásai a következők:

 • gyomirtók;
 • rovarirtószerek;
 • ipari oldószerek;
 • vegyszerek.

Ezek a szerek a szervezetben megkötik az ösztrogén receptorokat. A szerviét úgy reagál, mintha nagy mennyiségű ösztrogénje lenne, ami komoly pszichológiai problémákat okozhat mind férfiaknál, mind nőknél. Testépítőknél a megnövekedett ösztrogén szint csökkenti a tesztoszteron-szintet, ami gátolhatja azt a képességüket, hogy állandó előrehaladást érjenek el az edzőteremben.

Tudósok bizonyítékkal rendelkeznek arról, hogy e szennyező anyagok nagy mennyiségben pusztítást végeznek a szaporodás élettani feltételeiben. 1978-ban Michiganben a szarvasmarha takarmány PBB-nek nevezett vegyszerekkel szennyeződött. Ezek a vegyszerek megkötik a szervezetben lévő ösztrogén receptorokat. Vizsgálatok során megállapították, hogy azoknak a nőknek a tejében, akik ettek a környezetre ható ösztrogénnel szennyezett húsból, megnövekedett mennyiségű PBB volt. Ennek hatására nagyobb volt azoknak a gyermekeknek aránya, akik rendellenes szaporodási rendszerekkel születtek (here és pénisz torzulások).

Kínában PCB-nek kitett nők gyermekeinél a michigani gyermekekéhez hasonló ivari problémák léptek fel. Angliában azoknál a férfiaknál, akik a környezetre ható ösztrogénekkel szennyezett Temze folyóból származó ivóvizet ittak jóval alacsonyabb volt a spermaszám, mint azoknál, akik szennyezésmentes vizet fogyasztottak.

Mennyire reális a fenyegetés?

Valós fenyegetést jelentenek ivarérettségünkre a környezetre ható ösztrogének? Befolyásolják fejlődésünket az edzőteremben? A tudósok nincsenek teljes egyetértésben ezeknek az anyagoknak a veszélyességét illetően. Kapcsolatuk az ivarszervi rákkal, alacsony spermaszámmal és a csökkent tesztoszteron anyagcserével jelenleg csupán elméleti.

Az összefüggés azonban túl erős ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk. Csupán 30 évvel ezelőtt hevesen vitatták a dohányzás és a rák, valamint szívbetegség közötti összefüggést. Jelenleg a dohányosok világszerte menekülnek a kutatási eredmények áradata elől, melyek igazolják az összefüggést a betegségek és az aktív, valamint passzív dohányzás között.

A férfiak spermaszámának csökkenése és az ivarszervi rákok arányának növekedése a legutóbbi 40-60 év során már tény. Tudósok igen alapos, minden körülményre kiterjedő vizsgálatot végeztek e problémák és a környezetre ható ösztrogének között lévő összefüggést illetően. A testépítőknél minden, ami a reproduktív készséget befolyásolja, hatással van arra a képességükre is, hogy súly edzési programjuk eredményeként erősebbekké és nagyobbakká váljanak, mivel mindkettő megvalósításáért azok a hormonok a felelősek.

Mit tehetünk ellene?

A környezetre ható ösztrogének leküzdésére annak érdekében, hogy anabolikusak maradjunk, a következő komoly lépéseket kell tennünk:

 • Növeljük étrendünk rosttartalmát. A testünkben levő ösztrogént a máj távolítja el és az epevezetékbe üríti. Ha étrendünk rostban szegény, több szívódik fel újra az ösztrogénből, mint amikor étrendünk rostban gazdag. A rostban gazdag étrend segít elhárítani a vastagbélrákot, tehát ezen nem lehet veszíteni.
 • Legyen étrendünk szénhidrátban gazdag. Nagy zsírtartalmú étrend sietteti a tesztoszteron ösztrogénné történő átalakulását, ami csökkenti tesztoszteron szintünket. Komoly sportolók számára a nagy szénhidrát tartalmú étrend sokkal előnyösebb. További haszna, hogy közreműködik a szívbetegség kockázatának csökkentésében is.
 • Mérsékeljük a tejtermékek fogyasztását. Ez a tanács egy elméletre alapul: modern tejgazdaságokban a legtöbb tehén vemhes. A vemhes tehenek jelentős mennyiségű ösztrogént termelnek, ami megjelenik a tejben. A pasztörizálás kivonja az ösztrogén bizonyos részét, de nem az egészet. Nem világos, hogy mennyi ösztrogén kerül egyéb tejtermékekbe, vagy miként befolyásolja az étrendben lévő rost a tej ösztrogénjének felszívódását.
 • Emeljük maximálisra tesztoszteron szintünket. A tesztoszteront olyan tényezők befolyásolják, mint az étrend, az edzés, a stressz és az anyagcsere-melléktermékek (vagyis a szabad gyökök).

Segítsük elő a férfihormonok növelését

 • Olyan étrendünk legyen, amely elegendő kalóriát és proteint tartalmaz.
 • Ne eddzünk túl. A túl-edzés lenyomja a tesztoszteron szintet és szaporítja a katabolikus hormonokat, például a kortizolt.
 • Kerüljük a túlzott érzelmi stresszt, mely csökkenti a tesztoszteront és akadályozza az edzésből származó gyarapodást.
 • Fogyasszunk olyan anyagokat, amelyek leküzdik a szabad gyököket. A szabad gyökök a normál anyagcsere-folyamat során keletkező olyan vegyi anyagok, amelyek roncsolják sejtjeinket és hátrányosan befolyásolják szaporodási tevékenységünket. A fontos oxidációgátlók közé tartoznak az E és C vitamin, valamint a béta-karotin. Bizonyíték van arra, hogy ezek az anyagok befolyásolják a spermaszámot, az ondó mennyiségét és a tesztoszteron-szintet.