Növényi alapú hús alternatívák

Növényi alapú hús alternatívák

Bizonyára Ön is észrevette, hogy a növényi alapú húsok egyre szélesebb körben elérhetőek. Ezek olyan növényi alapanyagokból készült termékek, amelyek hagyományosan húst használó receptekben használhatók, így vegán vagy vegetáriánus. Növényi alapú étrendet követőként tanúsíthatom, hogy sok húsmentes alternatívát ugyanúgy lehet használni, mint a húst. Vannak például húsmentes hamburgerek, virsli, szalonna, őrölt morzsa, húsgombóc, de még csemegeszelet is. Sok közülük olyan sokoldalú és ízletes, hogy azok is szívesen fogyasztják, akik nem feltétlenül követik a növényi alapú étrendet. Népszerűségük ellenére azonban felmerülhet a kérdés, vajon a növényi alapú húsalternatívák egészségesek-e.

Növényi alapú húsalternatívák típusai

Manapság egyre több növényi alapú húsalternatíva áll rendelkezésre. Nézzünk meg néhány népszerűbb fajtát.

Seitan

A Seitan egy növényi eredetű húspótló, amely létfontosságú búzagluténből készül. Ízletes íze és rágós állaga jól használható rántva, szendvicsekben, pörköltekben és tésztaételekben. Táplálkozási szempontból a seitan magas fehérjetartalmú növényi alapú húsalternatíva. Általában kis mennyiségű vasat, kalciumot és káliumot is tartalmaz. zámos élelmiszerboltban találhat szejtánt kockák, csíkok vagy vékony csemegeszeletek formájában, amelyek használatra készek.

A szejtánt otthon is elkészítheti létfontosságú búzaglutén, zöldségleves és ízesítőszerek, például szójaszósz vagy folyékony aminosavak és fokhagyma felhasználásával. Mindössze annyit kell tennie, hogy a hozzávalókat egy mixerben összekeverjük, tésztát készítünk, majd a tésztaszeleteket felforraljuk. Mivel azonban gluténből készül, a szeitán nem megfelelő a cöliákiában vagy a nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvedők számára.

Beyond Meat termékek

A Beyond Meat a növényi alapú húskészítmények népszerű márkája. Míg kezdetben a Beyond Burger nevű debütáló vegán hamburgerről ismerték el, ez a márka ma már növényi alapú darált húst, kolbászt, húsgombócokat és csirkét is készít. A Beyond Burger elsődleges összetevője a borsófehérje. Finomított kókuszolajat, rizsfehérjét, kakaóvajat és szárított élesztőt is tartalmaz.

A Burgers szója- és gluténmentes, és természetesen répalével színezett. Egy pogácsa a B12-vitamin napi értékének 100%-át, a cink 40%-át és a vas 20%-át biztosítja.

Impossible hamburgerek

Az Impossible Burgers hasonló fogalom, mint a Beyond Burger. Az Impossible Foods, a hamburgerek mögött álló márka, húsmentes kolbászt, csirkeszerű rögöket és sertéshús-alternatívákat is készít növényi összetevők felhasználásával. A hamburger borsófehérje helyett burgonya- és szójafehérjét használ. Hússzerű ízüket a hemvasból nyerik. Míg általában állati eredetű termékekből származik, az Impossible Burgerekhez használt hem vas szójabab növények gyökérgumóiból származik, és génmanipulált élesztő fermentációjával készül.

Jackfruit

A jackfruit egy nagy trópusi gyümölcs, amely Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerika egyes területein nő. Vastag, zöld, dudoros héja és puha, szálas belső húsa ehető magvakkal. Állaga és enyhe íze miatt a jackfruit húsát gyakran használják húsételek, például sertéshús helyett. Például szeretek sima jackfruitot tenni a lassú tűzhelybe barbecue szósszal és hagymával, hogy szendvicset készítsek.

A jackfruit alacsony kalóriatartalmú, és nem sok fehérjét vagy zsírt tartalmaz más növényi alapú húsalternatívákhoz képest. Azonban kínál némi rostot és kis számú mikrotápanyagot, például vasat, káliumot és kalciumot ( 7 ).

Szója alapú élelmiszerek

A szója hüvelyes, és az egyik eredeti növényi alapú húsalternatíva. A szója alapú élelmiszerek általában enyhe ízűek és sokoldalú állagúak, ami ideálissá teszi őket sok hagyományos húsalapú ételhez.

A szójaalapú élelmiszerek a következő népszerű választásokat tartalmazzák:

  • Szójabab. Az edamame-nak is nevezett szójabab remek kiegészítője a sütéshez. Megfőzheti, és harapnivalóként is fogyaszthatja.
  • Tofu. Szójából és vízből, tofuból készült piskóta préselhető, kockázható, főzhető. Használhatja rántáshoz vagy salátákhoz, felszeletelheti és szendvicsekhez adhatja, vagy összemorzsolhatja és zöldségekkel főzheti (hasonlóan ahhoz, ahogyan egyesek a rántottát használják).
  • Tempeh. Ez egy fermentált szójabab termék, amelyet hosszú tömbökben árulnak. A Tempeh jól működik vékony csíkokra szeletelve, rántva vagy morzsolva, és pörköltekhez, chilihez, tacohoz vagy hanyag joe-hoz használják.
  • Szójatartalmú hús alternatívák. A feldolgozottabb növényi alapú hús-alternatívák, például az előre elkészített zöldséghamburgerek szójafehérjét használnak a receptjeikben.

Növényi alapú húsalternatívák táplálkozási profiljai

Az alábbiakban egy összehasonlító táblázat található a fent tárgyalt növényi alapú húsalternatívák alapvető táplálkozási összetételéről. A közölt tápanyag-információ egyetlen adagra vonatkozik, amelynek mérete termékenként és márkánként eltérő lehet, és az alábbiakban látható.

A növényi alapú húsalternatívák előnyei

A növényi alapú húsalternatívák fogyasztásának néhány fő előnye szubjektív, mivel sokan különféle személyes okokból választják ezeket. Például azért eszem növényi alapú húsalternatívákat, mert azok jobban illeszkednek a személyes etikáimhoz , mint a húsevés. A növények evése azt jelenti, hogy nem támogatom az iparosodott állattenyésztést vagy annak az állatjólétre, a környezetre és a közegészségügyre gyakorolt ​​hatásait.

Ezenkívül bizonyos növényi alapú húsok mentesek olyan tápanyagoktól, amelyeket egyesek szív egészsége érdekében korlátozni szeretnének, mint például a telített zsíroktól és a nátriumtól – bár ezek mennyisége az adott terméktől függ.

Az elmúlt években végzett kutatások összefüggésbe hozták a feldolgozott és vörös húsok magas bevitelét bizonyos rákos megbetegedések, különösen a vastagbél- és mellrák kialakulásának fokozott kockázatával.

Másrészt a legtöbb nyugati étrendből hiányoznak olyan fontos tápanyagok, mint a rost, amelyről ismert, hogy csökkenti számos krónikus betegség kockázatát.

Mivel a növények az egyetlen természetes rostforrás, a teljesebb élelmiszer-alapú, növényközpontú étrend egyszerű módja a rostbevitel növelésének – amellett, hogy több vitamint, ásványi anyagot és olyan vegyületet kapunk, amelyek további egészségvédelmet nyújtanak. Ráadásul a növényi alapú húsokban az is nagyszerű, hogy sok ízük, állaguk és sokoldalúságuk hasonló a húshoz, így azok számára is jól jöhet, akik nem akarnak állati eredetű termékeket fogyasztani.