Naszály csúcs kilátó túra

Naszály csúcs kilátó túra

A Naszály csúcs kilátó túra Kosd községből egy igen változatos gyalogtúra. Lélegzetelállító panoráma nyílik a Naszály-hegy (652 m) csúcsáról, amely egy magányos, masszív, mészkővel borított hegy. A Naszály sziklái a Cserhát-hegység legnyugatibb és legmagasabb csúcsa. Kicsit távol esik a Dunakanyart látogató turisták főáramától, de egy rövid, közepesen megerőltető túrával megmászható. Egyedülálló panorámája és hegyi szépsége megéri a fáradságot. A Naszűly-hegy csúcsát három oldalról lehet megközelíteni. Északról, a fantasztikus Gyadai-hegységből, ami egy meglehetősen hosszú egynapos túra. Délről a Gombás pihenőből, ez a lehetőség a legrövidebb és egyben a legmeredekebb útvonal. Véleményünk szerint ez a legkényelmesebb módja a Naszály csúcs kilátóhoz való eljutásnak.

Vízzel és kis kalóriapótlással érdemes nekivágni a túrának, mivel a 10 kilométeres, néhol igen megerőltető túra, sokat ki tud venni a szervezetből.

Parkolás és kiindulópont

Kosdi község, az M2-es autópálya kosdi lehajtójától 5 km-re, a település főutcájára haladva, a buszmegállónál forduljon balra a Bányai utcára, majd kövesse az aszfaltozott utat és amikor az út aszfaltozatlanná válik, ott tud parkolni.

Általános információk

Viszonylag nehéz gyalogtúrának mondható, több nagyobb emelkedővel. A szintkülönbség 450 méter. A teljes táv 9,6 km, mely átalgosan 3,5 óra alatt teljesíthető, de lesétáltuk már erőltetett menetben 2 óra alatt is.

Egy átalgos edzettségi szinttel rendelkező túrázónak 3 óra hosszúságú a túra, így elengedhetetlenül fontos a megfelelő cipő, vagy strapabíró túrabakancs, melyet legcélszerűbb túrazoknival hordani, mely a vízhólyagok képződését is megakadályozza, továbbá jól szellőzik és a kellő helyeken párnázott. Túrabot is jó szolgálatot tehet a kaptatókon, lejtőkön és a nedves időben csúszós ösvényeken.

Naszály csúcs kilátó túra Kods községből

A Kosd pihenőhelytől a zöld körúti jelzéseket követve indulunk felfelé, amely 100 méteren belül az erdőbe vezet. Hamarosan egy sorompókkal lezárt úton elérjük a bányászok emlékművét, amelyet az 1931. szeptember 28-án történt bányaszerencsétlenségben elhunyt hét bányásznak emléket állító sírkövek vesznek körül.

A széles sziklás ösvény lassan, de egyenletesen emelkedik felfelé, és pár perc gyaloglás után egy kereszteződéshez ér. A Naszály csúcsára továbbra is a zöld kör alakú jelzés vezet.

A következő kilométeren több mint 200 méteres szintemelkedésre kell számítani, de ahogy emelkedünk, egyre pazarabb kilátás nyílik észak felé. Az emelkedő nehéz része ott ér véget, ahol a barlanghoz vezető ösvény jobbra lejt, míg a könnyebb rész a végső emelkedőn vár ránk. A barlanghoz vezető út meglehetősen meredek, a talaj morzsalékos és egyenetlen, de néhány perc múlva elérjük a természetes sziklafalban lévő nyílást.

Az erdős domb tetején a magyar turisták régi barátja, a meteorológiai állomás ronda betontornya fogad. Szerencsére egy rozsdás vaslétrán fel lehet mászni, és a megnyíló panoráma kellemes megkönnyebbülés a fárasztó mászás után.

Tiszta időben egészen Budapestig lehet látni, a Szentendrei-szigetet a lábunk előtt hever, a Pilis és a Börzsöny között pedig a Duna folyik.