Mikor múlik el a reflux?

Mikor múlik el a reflux?

A savas felböfögés esetén gyakran merül fel a kérdés, hogy mikor múlik el a reflux? Továbbá mikor szűnik meg a gyomorsav nyelőcsőbe áramlása?

Azonban a reflux nem szűnik meg egyszerűen azzal, hogy valaki savlekötő tablettát vesz vagy szódabikarbónát fogyaszt, melyek csak a tüneteket enyhítik. Ezek ideiglenesen megszüntetik a savas felböfögést, de nem szüntetik meg a gyomorsav nyelőcsőbe áramlásának gyökérproblémáját.

A reflux csak akkor múlhat el, ha az életmódot átalakítva megszüntetjük a savas felböfögés és a gyomorsav túlzott termelésének okait.

A reflux oka a nyelőcső alján lévő záróizom, a gyomorszáj nem megfelelő záródása. Ez lehet az eredménye annak, hogy a gyomorszáj nem záródik megfelelően, vagy hogy a bőséges táplálék lenyomja és feszíti a záróizmot, így nyomás alatt kinyílik. Ennek eredményeként a gyomortartalom, beleértve a gyomorsavat is, visszafolyik a nyelőcső alsó részébe, irritálva és károsítva annak nyálkahártyáját.

A reflux megszüntetéséhez fontos megérteni, mi okozza a záróizom nem megfelelő záródását. Az alábbiakban néhány lehetséges okot ismertetünk.

A stressz hatékonyabb kezelése

Az állandó stressz és feszültség fokozza a gyomorsav termelődését. A stresszhelyzetek hatékonyabb kezelésével nemcsak az idegesség csökken, hanem a gyomorsav termelése is csökken. Mély levegővétel, időszámolás vagy meditáció, relaxáció, jóga és rendszeres mozgás mind segíthet a stressz leküzdésében.

Megfelelő étkezés

Ha valaki napközben rohan, és nem rendszeresen étkezik, az károsan hat az emésztésére. Az ilyen típusú táplálkozás, valamint az esti bőséges étkezés, amikor a gyomorban felhalmozódik a táplálék, növeli a nyelőcső záróizmának nyomását, ami könnyen kinyílhat. Rendszeres étkezés és mértékletes táplálkozás segíthet a reflux megszüntetésében.

Vacsora és alvás

Az állapot még kedvezőtlenebb, ha valaki a bőséges vacsoráját lefekvés előtt fogyasztja el. Ilyenkor ugyanis lefekvéskor az emésztetlen étel megtölti a gyomrot, és a vízszintes helyzet tovább nehezíti a gyomor és a nyelőcső terhelését. Ebben az alvó pozícióban a nyelőcső alján lévő záróizom könnyebben kinyílik, mint napközben.

Vacsorára könnyen emészthető ételeket, preferáltan zöldségeket vagy gyümölcsöket ajánlott fogyasztani. Lefekvés előtt legalább 3 órával érdemes már nem enni, így a gyomor üres marad, amikor lefekszik.

A fej alá helyezett párnának emelkedettnek kell lennie, mivel így a nyelőcső magasabban lesz, mint a gyomor, és nem engedi szabadon a gyomortartalmat, még a záróizom esetleges kinyílása esetén sem.

Zsírszegény táplálkozás

Célszerű kerülni a túl zsíros, fűszeres és nehezen emészthető ételeket, és inkább olyan ételeket választani, amelyek vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi rostokban gazdagok. Ezek kevésbé terhelik meg a gyomrot, és könnyebben emészthetők.

Italok

A koffeintartalmú italok, mint a kávé, tea és energiaitalok fokozzák a gyomorsav termelődését, ezért ezek fogyasztását érdemes mellőzni refluxos panaszok esetén.

Ajánlott többször, de kisebb adagokat fogyasztani, így a gyomor kevésbé telik meg, és a gyomor tartalma nem nyomja alulról a gyomorszájat. Alapos rágás esetén az étel jobban elkeveredik a nyállal, gyorsabb emésztést eredményezve, és így kevésbé terheli meg a gyomrot.

Káros szenvedélyek

Az alkohol és cigaretta mellőzése fontos, mivel ezek gátolják a vitaminok és tápanyagok felszívódását, valamint ronthatják az emésztést. Ezenkívül ellazítják a nyelőcső záróizmot, így könnyebben engedik át a savas gyomortartalmat.

Testsúly kontroll

A rendszeres mozgás javítja az emésztést és segít a megfelelő működésű emésztőrendszer fenntartásában. A választott mozgásformának olyannak kell lennie, amit élvez, így hosszú távon is fenntartható.

A túlsúly leadása jelentősen csökkentheti a reflux kockázatát, különösen, ha a plusz kilók a hasra rakódtak le, mivel a túlsúly növeli a hasi nyomást.

Ahhoz, hogy ne csak a mikor múlik el a reflux kérdést tegyük fel, fontos megakadályozni a túlzott gyomorsavtermelést és biztosítani a gyomorszáj záródását.

Szűk ruházat

A szűk ruházat kerülése ajánlott, mivel ezek növelhetik a gyomorra helyezett nyomást, és elősegíthetik a gyomorszáj kinyílását. Ezenkívül a derékon szorosan húzott öv is hasonló hatást válthat ki. A bővebb ruházat viselése csökkentheti a gyomortartalom visszaáramlásának kockázatát.