Kötélmászás oktatása rávezető gyakorlatokkal

Kötélmászás oktatása rávezető gyakorlatokkal

A kötélmászás ijesztőnek tűnhet, de ez egy fontos készség, amivel rendelkezned kell, ha a következő szintre szeretnél jutni fitneszútad során.

Szóval hogyan lehet elsajátítani a kötélmászást kezdőként? Szeretnél tudni egy titkot? Valójában nagyon egyszerű, ha ismered az alapvető technikát. Tehát akár teljesen kezdő vagy, akár olyan, aki már mászott kötélen, ez a négy lépés segít biztonságosan, hatékonyan és sérülés nélkül feljutni a csúcsra.

Első lépés a kötélmászás elsajátításához a megfelelő öltözet

A kötélmászáshoz az első szabályom, hogy a megfelelő felszereléssel felkészülten érkezz. Azt gondolhatod, hogy minden régi edzésruha megfelel – elvégre ez csak egy kötél, igaz? Amikor először tanultam kötélen mászni, régebbi CrossFit cipőket hordtam – nagy hiba. Csináltam pár kötélmászást és tönkretettem a cipőmet, a talpa leszakadt, a fűzők pedig teljesen szétváltak. Ezért most mindig egy modernebb, funkcionális fitneszcipőt választok, amelynek lelke és talpa van, amely lehetővé teszi, hogy egy kötélen mászhass anélkül, hogy közben teljesen felaprítanád. A legfontosabb dolog, amit meg kell jegyezni, hogy masszív külső talppal kell rendelkezniük, és a talp sarkának rendkívül tartósnak kell lennie. Ezután meg kell védenie teste többi részét. Amikor fel-le mászol egy kötélen, a súrlódás miatti égés nagyon valós kockázatot jelent. Láttam embereket újra és újra megégetni a lábszárukat, a vádlijukat és a combjukat.

Ha a bőrt a testedhez és nem a kötélhez szeretnéd rögzíteni, gondoskodj arról, hogy legyen valamilyen védelem mindenhol, ahol a tested érintkezik a kötéllel (a kezeiden kívül). Ez lehet normál aktív ruházati szövet, hosszú zokni, neoprén térd ujjú, vagy egy kötélen mászó eszköz, amely segít megvédeni a bőrt.

Tanuld meg a kötélmászást

Ha megvan a megfelelő felszerelés, ideje megtanulni, hogyan kell kötélen mászni. Mielőtt azonban egyenesen egy kötélre ugranál, hogy megbizonyosodj arról, hogy eléred-e a csúcsot, néhány fontos lépést kell megjegyezned a kötélmászás tökéletesítéséhez.

Ha minden alkalommal csak néhány centimétert érsz el, nagyon sok időbe telik, amíg eléred a kötél tetejét. Tehát, hogy hatékonyabban haladjál fel a kötélen, nyújtsd a karjaidat a lehető legmagasabbra, és ügyelj arra, hogy a lehető legkevesebb húzással húzd fel magad.

Általában azt mondom a sportolóknak, hogy nyúljanak egészen felfelé, amíg a karjaik szinte teljesen ki vannak nyújtva a fejük felett. Ennyit kell elérni, majd két kézzel megragadni a kötelet.

A következő lépés az emelés. Amikor azt mondom, emelj, azt értem, hogy valóban emeld fel a térdedet a mellkasod felé, amennyire csak tudod, hogy a lábad a lehető legfeljebb kerüljön a kötélen. Ezen a ponton valószínűleg úgy érzed, hogy a kötélbe kapaszkodsz drága életedért – itt jön a következő lépés a pozíciód biztosításához.

Miután a térdedet felhúztad a mellkasodhoz, itt az ideje, hogy szorítsd meg a kötelet. Ezt úgy teheted meg, hogy az egyik lábadat a másik tetejére szorítod. Ez rendkívül biztonságos tartást biztosít a kötélen.

Valószínűleg megkönnyebbültél, amikor azt hallod, hogy elérkezett a kötélmászás utolsó lépése, mely a legkönnyebb a négy közül. Csak fel kell állnod. Oké, ez nem ilyen egyszerű, de nincs is benne sokkal több. Kezeddel még mindig ebben a teljes kinyújtott helyzetben állj fel. Állás közben húzd ki a kezed a mellkas szintjéig. Ha ezt megtetted, egyszerűen meg kell ismételned a sorozatot, amíg el nem éred a kötél tetejét.

Tippek kezdőknek

  • össünk csomót a kötél végére, hogy könnyebb legyen a kilökés és lendületet adjunk a mászásnak.
  • Viseljünk hosszú nadrágot, mivel a kötél felhorzsolhatja a végtagjainkat.
  • A lábak megfelelő elhelyezése megkönnyíti a megtámasztott súlyt, és lehetővé teszi, hogy szükség esetén lazíts.
  • A kötelek könnyen megvághatják a tenyeredet, ezért különösen lassan és fokozatosan ereszkedj le.
  • Ha tériszonyod van, ne lefelé, hanem felfelé nézz, amikor a kötél tetejére érsz.