Kick-box szabályok rendszerek szerint

Kick-box szabályok, rendszerek szerint

Már az 1950-es évektől tartottak Japánban kick-box edzéseket és mérkőzéseket. Észak Amerikába 1975 körül kezdett elterjedni ez a sportág, majd később Nyugat-Európába is elkezdték művelni.

Eleinte sportkarate néven vált ismertté a küzdősport, majd a későbbiekben kapta a kick-box nevet.

Azzal a céllal hozták létre ezt a fajta küzdősportot, hogy a távol-keleti eredetű harcművészeteket (karate, thai-box, kungfu) továbbfejlesztve, verseny-centrikus sportágként állja meg a helyét.

Magyarországon 1985-ben vezették be a kick-boxot, és abban az évben rögtön a világbajnokság megrendezésére is itt került sor. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2021-től vezette be az olimpiai játékok közé.

Kick-box szabályrendszerek

A modern kick-box versenyeket két csoportra osztják:

 • ringben rendezett (full-kontact, K1);
 • tatamin rendezett (light-kontact, kick-light és pontharc).

Ebben a sportágban is különböző világszövetségek rendezi ka versenyeket, melyek közül a legismertebb a World Association of Kickboxing Organizations (WAKO).

A kick-box küzdelmeket alapvetően hat szabályrendszer szerint rendezik meg. Ezek leginkább az ütések és rúgások erejeként vannak kategorizálva:

 • félerejű küzdelmek (pontharc, light-kontact és kick-light);
 • teljes erejű (full-kontact, low-kick és K1).

A félerejű küzdelmeket egy 8×8 méteres tatami rendezik, míg a teljes erejű full-kontact versenyeket ökölvívó ringben vívják.

Érinthető testfelületek:

 • fej elölről és oldalról (pontharcban a tarkó is érinthető);
 • test első része a nyak és az öv között;
 • low-kick és K1 rendszerben az egész láb támadható, továbbá a lábsöprés is engedélyezett.

A kick-box szabályok jellemzői

 • Pontharc: A küzdőtér 8x8m-es tatami, a ruházat hosszú nadrág és póló. Minél több pont megszerzése a küzdelem célja. Csak félerejű ütések és rúgások a megengedettek, testre és fejre. Öv alatti csak lábsöprés engedélyezett. Tilos a térd használata és a fogás, valamint a sípcsonttal való támadás. A mérkőzést vezető bíró megállítja a küzdelmet minden érvényes találatnál és odaítéli a megfelelő értékű pontot.
 • Light-Contact: A szabályok nagyban hasonlítanak a pontharcra, de itt a bírók nem állítják meg a küzdelmet, hanem a mérkőzés végén hírdetnek győztest.
 • Kick-Light: A küzdőtér tatami, a ruházat rövidnadrág. Ezen felül a szabályok azonosak a Light-Contact rendszerrel, de itt a comb is támadható.
 • Full-Contact: A harcot ökölvívó szorítóban rendezik, a ruházat hosszú nadrág. A küzdelem célja a kiütés, vagy a pontozással való győzelem. Támadható a test és a fej, teljes erejű ütésekkel, továbbá lábsöprés is engedélyezett.
 • Low-Kick: A szabályok megegyeznek a full-contactal, azzal a különbséggel, hogy itt köríves rúgásokkal támadható a comb.
 • K1: A low-kick szabályai alapján folytatódik a küzdelem, de ebben a rendszerben engedélyezett a fogás (klincs), amíg aktívan küzdenek a versenyzők. Ezen kívül engedélyezett a térdelés minden testfelületre, továbbá bármely írányból támadható a láb és a térd. Ebben a küzdelemben a földre vitel is megengedett.

Védőfelszerelések

A semi-kontaktban nyitott kezes-, a többi küzdelemben zárt kezes kesztyűt viselnek a versenyzők. Fejvédőt, fogvédőt, sípcsontvédőt és herevédőt mindenhol viselnek, kivételt képez ez alól a K1, ahol fejvédő nélkül lépnek a ringbe.