thai box edzés

Muay Thai – Thai Box edzés

A Muay Thai, amelyet gyakran thai box néven ismernek, amely egy álló harc különféle ütés és rúgás technikákkal. Ezt a harcművészetet a „nyolc végtag művészetének” nevezik, mivel ököl, könyök, térd és sípcsont együttes használata jellemzi. Muay Thai nemzetközileg a 20. és 21. század végén terjedt el, amikor nyugatiasodott. A thaiföldi mesterek elkezdték versenyezni a kickboxban és a vegyes szabályokat, valamint a muay thai szabályok szerinti mérkőzésekben szerte a világon.

A Muay Thai, avagy a Thai Box története

A muay thai edzés története a 16. századi Sziám királyságra vezethető vissza, mint békeidőben működő harcművészetre, amelyet Naresuan király katonái gyakoroltak. Amellett, hogy a muay a tényleges hadviselés során praktikus harci technika volt, olyan sportággá vált, amelyben az ellenfelek szórakoztatás céljából figyelő nézők előtt harcoltak. Ezek a Thai Box versenyek fokozatosan a helyi fesztiválok és ünnepségek szerves részévé váltak, különösen a templomoknál. Végül a korábban csupasz öklű harcosok kenderkötelet kezdtek viselni a kezük és az alkarjuk körül. Ezt a fajta mérkőzést muay khat chueak-nak hívták.

A Thai Box Boran Chulalongkorn király uralkodása alatt

A Muay Thai nagy előrelépést tett V. Ráma uralkodása alatt, a király sport iránti személyes érdeklődésének közvetlen következményeként. Az ország békében volt, és a testmozgás, az önvédelem, a támadások, a kikapcsolódás és a személyes fejlődés eszköze volt.

A modern korszak

1909-1910: Chulalongkorn király formalizálta a muay boran-t („ősi boksz”) azzal, hogy (1910-ben) három muen-díjat ítélt oda a győzteseknek a fiáért tartott temetési harcokban (1909-ben).

1913: A brit ökölvívást bevezették a Suan Kulap Főiskola tantervébe. A „muay thai” kifejezés első használata.

1919: A brit boksz és muay egy sportágként tanított a Suan Kulap Főiskola tantervében.

1923: Suan Sanuk Stadion. Az első nemzetközi stílusú háromköteles gyűrű vörös és kék párnázott sarkokkal, a Lumpinee Park közelében. Muay Thai és a brit boksz.

Thaiföld első bokszringjét 1921-ben építették Suan Kulapnál. Bemutatták a játékvezetőket, és a meneteket már ütéssel időzítették. A Lumpinee Boxstadion harcosai edzés közben és a külföldiek elleni bokszmeccseken modern kesztyűt, valamint kemény ágyékvédőt kezdtek viselni. A hagyományos kötélkötés bandázs (khat chueak) edzett, veszélyes ütőeszközzé tette a kezeket. Ezt a kötélkötést mindig a thaiföldi harcokban használták, de a ringben bekövetkezett haláleset után úgy döntöttek, hogy a harcosoknak kesztyűt és bandázst kell viselniük a lábakon és a bokákon. Körülbelül ekkor vált a „muay thai” kifejezés általánosan használt kifejezésre, míg a stílus régebbi formája „muay boran” néven vált ismertté, amelyet ma elsősorban kiállítási művészetként hajtanak végre.

Muay boran bemutató, Lumpinee Boxstadion, Bangkok

A Muay Thai népszerűségének csúcsán volt az 1980-as és 1990-es években. A stadionok, ahol a szerencsejáték törvényes volt, nagy hirdetési bevételekre tettek szert. 2016-tól egy szupersztár harcos fizetése harconként körülbelül 100.000 baht volt, de akár 540.000 baht is lehet.

1993-ban megalapították a Muay Thai Amatőrök Nemzetközi Szövetségét (IFMA). Ez lett az amatőr muay thai irányító testülete, amely világszerte 128 tagországból áll, és az Ázsiai Olimpiai Tanács elismeri.

1995-ben a Muay Thai Világtanácsot, a legrégebbi és legnagyobb szakmai szankcionáló szervezetét a thaiföldi kormány hozta létre és a thaiföldi sporthatóság engedélyezte.

1995-ben megalakult a Muay Thai Világszövetség két meglévő szervezet egyesülésével, és Bangkokban jött létre, amely a nemzetközi muay thai irányító szövetség lett. 2012 augusztusáig több mint 70 tagállama volt. Elnökét a Muay Thai Világkongresszuson választják meg.

2006-ban a muay Thai bekerült a SportAccord-ba az IFMA-val. A SportAccord egyik követelménye az volt, hogy egyetlen sport sem nevezhet országot a nevében. Ennek eredményeként az IFMA alkotmányában módosítást hajtottak végre, amely megváltoztatta a sport nevét „muay thai” -ról „muaythai” -ra – egy szóként írva az olimpiai követelményeknek megfelelően.

2014-ben a muaythai bekerült a Nemzetközi Világjáték Szövetségbe (IWGA), és képviseltette magát a The World Games 2017 hivatalos programjában Wrocławban, Lengyelországban.

2015 januárjában a muaythai a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) pártfogásába került, és 2015. március 16. és 23. között megrendezték az első Muaythai Egyetemi Világkupát Bangkokban.

2020- tól a tengerentúlon több mint 3800 thai boksz-edzőterem működik.

Hagyományos Thai Box öltözet

A mongkhont vagy mongkolt (fejpánt) és a pra jiad-ot (karszalag) gyakran viselik a ringben a mérkőzés kezdete előtt. A viselet még a Siam állandó háborús állapot idejére vezethető vissza. A fiatal férfiak letépték szeretteik ruhadarabjait, és a jó szerencséért vívott csatában, valamint a gonosz szellemek megakadályozása érdekében viselték. A modern időkben a mongkolt („szent szellem”, „szerencse”, „védelem”) a harci edzőterem tiszteletére adják. A mongkolt egy edző hagyományosan bemutatja a harcosnak, amikor megítélése szerint a harcos készen áll az edzőterem képviseletére a ringben. Gyakran az edző leveszi a mongkolt a fejéről, és szerencséjére a ring sarkába helyezi. A harcos akár buddhista, akár nem, gyakran előfordul, hogy a mongkolt egy buddhista szerzetes hozza, aki szerencsére megáldja, mielőtt ringbe lépne.

Technikák

A formális Tahi Box technikák két csoportra oszthatók: mae mai, vagyis „fő technikák”, és luk mai, vagy „kisebb technikák”. A Muay Thai gyakran a lekopás harci művészete, ahol az ellenfelek ütéseket cserélnek egymással. Ez minden bizonnyal a thaiföldi hagyományos stylistok esetében van, de kevésbé népszerű formája a harcnak a mai világ harcversenyén, ahol a thai stílus, amikor az ütést ütésre cserélik, már nem kedvez. A muay thai szinte minden technikája az egész test mozgását használja, a csípőt minden rúgással, ütéssel, könyökkel és blokkolással forgatja.

Harcmodor

Ez a harcművészet több tekintetben különbözik a karatétól és a kungfutól. Itt a rúgásokat és ütéseket teljes erőből viszik be. A Tigris király uralkodása alatt súlycsoportok, és szabályok nélküli küzdelem volt. Csupasz lábakkal harcoltak, az alkarokat néha kenderrel tekerték körbe. Amennyiben mindkét harcos beleegyezett, a kezükön lévő bandázst gyanta szerű anyagba mártották, és ezután törött üvegdarabokkal teli dobozba nyomták, mely ráragadt a badázsra.

A harcosok még ma is mezítláb küzdenek, ökölvívó kesztyűben. Manapság is nagy népszerűsége van az úgynevezett bandázs harcnak. Ekkor a harcosok nem viselnek kesztyűt, csak bandázst a kezükön. A formagyakorlatok, mára már eltűntek a gyakorlás repertoárjából. A koncentrációt, az erőt, a reflexeket, az időzítést állandó küzdőgyakorlatokkal fejlesztik. Ezen kívül rúgó és ütőzsákokon gyakorolnak. A szükségtelen sérülések elkerülése érdekében a Thai Box edzés védőfelszerelésekben zajlik. A zene, a tradicionális tánc, amit a mérkőzések előtt, valamint a mérkőzések alatt játszanak, speciális vonzerőt és megkülönböztetést kölcsönöz.

Thai box filmek hatása a sportra

A Thai box iránti érdeklődés világszerte óriási módon megnövekedett Jean-Claude Van Damme 1989-ben bemutatott Kickboxer című akciófilmjét követően.
A történet középpontjában Van Damme áll, akinek egy mérkőzés során bátyját Tong Po, az alvilági kapcsolatokkal rendelkező thaiföldi Muay Thai bajnok egy tiltott ütéssel örökre mozgássérültté teszi. Hogy bosszút álljon, Kurt egy már visszavonult mester segítségével kemény edzésbe kezd.