Ironman 70.3 triatlon versenysorozat

Ironman 70.3 triatlon versenysorozat

Az Ironman 70.3, azaz fél Ironman a World Triathlon Corporation (WTC) által szervezett triatlon versenysorozat egyike. A 70.3 a versenyen mérföldben (113,0 km) megtett teljes távra utal, amely egy 1,2 mérföld (1,9km) úszásból-, egy 56 mérföld (90km) kerékpározásból-, és 13,1 mérföld (21,1km) futásból áll. Az úszás, a kerékpározás és a futás szakaszok távolsága, pont a fele a normál Ironman versenyekének.

Ironman 70.3 világbajnokság

Az Ironman 70.3 sorozat minden évben egy világbajnoki versennyel csúcsosodik ki, amelyre a versenyzők a bajnoki versenyt megelőző 12 hónapban kvalifikálják magukat. A világbajnoki futam mellett Ironman 70.3 bajnoki versenyeket is rendeznek az európai, ázsiai-csendes-óceáni és latin-amerikai régiókban.

A sportolónak a 70,3-as táv teljesítéséhez szükséges idő versenyenként változik, és külső tényezők is befolyásolhatják. Ezek a tényezők magukban foglalják a domborzatot, az időjárási viszonyokat és a pályaviszonyokat. A célidő az elit sportolók négy óránál rövidebb teljesítési idejétől a kiszabott versenyzárásig terjed, amely általában 8 óra 30 perccel a futam elindítása után van.

Az egyes Ironman 70.3 versenyszámok egyben selejtezőként is szolgálnak a teljes Ironman világbajnokságra. A professzionális triatlonosok úgy kvalifikálják magukat a bajnoki versenyre, hogy a kvalifikációs időszakban versenyeznek, és pontokat szereznek a helyezéseikért. Egy sportoló öt legmagasabb pontszámot elért versenye beleszámít a profi helyezésbe. A profi rangsorban a legjobb 50 férfi és a legjobb 35 nő kvalifikálja magát a bajnoki versenyre.

Az amatőr triatlonosok úgy kvalifikálhatják magukat a világbajnoki megmérettetésre, ha megszereznek egy kvalifikációs helyet valamelyik versenyen. A kvalifikációs eseményeken a helyek minden korcsoport-kategóriához (férfi és női) vannak kiosztva, és a helyek számát az adott kategória teljes mezőnyének arányos megjelenítése alapján adják meg. Minden korcsoportos kategória előzetesen egy-egy kvalifikációs helyet kap minden versenyszámban.

A bajnoki versenysorozatot 2006 óta rendezik meg. 2010-ig minden év november hónapjában az Ironman 70.3 világbajnokságot, az amerikai Clearwaterben rendezték meg. 2011-től a világbajnokság helyszíne Las Vegasra változott, és szeptember hónapban került megrendezésre. 2014-től a vb helyszíne minden évben változott.

Ironman 70.3 Budapest

2014 és 2016 között háromszor rendezték meg az Ironman 70.3 Budapest triatlonversenyt. Olyan nagy sikert aratott ez a triatlon verseny hazánkban, hogy a résztvevők szavazatai alapján a 2014-es budapesti megmérettetés nyerte el az Európa legjobb versenye címet.

Óriási hazai és nemzetközi érdeklődés övezte a rendezvényt, melyen évente közel 70 ország 1.800 versenyzője indult a mezőnybe. Az indulók megközelítőleg 70 százaléka külföldi volt.