Hólyagos ekcéma tünetei és okai

Hólyagos ekcéma tünetei és okai

A hólyagos ekcéma olyan állapot, amelyben folyadékkal telt bőrelváltozások vannak. A hólyagok általában 5 mm-nél kisebb átmérőjű kis hólyagok. A bulla egy nagyobb hólyag. A hólyagok kiszakadhatnak, vagy a hólyag teteje leválhat, eróziót képezve. A savós folyadék váladékozása kérget képez.

Akut hólyagos ekcéma

Az akut hólyagos ekcéma betegség általánosíthatók vagy egy testhelyre lokalizálhatók, melyek fertőzés vagy gyulladásos rendellenességek következményei. Bár a leggyakrabban ekcémás, generalizált akut hólyagos betegségek nem életveszélyesek, de gyakran kórházi kezelést tesznek szükségessé. Az akut hólyagosodási állapotokat bakteriális és vírustenyészet céljából mintavétellel kell kivizsgálni. A bőrbiopszia hasznos lehet a diagnózis felállításában.

A széles körben elterjedt hólyagos kitörés néhány napon belül kitisztul. Ha az atópiás dermatitisz területeit érinti, az enterovírus fertőzést ekcéma coxsackiumnak nevezik.

Tünetei

A hólyagos ekcéma tünetei és jelei a következők lehetnek:

  • Bőrviszketés hetekkel vagy hónapokkal a hólyagok kialakulása előtt.
  • Nagy hólyagok, amelyek érintéskor nem könnyen szakadnak fel, gyakran a bőr ráncai vagy redői mentén.
  • A hólyagok körüli bőr normál, vöröses vagy a normálnál sötétebb.
  • Kis hólyagok vagy sebek a szájban vagy más nyálkahártyákon (jóindulatú nyálkahártya pemfigoid).

A hólyagos ekcéma okai

A hólyagos ekcéma okai között az immunrendszer hibája említhető elsőként. A szervezet immunrendszere általában antitesteket termel a baktériumok, vírusok vagy más potenciálisan káros idegen anyagok elleni küzdelemhez. Nem világos okok miatt a szervezetben antitestek képződhetnek a test egy bizonyos szövete ellen.

A bullous pemphigoidban az immunrendszer antitesteket termel a bőr külső rétegét (epidermist) és a következő bőrréteget (dermis) összekötő rostok ellen. Ezek az antitestek gyulladást váltanak ki, amely a bullous pemphigoid hólyagokat és viszketést okoznak.

Hozzájáruló tényezők

A bullosus pemphigoid általában véletlenszerűen jelenik meg, anélkül, hogy a betegség kialakulásában egyértelmű tényezők járulnának hozzá. Egyes eseteket a következők válthatják ki:

  • Gyógyszerek. A bullous pemphigoidot okozó vényköteles gyógyszerek közé tartozik az etanercept (Enbrel), a szulfaszalazin (azulfidin), a furoszemid (Lasix) és a penicillin.
  • Fény és sugárzás. Az ultraibolya fényterápia bizonyos bőrbetegségek kezelésére kiválthatja a bullosus pemphigoidot, csakúgy, mint a rák kezelésére szolgáló sugárterápia.
  • Egészségi állapot. A bullous pemphigoidot kiváltó betegségek közé tartozik a pikkelysömör, a lichen planus, a cukorbetegség, a rheumatoid arthritis, a colitis ulcerosa és a sclerosis multiplex.