Hadi Choopan testépítő

Hadi Choopan testépítő

Név: Hadi Choopan “Perzsa Farkas”
Született: Fars tartomány, Irán, 1987 szeptember 26.

Magasság: 167cm
Versenysúly: 105kg

Legnagyobb sikerei: IFBB Mr. Olympia 3. helyezés 2019, 2021.

Hadi Choopan iráni profi testépítő versenyző. 2016-ban kezdte felemelkedését a testépítő sportágban, amikor megnyerte az IFBB Diamond Cup Dubai versenyt és profi kártyát kapott. Mindössze két nappal később részt vett első profi versenyén, melyen második helyezettként végzett a legendás Roelly Winklaar mögött. Innentől folyamatosan részt vett az IFBB professzionális bemutatóin, és fantasztikus kondíciójáról vált ismertté.

Sok időbe telt, mire igazán nagy sikereket ért el a színpadon, viszont Hadi Choopan soha nem adta fel. Mindig is az volt a célja, hogy profi testépítő versenyző legyen, és tudta, hogy végül sikerrel jár.

Nemcsak elérte célját, hanem az egyik legjobb iráni testépítővé is vált, aki valaha is fellépett testépítő színpadra. Most a világ legjobbjaival versenyez a Mr. Olympia színpadán.

Korai élete

Hadi Choopan 1987 szeptemberében született Sepidan megyében, Fars tartományban, Irán déli részén. Nagyon szegény családban nevelkedett, a pénzügyi nehézségekkel küzdő régióban. Ezek a rossz körülmények azt eredményezték, hogy Hadinak fiatalon dolgoznia kellett. Elkezdett árukkal kereskedni, és az építőiparban is dolgozott.

Annak ellenére, hogy folyamatosan dolgoznia kellett, sikerült felkelteni az érdeklődését a testépítés iránt. 2000-ben, 13 évesen kezdte el profi testépítő pályáját. Ez a folyamat azzal kezdődött, hogy Choopan a családja előtt kigúnyolta más híres testépítők pózait.

Hadi Choopan pályafutása

Hadi Choopan végül képes volt egy nagyszerű tömeget felépíteni, mely által kezdett úgy kinézni, mint egy testépítő. Első edzője Jamshid Owji volt 2002-ben. Akkoriban Jamshid csak 5 kg-os súlyokat engedett Hadinak felemelni, kis mérete miatt. Ennek ellenére végül nővekedet és egyre nagyobb lett.

Három éven belül Hadi Choopan már a harmadik helyezést ért el egy országos versenyen. Emellett első helyezést ért el a szülőhelyén, a Fars tartományi megmérettetésen, aztán 2005-ben megnyerte az első országos címét is.

2008-ban megszakította kapcsolatát eddigi edzőjével és néhány évig egyedül készült a versenyekre. Ennek ellenére még több országos címet tudott nyerni, valamint ezüstérmet szerzett a WBPF testépítő világbajnokságon. Hadi Choopan 2013-tól Ali Ne’matival kezdett együtt edzeni, és testépítő páylafutása egyre jobban kezdett felívelődni.

Hadi Choopan profi testépítő karrierje

2013-ban Hadi Choopan megnyerte a WBPF ázsiai bajnokságot, majd a WBPF testépítő világbajnokságot 2013-2015 között minden évben. A siker ellenére ez volt az egyetlen versenye azokban az években.

2017-ben kezdődik profi karrierjének következő fejezete, amikor abbahagyta a Ne’matival való közös edzést. Annak érdekében, hogy ezen a ponton tovább tudjon lendülni, a világhírű Hany Ramboddal edz a továbbiakban. Ezt követően karrierje nagyobb lendületet vett. Ebben az időszakban mutatkozott be először a 2017-es Mr. Olympia Amateur versenyen, ahol aranyérmet szerzett.

Hadi Choopan 2017 Mr. Olympia verseny győztese.

Még háromszor állt színpadra 2017-ben és mindig ezüstérmet szerzett. Leginkább az fájt számára, hogy az Ázsia Nagydíjon vereséget szenvedett Flex Lewistól. Ezt a döntést azonban sokan ellentmondásosnak tekintették. A szkeptikusok szerint úgy tűnt, hogy Choopan a bíró döntése ellenére nagyobb és jobb testalkatú, mint Lewis. Mindazonáltal ezen a ponton vált ismertté a “Perzsa Farkas”, akivel számolni kell az egész világon.

Sajnos kénytelen volt megküzdeni az amerikai vízum megszerzésével kapcsolatos problémákkal, így nem tudott indulni a legnagyobb testépítő megmérettetéseken. 2019-re azonban sikerült megoldania a problémákat, és versenyezhetett a Mr. Olympián, ahol a harmadik helyezést érte el. A következő évben egy hellyel hátracsúszott, de 2021-ben ismét harmadik lett a Mr. Olympián.

Testépítő verseny győzelmei

  • 2013 – WBPF Asia Championships
  • 2013-2015 – WBPF World Championships
  • 2017 – Amatör Mr. Olympia
  • 2018 – IFBB Portugal Pro
  • 2018 – Asia Grand Prix
  • 2019 – IFBB Vancouver Pro

Mr. Olympia testépítő versenyei

  • 2019, 2021 – harmadik hely
  • 2018 – negyedik hely

Hasonló cikkek testépítők témában