Gécsek Tibor

Gécsek Tibor Európa-bajnok kalapácsvető

Név: Gécsek Tibor (Füsti)
Született: Szentgotthárd, 1964 szeptember 22.
Magassága: 185cm
Versenysúly: 107kg
Versenyszám: kalapácsvetés

Gécsek Tibor volt az első magyar atléta, aki 80 méteren felül tudott dobni a kalapácsvetés versenyszámban. Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes és Világ Kupa győztes. Három olimpiára tudta kvalifikálni magát, a legjobb eredménye egy negyedik helyezés.

Gyerekkora

Gécsek Tibor egy nyugati határ menti városban, Szentgotthárdon született. Tanulmányait a helyi Arany János általános iskolában kezdte, majd a nem messze lévő szombathelyi Savaria Szakközépiskola tanulója volt négy évig. Az középiskola testnevelő tanára hamar felfigyelt a tehetségére, és először iskolai versenyeken indította őt, majd néhány társával együtt a Haladás egyesülethez irányította őket Németh Pál kalapácsvető csoportjához.

Sport karrierje

Tavasszal kezdték az edzéseket és a szeptemberben tartott serdülő bajnokságon harmadik lett, mely óriási sikerélményt jelentett számára. Sokáig a gerelyhajítás és a súlylökés is a versenyszámai között szerepelt, de 1981-ben végképp eldöntötte, hogy kalapácsvető lesz.

Az 1981-es Ifjúság Barátság Verenyen (IBV) a lengyelországi Lódzban 59,08 méterrel bronzérmet nyert, mely hatalmas meglepetés volt.

Az 1983-as ifjúsági Európa-bajnokságon hatodik lett a rangos mezőnyben. 1985-ben megnyerte a junior magyar bajnokságot, majd a következő esztendőben a felnőtt bajnokságon is győzni tudott.

Az 1987-es római felnőtt világbajnokságon hetedik helyen végzett. Ebben az évben 79,14 méteres dobással a magyar csúcsot is ő tartotta, így kvótát kapott a szöuli olimpiára. Az olimpián a döntőbe jutott és a hatodik hellyel pontszerzője lett a magyar csapatnak. 1988-ban 80,1 méteres dobással saját és országos csúcsát javította meg.

Az 1990-es Splitben rendezett EB-n megszerezte első ezüstérmét 80,14 méteres dobással. A következő évben a tokiói világbajnokságon pedig a negyedik helyen végzett.

Az 1992-ben rendezett barcelonai olimpiára titkos esélyesként érkezett, de 77,78 méteres dobásával csak az ötödik helyezést érte el. Néhány nap múlva kiderült, hogy egyik versenytársa doppingmintája pozitív lett, és így egy helyezést előre lépett. Némi vigasz volt számára, hogy az olimpia után rendezett havannai világkupát viszont sikerült megnyernie.

1993-ban bronzérmes lett a világbajnokságon, majd a brüsszeli Európa Kupán aranyérmet nyert. A következő év gyengébben sikerült számára, de 95-ben ismét bronzérmet sikerült szereznie a VB-n.

Doppingvétség

A sikeres pályafutását nem várt esemény árnyékolta be, mikor egy doppingellenőrzés során pozitív mintát találtak nála. Gécsek Tibor tagadta a dopping vádakat, de a szövetségtől két éves versenyzési eltiltást kapott.

A Budapesten rendezett 1998-as Európa-bajnokságon ismét versenyezhetett, ahol 82,87 méteres dobással bajnok lett. Az ezt követő világkupát, és a moszkvai Gran-Prix megmérettetést is 81m feletti dobásokkal nyerte. Ezen teljesítményei miatt, 1998-ban őt választották Magyarországon az év sportolójának.

A 2000-ben Sydneyben rendezett utolsó olimpiájára készült, ahol 77,7 méteres dobással csak a hetedik helyezést tudta megszerezni, ami nagy csalódás volt számára. Utolsó versenye a 2001-ben Németországban rendezett összetett dobó Európa-bajnokság volt, amin utoljára még megszerezte a győzelmet.

Gécsek Tibor lánya

A tenisz sport egyik gyönyörű ifjú tehetsége Gécsek Tibor lánya. Gécsek Fanni 2002-ben született és már korán kiderült, hogy nagy tehetsége van a teniszhez. Az MTK sport klub igazolt játékosa, junior ITF-tornagyőztes és felnőtt párosban magyar bajnok.

Jelenleg a Magyar labdarúgó válogatott egyik fiatal tehetsége, Szoboszlai Dominik barátnője.

Gécsek Tibor lánya - Fanni