Diszhidrotikus ekcéma

Diszhidrotikus ekcéma tünetei és kezelése

A diszhidrotikus ekcéma vagy a dyshidrosis olyan bőrbetegség, amelyben hólyagok alakulnak ki a talpon és / vagy a kézen. A kialakult hólyagok általában viszketnek, és folyadékkal is megtöltődhetnek. Ezek a hólyagok általában két-négy hétig tartanak, és összefüggésben lehetnek szezonális allergiákkal vagy a stresszel.

A diszhidrotikus ekcéma okai

A pontos oka ismeretlen. Szakértők úgy vélik, hogy az állapot összefüggésben lehet szezonális allergiákkal, például a szénanáthával, ezért a tavaszi allergiás szezonban a hólyagok gyakrabban alakulhatnak ki.

A diszhidrotikus ekcéma kialakulása

Az orvosok úgy vélik, hogy a diszhidrotikus ekcéma kialakulása nagyobb valószínűséggel történik meg, ha magas szintű (fizikai vagy érzelmi) stressznek vagy allergiának van valaki kitéve. Néhány orvos meglátása, hogy ez a fajta bőrbetegség, allergiás reakció lehet. Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, ha a keze vagy a lába gyakran nedves vagy vízben van, vagy ha munkája során gyakran koboltal, vagy krómmal érintkezik.

Diszhidrotikus ekcéma gyermekeknél

Az atópiás dermatitis gyakoribb gyermekeknél és csecsemőknél, mint felnőtteknél. A gyermekek fele azonban felnőttkorára kinövi az ekcémát.

Ezzel szemben a diszhidrotikus ekcéma hatással lehet a gyermekekre, de leggyakrabban 20–40 év körüli felnőtteknél tapasztalható.

diszhidrotikus ekcéma kezelése és tünetei

A diszhidrotikus ekcéma tünetei

A hólyagok megjelenése az ujjakon, lábujjakon, a kézen vagy a lábon, a diszhidrotikus ekcéma tünetei. A hólyagok gyakoribbak lehetnek e területek szélein, és valószínűleg tele vannak folyadékkal.

Néha nagy hólyagok képződnek, amelyek viszketnek, és akár fájdalmasak is lehetnek. Az érintett területeken a bőr meg is repedhet.

A hólyagok akár három hétig is eltarthatnak, mielőtt kiszáradnának. Ahogy a hólyagok kiszáradnak, fájdalmas bőrrepedésekké válnak. Ha megkarcolta az érintett területeket, azt is észreveheti, hogy a bőre vastagabbnak tűnik vagy szivacsos érzése lesz azon a területen.

A diszhidrotikus ekcéma diagnosztizálása

A diagnosztizálása nem túl bonyolult. Sok esetben a bőrgyógyász a bőr alapos vizsgálatával képes diagnosztizálni. Mivel a diszhidrotikus ekcéma tünetei hasonlóak lehetnek más bőrbetegségek tüneteihez, orvosa úgy dönthet, hogy bizonyos egyéb vizsgálatokat kérhet.
A tesztek tartalmazhatnak bőrbiopsziát, amely magában foglalja egy kis bőrfolt eltávolítását laboratóriumi vizsgálatok céljából. A biopszia kizárhatja a hólyagok egyéb lehetséges okait, például a gombás fertőzést. Ha orvosa úgy véli, hogy ezen bőrbetegség kitörése közvetlenül kapcsolódik az allergiához, akkor allergiás bőrtesztet is rendelhet.

A diszhidrotikus ekcéma kezelése

A bőrgyógyász számos módon kezelheti ezt a bőrbetegséget. A kialakulás súlyossága és egyéb tényezők határozzák meg, hogy a diszhidrotikus ekcéma kezelése milyen írányban kezdődik. Szükség lehet több kezelés kipróbálására is, mielőtt megtalálja az önnek megfelelőt. Az alábbiakban ismertetjük a lehetséges kezeléseket.

Gyógyszeres kezelések

Enyhe tünetek esetén a gyógyszeres kezelések közé tartozik a kortikoszteroid krém vagy kenőcs, amelyet közvetlenül az érintett területre kell kenni. Súlyosabb tünetek esetén szteroid kenőcsöt, szteroid injekciót vagy tablettát írhat fel a bőrgyógyász.

Egyéb kezelések

  • UV fényterápia kezelések
  • Nagy hólyagok kiszúrása
  • Antihisztaminok szedése
  • Immunszuppresszáló kenőcsök, például Protopic, Elidel (ez egy ritka kezelési lehetőség) és egyéb kenőcsök

Házi kezelések

A kezét és a lábát áztassa hűvös vízbe, vagy nedves, hideg borogatásokat is használhat 15 percenként, naponta kétszer-négyszer. Ezzel csökkenthetőek a viszkető bőrrel járó kellemetlenségek.

Orvosa javasolhatja kenőcs vagy zsíros hidratáló krém (vazelin, ásványi olaj) alkalmazását a borogatások használata után, mely segíthet a szárazságban, ezért csökkentheti a viszketést is. Ezzel a házi kezelések lehetőségei meg is szűntek.

a diéta alkalmazása

Az étkezés megváltoztatása is segíthet, ha a gyógyszerek nem hoznak javulást. Mivel úgy gondolják, hogy a nikkel- vagy kobaltallergia ekcémát okozhat, az ezeket tartalmazó ételek kiiktatása az étrendből segíthet a tünetek csökkentésében. Az ekcéma diéta alkalmazása alatt is szemmel kell tartani a makrotápanyagok helyes arányát.

Hosszú távú hatások

Ez a bőrbetegség általában néhány hét múlva komplikációk nélkül eltűnik. Ha nem karcolja meg az érintett bőrt, az nem hagyhat észrevehető nyomokat vagy hegeket.

Ha megvakargatja az érintett területet, több kellemetlenséget tapasztalhat, vagy a sebek hosszú távú gyógyulására számíthat. A hólyagok vakarása és kiszúrása eredményeként bakteriális fertőzés is kialakulhat.

Bár a diszhidrotikus ekcéma teljesen megszűnhet, de nagy esély van az újbóli kialakulására is.

Ajánlott további cikkek diszhidrotikus ekcéma témában