Bruce Lee

Bruce Lee élete, munkássága és filmek

Név: Bruce Lee
Született: San Francisco, Kalifornia, USA, 1940 november 27.
Magasság: 172cm
Testsúly: 60kg

Bruce Lee (születési neve: Lee Jun-fan) hongkongi származású kínai harcművész, színész, producer, rendező és forgatókönyvíró. Ő volt a jeet kune do harcművészeti iskola alapítója. Csillaga van a hollywoodi hírességek útján és a hongkongi hírességek útján, ahol szobrot is állítottak a tiszteletére.

Korai élete

Bruce Lee 1940-ben született az amerikai San Franciscóban, miközben szülei turnkörúton voltak a Kínai Operával.
A Bruce nevet, a Jackson Street Kórház ápolója adta a kisfiúnak, bár soha nem használta ezt a nevet, amíg középiskolába nem kezdett járni.
Három hónapos korában visszatértek Hongkongba és ott nevelkedett. Húsz filmnél is többe szerepelt gyerekszínészként.
13 éves korában Bruce Lee a híres szárnycsun mester, Yip Man irányításával vette át a szárny csung gung fu tanulmányozását.
A középiskolában Bruce Lee megnyerte az iskolák közötti bokszbajnokságot, amelyben Queensbury márki szabályait követték, és nem volt szabad rúgni. Bruce szintén fantasztikus táncos volt, 1958-ban megnyerte a hongkongi cha cha bajnokságot.

Költözés Amerikába

18 éves korában, 1959 áprilisában, 100 dollárral a zsebében gőzhajóra szállt, és az Egyesült Államok beli washingtoni Seattle-be utazott, ahol egy éttermében dolgozott. Hamarosan beiratkozott a washingtoni egyetemre, ahol filozófiai diplomát szerzett. Bruce Seattle-ben kezdett tanítani gung fu-t, és hamarosan megnyitotta első iskoláját, a Jun Fan Gung Fu Intézetet. Ezután további két iskolát nyitott Oaklandben és Los Angelesben. Közben feleségül vette Linda Emery-t, és két gyermeke született: Brandon (1965) és Shannon.

A felépített testét a kor legnagyobb testépítői is irigyelték, sőt elismerően nyilatkozott róla még Arnold Schwarzenegger is.
A hatvanas évek közepén Bruce-t felfedezték, amikor bemutatót tartott a Long Beach Internationals-ben, és hamarosan szerepet kapott a The Green Hornet című tévésorozatban. Ez idő alatt Bruce saját harcművészetét is fejlesztette, amelyet végül Jeet Kune Do-nak nevezett el.

Bruce harcművészetének filozófiai új alapokra épült, és nem követte a régóta harcművészeti hagyományokat. Ehelyett az egyszerűség, a közvetlenség és a személyes szabadság eszméje volt. A The Green Hornet sorozat befejezése után Bruce ellenállásba ütközött, miközben Hollywoodban dolgozott, és így Hongkongba indult, hogy filmes karrierét folytassa. Hongkongban 3 filmet készített, amelyek egymás után megdöntötték az összes rekordot, és teljesen új módon mutatták be a harcművészeteket. Ezután Hollywoodban szerződést kapott, és hamarosan elkészítette az első hollywoodi / hongkongi koprodukciót – A sárkány közbelép- című filmmet.

Sajnos Bruce Lee 1973-ban meghalt, mielőtt a filmet bemutatták. Ma Bruce Lee önkifejezése, és úttörő innovációjának öröksége továbbra is inspirálja az embereket a világ minden tájáról.

Bruce Lee halála

1973. július 20-án délután négyig a Halálos játszma forgatásáról tárgyaltak Betty Ting Pei színésznő lakásán. Bruce Lee fejfájásra panaszkodott, így Betty egy fájdalomcsillapító és izomlazító tablettát adott neki. Bruce lefeküdt, majd amikor nem ment le vacsorázni, elkezdték ébresztgetni, de hiába. Azonnal orvost hívtak, de ő sem tudta magához téríteni. Ezután mentőt hívtak és Kórházba szállították eszméletlen állapotban. Segíteni már nem tudtak rajta, Bruce Lee halála bekövetkezett. A boncolás szerint a fájdalomcsillapító egyik összetevőjére allergiás reakciót mutatott, ami agyduzzanatot okozott nála.

Bruce Lee filmek

Filmek gyerekszínészként

1941 Golden Gate Girl
1946 Birth of Mankind
1948 Wealth Is Like A Dream
1949 Sai See in the Dream, The Story of Fan Lei-fa
1950 Blooms and Butterflies, The Kid a.k.a. My Son A-Chang
1951 Infancy – Ngau
1953 Qian wan ren jia, A Son Is Born, A Mother Remembers, Blame it on Father, A Myriad Homes, In the Face of Demolition
1955 Love (1-2), An Orphan’s Tragedy, Faithful Wife, Orphan’s Song, We Owe It to Our Children
1956 The Wise Guys Who Fool Around, Too Late for Divorce
1957 The Thunderstorm, Darling Girl
1960 The Orphan

Sorozatok

1966 The Green Hornet
1967 Ironside
1968 Wrecking Crew, Blonde
1969 A kicsi nővér
1971 Longstreet

Siker filmek

1971 A nagyfőnök
1972 Tomboló ököl, The Unicorn Palm, A Sárkány útja, Halálos játszma
1973 A sárkány közbelép
1981 Halálos játszma 2