Birkózó fül kialakulása és megelőzése

Birkózó fül kialakulása és kezelése

A birkózó fül, melyet karfiolfülnek is neveznek, egy visszafordíthatatlan állapot. Akkor következik be, amikor a fül külső részét megütik, extrém trauma éri és ezáltal vérrög vagy más folyadékgyülem alakul ki a perikondrium alatt. Ez elválasztja a porcot a fedő perikondriumtól, amely tápanyagokkal látja el. Ettől elpusztul, és rostos szövet képződik a fedő bőrben. Ennek eredményeképpen a külső fül duzzadt marad és eldeformálódik, így hasonlít egy karfiolra.

Ez az állapot gyakori a harcművészetekben, például a brazil jiu-jitsuban, a birkózásban, a judoban vagy a vegyes harcművészetekben, valamint az olyan full-contact sportokban, mint a rögbi.

Kialakulásának okai

A birkózó fül leggyakoribb oka a fül tompa sérülése, amely hematómához vezet, amely ha nem kezelik, végül begyógyul, és a karfiolra hasonlító jellegzetes megjelenést kölcsönöz. A fül szerkezetét egy porcos állvány támogatja, amely a következő különálló komponensekből áll: helix, antihelix, kagyló, tragus és antitragus. Az ezt a porcot borító bőr rendkívül vékony, gyakorlatilag nincs bőr alatti zsír, ugyanakkor erősen kapcsolódik a perikondriumhoz, amely gazdagon vaszkularizált az érporc ellátása érdekében.

A karfiolfül az aurikuláris kötőszövet nem traumás gyulladásos sérüléseinek hátterében is megjelenhet, mint például a visszaeső polichondritisben. Ez egy ritka reumatológiai rendellenesség, amelyben a visszatérő gyulladások a fül és az orr porcának pusztulását eredményezik. Ebben az ízületek, a szemek, az audiovesztibuláris rendszer, a kardiovaszkuláris rendszer és a légutak is érintettek lehetnek.

A birkózó fül diagnosztizálása

Klinikailag diagnosztizálják a perichondralis hematómát és ennek következtében a karfiolfület. Ez azt jelenti, hogy az orvos a diagnózist a sérülés történetének elemei (például kontaktsportban való részvétel, fülsérülés) alapján állítja fel, és ezt kombinálja a fizikális vizsgálat eredményeivel. Teszi ezt a diagnózis megerősítése és a beteg számára megfelelő kezelés eldöntése érdekében.

A karfiolfül megelőzése

A sport során használhatóak fejfedők, melyek megvédik a fület a sérülésektől. Speciális fülsínt is készíthetünk, hogy a fül összenyomva maradjon, így megakadályozza a karfiolfül kialakulását. Egyes sportolók számára azonban a birkózó fül a bátorság vagy a tapasztalat jelvényének számít.