Bipoláris zavar jelentése, tünetei és kezelése

Bipoláris zavar jelentése, tünetei és kezelése

A bipoláris zavar jelentése egy mentális egészségi állapot, amely befolyásolja a hangulatot, ezért egyik szélsőségből a másikba ingadozhat. Ezt affektív zavarnak is nevezik, korábban mániás depresszióként ismerték. Sokszor éveken át csak depressziós időszakok jelennek meg a beteg életében, míg egyszer elérkezik egy felhangolt, mániás periódus.

A bipoláris zavar tünetei és típusai

A betegségben szenvedők fő tünetei a depresszió (nagyon alacsony és letargikus érzés) és a mánia (túlzottan aktív érzés). A bipoláris zavar tünetei attól függnek, hogy milyen hangulatot tapasztal a beteg.

Az egyszerű hangulati ingadozásokkal ellentétben a bipoláris zavar minden extrém szakasza több hétig (vagy még tovább) is eltarthat.

Depresszió

A betegség leggyakrabban depressziós tünetekkel kezdődik, és a betegség lefolyása során is gyakran ezek az időszakok dominálnak. A depressziós szakaszok akár több hónapig is tarthatnak, megkeserítve ezzel mind a beteg, mind a környezete életét. Ez az időszak megfelelő kezeléssel lerövidíthető, illetve enyhíthető a tünetek mélysége.

Előfordulhat, hogy ezen okok miatt kezdetben klinikai depressziót diagnosztizálnak a betegnél, mielőtt mániás epizódja lenne (néha évvel később), majd ezt követően bipoláris zavart állapítanak meg.

Egy-egy depressziós szakasz során az értéktelenség elsöprő érzése lehet, ami potenciálisan öngyilkossági gondolatokhoz vezethet.

Aki nagyon lehangoltnak érzi magát, a lehető leghamarabb forduljon háziorvosához, gondozási koordinátorához, vagy beszéljen a helyi mentális egészségügyi kríziscsapattal.

Mánia

A bipoláris zavar mániás fázisában előfordulhat, hogy az egyén rettentő boldognak érzi magát, sok energiával és ambiciózus tervekkel van felvértezve. Sokszor nagy összegeket költ olyan dolgokra, amelyeket nem engedhet meg magának, és általában nincs is rá szüksége. Gyakori tünet lehet még, hogy:

 • nincs kedve enni vagy aludni;
 • gyorsan beszél;
 • könnyen lesz haragos.

Az ilyen beteg nagyon kreatívnak érezheti magát, és pozitív élményként tekinthet a bipoláris mániás fázisra. Viszont előfordulhatnak a pszichózis tünetei is, amikor olyan dolgokat lát vagy hall, amelyek nincsenek.

Ciklotímia

A bipoláris zavaroknak van egy ciklotímia elnevezésű megjelenési formája, mely enyhén lehangolt és enyhén felhangolt szakaszokból áll. Sokszor nem is kerülnek kezelésre a betegség ezen típusaiban szenvedők, mivel a tünetek súlyossága nem lépi át a társadalmi elfogadhatóság határait.

Bipoláris zavar kezelése

A magas és alacsony fázisai gyakran olyan szélsőségesek a bipoláris zavarnak, hogy zavarják a mindennapi életet. Számos lehetőség van a kezelésére, amelyek változást hozhatnak. Ellenőrzés alatt kell tartani a betegség hatásait, melyek segítenek a bipoláris zavarban szenvedőknek a lehető legnormálisabban élni. A következő kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre:

 • Mániás és depressziós szakaszok megelőzésére szolgáló gyógyszer – ezeket hangulatstabilizátoroknak nevezik, és hosszú távon minden nap szedni kell őket.
 • Gyógyszer a depresszió és a mánia fő tüneteinek kezelésére, amikor azok előfordulnak.
 • A beteg megtanulja felismerni a depressziós vagy mániás epizód kiváltó okait és jeleit.
 • Pszichológiai kezelés – például a beszédterápia, amely segíthet a depresszió kezelésében, és tanácsokat ad a kapcsolatok javításához.
 • Életmódbeli tanácsok – például rendszeres testmozgás, olyan tevékenységek megtervezése, amelyeket élvez, és amelyek sikerélményt adnak, valamint tanácsok az étrend javítására és a több alvásra vonatkozóan.

Úgy gondolják, hogy a bipoláris zavar szabályozásának legjobb módja a különböző kezelési módszerek kombinációja.

Jótékonysági szervezetektől, támogató csoportoktól és egyesületektől is kapnak segítséget és tanácsot a tartósan beteg emberek vagy gondozóik. Ez magában foglalja az önsegítést és a hosszú távú állapot gyakorlati vonatkozásainak és kezelésének megtanulását.

Mint a legtöbb esetben, itt is a jó és bizalmas orvos-beteg kapcsolat kialakítása a legfontosabb. A tüneteket nem szabad elhanyagolni és a terápiás javaslatokat megfelelő módon követni kell. A tünetek gyakran ellentétes irányba csapnak át, így ezt a terápiával is folyamatosan követni kell. Amennyiben megfelelő gyógyszerelés kezelést sikerült találni az egyik állapotra, az a helyzetet ronthatja, amikor a tünetek módosulnak a másik fázisra. Ezért orvosi felügyelet nélkül nem szabad rutinból szedni a gyógyszereket.

Kifejezetten fontos a jó családi kapcsolat is, mivel sokszor hamarabb észleli a környezet a bipoláris zavar változásait, mint maga a beteg. A hosszú távú betegséglefolyás során sok példa született arra is, hogy a betegek megtanulják felismerni állapotváltozásaikat, és maguk kérnek orvosi segítséget.

A bipoláris zavar okai

A betegség pontos oka nem ismert, bár úgy gondolják, hogy számos dolog kiválthatja. Ezek lehetnek:

 • extrém stressz;
 • elsöprő problémák;
 • életet megváltoztató események;
 • genetikai és kémiai tényezők.

A betegség előfordulása

A bipoláris zavar meglehetősen gyakorinak mondható, mivel 100 emberből egynél diagnosztizálják élete során. Bármely életkorban előfordulhat, bár gyakran 15 és 19 éves kor között alakul ki, és ritkán 40 év után. A különböző hátterű férfiak és nők egyformán érintettek a bipoláris zavar kialakulásában. A hangulati ingadozások mintázata nagyon eltérő. Néhány embernek csak kevés ilyen szakasza van élete során, és ezek viszonylag stabilak, míg másoknak sok problémát okoznak.

Bár a betegség pontos oka nem ismert, de a genetikai tényezőknek fontos szerepe van benne. A bipoláris zavar a beteg családjában 8-15x gyakrabban fordul elő, míg az unipoláris depresszióra 2-10x nagyobb az esély.

Érdekesség

Robert Schumann (1810-1856) a híres zeneszerző is bipoláris zavarban szenvedett. A felhangolt időszakaiban nagyon aktívan komponált, a depressziós epizódjaiban viszont teljesen terméketlenné vált művészileg. Sajnálatos a betegségben, a felhangolt időszak kreatívnak tűnik, de csak látszólag pozitív.

Akkoriban még nem létezett megfelelő kezelés a problémára, így Schumannt többszöri kísérelt meg öngyilkosságot, majd meghalt.