Alacsony hemoglobin és hematokrit értékek

Alacsony hemoglobin és hematokrit értékek

A hemoglobin egy fehérje a vörösvértestekben, míg a hematokrit teszt egy egyszerű vérvizsgálat, amely méri a vörösvértestek százalékos arányát a vérben. Az alacsony hemoglobin és hematokrit értékek különböző típusú betegségek tünetei lehetnek, tehát komolyan kell venni!

Hemoglobin

A hemoglobin a vörösvértestekben egy fehérje. A vörösvértestek oxigént szállítanak az egész szervezetben. Ha olyan állapota van, amely befolyásolja szervezete vörösvérsejt-termelő képességét, hemoglobinszintje csökkenhet. Az alacsony hemoglobinszint számos állapot tünete lehet, beleértve a különböző típusú vérszegénységet és rákot.

Mi történik, ha a hemoglobin alacsony?

Ha egy betegség vagy állapot befolyásolja szervezetének vörösvérsejt-termelési képességét, a hemoglobinszintje csökkenhet. Ha alacsony a hemoglobinszintje, az azt jelenti, hogy szervezete nem kap elég oxigént, ezért nagyon fáradtnak és gyengének érzi magát.

Milyen szinten veszélyesen alacsony a hemoglobin?

A normál hemoglobinszint a férfiaknál és a nőknél eltérő. Férfiaknál a normál szint 14,0 gramm/dl (gm/dl) és 17,5 g/dl között van. A nők esetében a normál szint 12,3 g/dl és 15,3 g/dl között van. A súlyosan alacsony hemoglobinszint férfiaknál 13,5 g/dl vagy alacsonyabb. Nőknél a súlyosan alacsony hemoglobinszint 12 g/dl.

Az alacsony hemoglobinszint diagnosztizálása

Az orvosok az alacsony hemoglobinszintet úgy diagnosztizálják, hogy vérmintát vesznek, és megmérik a hemoglobin mennyiségét. Ez egy hemoglobin teszt. Különböző típusú hemoglobint is elemezhetnek a vörösvértestekben, vagy hemoglobin elektroforézist.

Hematokrit

A hematokrit teszt egy egyszerű vérvizsgálat, amely méri a vörösvértestek százalékos arányát a vérben. A vörösvérsejtek fontosak, mert oxigént szállítanak az egész szervezetben. Az alacsony vagy magas hematokrit szintet mutató vizsgálati eredmények vérbetegségre vagy más egészségügyi állapotra utalhatnak.

Mi az a hematokrit teszt?

A hematokrit teszt (Hct) egy egyszerű vérvizsgálat, amely méri a vörösvértestek százalékos arányát a vérben. A vörösvérsejtek fontosak, mert oxigént szállítanak az egész szervezetben. Az alacsony vagy magas hematokrit szintet mutató vizsgálati eredmények vérbetegségre vagy más egészségügyi állapotra utalhatnak.

Mi a különbség a hematokrit és a hemoglobin teszt között?

A hematokrit a vörösvértestek százalékos aránya a vérben. A hemoglobin a vörösvérsejtje része. A hemoglobin segít a vörösvértesteknek oxigént szállítani a szervezetben. A hemoglobin adja a vörösvértestek színét is. A hemoglobin teszt méri a hemoglobin mennyiségét a vörösvértestekben. Tehát az alacsony hemoglobin és hematokrit értékek gyakran együtt járnak.

A hematokrit szint normál tartománya

Íme a normál hematokrit szintek nem és életkor szerint:

  • Felnőtt férfiak : 41-50%
  • Felnőtt nők : 36-44%
  • Csecsemők : 32-42%
  • Újszülöttek : 45-61%