Prédikálószék túra a kilátóhoz.

Prédikálószék kilátó túra

A Prédikálószék kilátó az egyik leggyönyörűbb kilátás lelőhelye a Visegrádi-hegységben és megkockáztatom, hogy talán egész Magyarországon belül is.

Mesés panoráma

A kilátóhoz két út vezet a Duna-part melletti parkolóból. Amit bemutatunk, azon felfelé a meredekebb részen mentünk, és lefelé a lényegesen hosszabb, de egyenletesebb útvonalon.

Mindenképpen vízzel és kis kalóriapótlással érdemes elindulni, mert a 12 kilométer körüli-, néhol igen megerőltető túra, sokat ki tud venni a szervezetből.

Parkolás

Amennyiben van hely, és a parkolóba állunk gépkocsinkkal, ne felejtsünk el jegyet venni, mert hétvégén is ellenőrzik és a gyögyörű kilátás mellé, egy csekket is kaphatunk ajándékba. A parkolódíj óránként 400 Ft, egész napra 1200 Ft. Az automata csak 50, 100 és 200 forintos érméket fogad el, vagy SMS-el is lehet fizetni.

Prédikálószék túra felfelé

A felfelé vezető út a meredekebb oldalon 4,15 km hosszú. A parkolóból a hídon átkelve a Duna utcán érdemes elindulni, majd a Királykúti utcán továbbhaladni. Ezután valamelyik szimpatikus hídon át lehet kelni, ahol megkezdődik az erdei túra.

A parkolótól kb 1,5 km hosszan részben Dömös utcáin, részben pedig az erdőben vezet az út a Prédikálószék kilátó felé, minimális emelkedővel. Ezután hirtelen meredekre változik a túraútvonal, néhol már extrém-, helyenként köves szakaszokkal. Néhány szakasz szűk és igen technikás, nem árt nagyon óvatosnak lenni. Mindenképpen érdemes túracipőben vagy nem kopott talpú sportcipőben nekiindulni.

Tényleg elég kemény szakasz ez, mivel itt rendezik az Ultra-Trail Hungary terepfutó verseny két szakaszát is, mely igencsak megdolgoztatja az induló versenyzőket, akik megpróbálnak feljutni a csúcsra.

A harmadik kilométer környékén érünk fel a Vadálló-kövekhez, ahonnan szintén mesés panoráma tárul elénk. Itt akár meg is pihenhetünk, de innen már nem sok van a kilátóig és viszonylag normális terepviszonyokon keresztül vezet az út.

Amint elérünk a 639 méter magason helyet foglaló kilátóhoz, páratlan panoráma nyílik a Dunakanyarra, a Naszály-hegyre, a Börzsönyre és a Pilisre.

Prédikálószék túra felfelé, a meredekebb szakaszon.

Adatok felfelé

Indulás lefelé a hosszabb útvonalon

Amennyiben nem szeretnénk ugyanott lemenni, mint ahol feljöttünk, van egy másik útvonal lefelé. Ez már nem tartogat megerőltető és extrém kihívásokat, mint a másik lehetőség, viszont 7,8 kilométeres távra készüljön, aki ezt választja.

Ennél a résznél a vöröskereszt jelzést kövessük, mely egészen a parkolóig visz bennünket. Itt lankás erdei útvonalon haladhatunk, mely néhány részen könnyedén levágható. Ezen az úton csak néhány helyről nyílik kilátás a Dunakanyarra, de cserébe mesebeli erdő, kis csörgedező patatok és a természet szebbnél szebb csodái kerülnek az utunkba.

Prédikálószék kilátó lefelé, a könnyebb részen.

Adatok lefelé