Kucsera Gábor kajak

Kucsera Gábor világbajnok kajakos

Név: Kucsera Gábor
Született: Budapest, Magyarország, 1982 augusztus 27.
Magassága: 198cm
Versenysúly: 95kg

Kucsera Gábor Magyarország egyik legsikeresebb férfi kajakosa volt. Kétszeres világbajnok, Európa bajnok és kétszeres Olimpiai negyedik helyezett. 2005-2009 között minden évben az Év Férfi kajakosa cím nyertese.

Kucsera Gábor fiatalkora

Fiatalkora derekán kipróbálja magát az úszásban, és a fociban is. Egyik sem lett igazi szerelem, így továbblépett és 8 éves korában rátalált a kajakra. Az Építőkben, majd a BSE és később az MTK versenyzőjeként volt rendkívül sikeres az ifjúsági és junior megmérettetéseken.

Sportkarrierje

Kucsera Gábor 2004-es Poznanban megrendezett Európa-bajnokságon érte el sportkarrierje első felnőtt sikerét, ahol aranyérmet szerzett a Budapesti Honvéd egyesület színeiben. Ebben az évben már nagyon közel került az olimpia szerepléshez, de olyan szoros volt a magyar mezőny, hogy az ezüstérem kevés volt az induláshoz.

Kucsera Gábor kajak világbajnok

A 2005-ös és 2006-os kajak-kenu világbajnokságokon K2 1000m-en aranyérmet szerzett, továbbá a 2006-os szegedi VB-n K2 500m-en egy bronzérmet is nyert.

Duisburgban a 2007-es világbajnokságon K2 500m és K2 1000m-en is egy-egy bronzérmet sikerült összeeveznie.

A pekingi olimpián 2008-ban Kammerer Zoltánnal két negyedik helyezést sikerült szerezniük a kajak kettes 500-, és 1000 méteres számában.

Az olimpiai dobogóról éppen csak lemaradva K1-ben próbálkozott tovább, de legtöbbször csak a döntőig jutott. Egyesben nem sikerül egyik nemzetközi versenyen sem maradandó sikert elérnie, annak ellenére sem, hogy a hazai versenyeket sorra megnyerte.

A 2009-es Dartmouth-i világbajnokságról K2 500m-en ezüstéremmel tért haza.

A következő világbajnokságon (2010 Poznan) K2-ben sem sikerül a dobogóra kerülni, így felbomlott a Kucsera Gábor – Kammerer Zoltán páros. Nagy szerepe volt a felbomlásnak, hogy a 2012-es olimpiától kivezették a K2 500m-et a versenyszámok közül.

A 2010-2013 közötti évek siker nélkül záródtak számára, ezért a sportág legsikeresebb edzőjénél, Fábiánné Rozsnyói Katalinnál jelentkezik, aki épp a csapata bővítésén gondolkodik, ezért 2013. október 7-től az ő kezei alatt folytatja a munkát a Vasas Sc. igazolt versenyzőjeként.

Kajak négyes

A kemény munka meghozta gyümölcsét és 2014-ben a brandenburgi EB-n 4. helyezést értek el K4 1000m-en, így az első célt, hogy újra válogatott legyen ezzel teljesítették. A 2015-ös év nagy várakozásokkal indult, hiszen a milánói világbajnokságon olimpiai kvótát lehetett szerezni.
2015 nyarán, a világbajnoki válogatóversenyen sikerült győznie, de az utána adott doppingmintája kokainfogyasztást mutatott ki. Vétségét elismerte, és kikerült a világbajnokságra utazó csapatból. A vétség miatt két évre (2017. augusztus 17-ig) tiltották el a versenyzéstől.

Magánélete

2013. július 28-án feleségül vette Tápai Szabina kézilabdázót. Ugyanazon év október 24-én megszületett kisfiuk, Bence.
A magánélete révbe ért, már nem a bulik és a tivornyák álltak az első helyen, hanem hogy a pályán sikereket érjen el, (mely sajnos nem sikerült) és hogy a családját boldoggá tegye.

családja

Kucsera Gábor feleségével és gyerekeivel 2018-ban elköltöztek Budapestről egy csendes kisvárosi környezetbe, Veresegyházára. Már ide született meg 2018 november 20-án kislányuk, Milla, majd 2021 nyarán Bella.

Kucsera Gábor felesége

Tápai Szabina (1986. január 30.) EHF kupa-győztes magyar kézilabdázó. Az NB1/B Kiskunhalas csapatában kezdte pályafutását 2001-ben, ahol a Keleti csoportban bronzérmet szezett. 2002-től a Cornexi játékosa, ahol 2005-ben nyerte meg a csapattal az EHF kupát. 2008-tól elhagyat Magyarországot és a dán Randers HK csapathoz igazolt. Nem maradt itt sem sokáig, hiszen a következő szezonban már a francia Arvor 29 csapat játékosaként kezdte a bajnokságot. A szezon végeztével felhagyott a légióskodással és a Váci NKSE csapatába igazolt.

Kucsera Gábor felesége

Kucsera Gábor vállalkozása

A Farm VIP-ben való szereplése és saját gyerekkora ihlette vállalkozása beindításában, miszerint nomád körülmények közti kalandtábort szervez gyermekek számra.

Fiatal korában olyan kalandokban, élményekben és programokban volt része, melyet most meg szeretne osztani a mai gyerekekkel is. Nem titkolt célja, hogy e módon mozdítsa el a fiatalságot a számítógépek világa elöl.