Kerékpár sisak kötelező viselése és időszakos cseréje

Kerékpár sisak kötelező viselése és időszakos cseréje

A kerékpár sisak kötelező viselésére Magyarországon csak lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességnél van szükség. Csakúgy, mint a gépkocsiknál, a megengedett maximális sebesség 50 km/h. A kerékpáros bukósisak viselése tehát az esetek túlnyomó részében nem kötelező, de komolyabb sportoláshoz és gyerekeknek kifejezetten ajánlott.

Fontos, hogy minden út előtt megbizonyosodjon arról, hogy sisakja jó állapotban van, és megfelelően be van állítva, de a horpadásokon és karcolásokon túli tényezők is befolyásolhatják a sisak cseréjét.

Az alábbiakban ismertetjük kerékpáros sisakjavaslatainkat, de feltétlenül olvassa el a sisak gyártójától kapott használati útmutatót a sisakra vonatkozó ajánlásokért.

Mikor javasolt a kerékpáros sisak cseréje?

A kerékpáros sisakokat úgy tervezték, hogy a héj és a bélés részleges megsemmisülése révén elnyeljék az ütéseket. Előfordulhat, hogy ez a sérülés nem látható. Ezért, ha ütközésnek lett kitéve, a sisakot ki kell cserélni, még akkor is, ha sértetlennek tűnik.

A kerékpáros sisakok lejárnak?

Cserélje ki a régi vagy sérült sisakot. A sisakok élettartama korlátozott, és ki kell cserélni, ha a kopás nyilvánvaló jeleit mutatják. Ezenkívül a sisak részei idővel veszítenek erejéből, így még ha a sisak nem is ütközött vagy sérült, azt javasoljuk, hogy három év elteltével cserélje le. A sisak rendszeres és megfelelő tisztítása és gondozása segíthet figyelmeztetni a sisak sérülésére vagy elhasználódására.

A kerékpáros sisak biztonsági szabványai és tesztelése

A kerékpáros sisak szabványai minimális követelményeket támasztanak olyan fontos dolgokkal kapcsolatban, mint az ütéskezelés és a heveder szilárdsága. Meg tudja állapítani, hogy egy sisak mely szabványoknak felel meg, ha megnézi a sisak belsejében a szabványos tanúsítási matricákat. Ha látja a matricát, az azt jelenti, hogy a sisak megfelel a szabvány minimumkövetelményeinek.

A CPSC szabvány jogi követelmény minden, az Egyesült Államok piacára gyártott sisak esetében. Az ASTM az American Society for Testing and Materials, egy nem kormányzati szabványalkotási szervezet. Az ASTM matrica azt jelzi, hogy a sisak megfelel az ASTM szabványnak is.

A kerékpár sisak kötelező viselésének törvényei

Minden országnak megvannak a saját sisaktörvényei. A legtöbb országban nincs szövetségi törvény, amely előírná a kerékpáros sisak használatát. A kerékpáros bukósisak használatára vonatkozó megyei, állami és városi törvények eltérőek lehetnek, ezért olvassa el a lakóhelye és a kerékpározás helyi szabályait. Ha nem biztos abban, hogy hol keresse ezt az információt, a helyi kerékpárbolt nagyszerű forrás.