Égési sérülés kezelése otthon

Égési sérülés kezelése otthon

Az égési sérülés kezelése otthon is lehetséges, amennyiben mértéke nem lép át egy bizonyos határt. Fontos, hogy ha nem múlik a fájdalom és a tünetek, akkor forduljon orvoshoz, aki segíthet megelőzni az égési sérülés okozta fertőzést. Az égési sérülések ijesztőek, és elengedhetetlen, hogy az orvos megvizsgálja, hogy az égés elég súlyos-e más ellátás alkalmazásához.

Az égési sérülések mértéke

Súlyosság szerint osztályozzák az égési sérüléseket.

  • Elsőfokú égés: Ez a legkevésbé súlyos típus, és csak a bőr külső rétegét érinti, nyitott terület nélkül. Úgy néz ki, mint egy enyhe leégés, bőrpírt és duzzanatot okoz. Ha ez az égés egy nagyobb ízület felett van, akkor ütemezze be az orvos meglátogatását.
  • Másodfokú égés: Ez a fajta égés a bőr külső rétegét és a dermist érinti, melynél a bőr fényesnek tűnhet. Előfordulhat, hogy hólyagosak lehetnek, és érintésre éghet a bőre. A felületes másodfokú égés akkor fordul elő, ha a dermisnek csak egy része sérül, míg a mélyebb sebek tartós változást okoznak a bőr színében.
  • Harmadik fokú égési sérülés: Teljes vastagságú égésnek is nevezik, ez az égési sérülés a bőr két teljes rétegét teszi tönkre, továbbá befolyásolhatja az idegvégződéseket.
  • Negyedik fokú égési sérülés: Ez a legsúlyosabb és legmélyebb égési sérülés. Potenciálisan életveszélyesek lehetnek.

Az égési sérülés, mint vészhelyzet

Vészhelyzetnek minősül az égési sérülés, ha a fülön, a szemen, az arcon, a kezeken, a lábakon vagy a nemi szerveken történt. Ezek a területek nagyobb valószínűséggel okoznak maradandó károsodást, ha nem kezelik őket. Az égés mértéke is vészhelyzetet okoz; azonban minden égési sérülést ki kell értékelni a megfelelő égési kezelés érdekében. Az égési sérülés mérete is vészhelyzetet okozhat. Ha fertőzésre utaló jeleket észlel, például kellemetlen szagot, égési sérülésből származó folyadékot vagy fokozott duzzanatot, azonnal keresse fel a helyi sürgősségi osztályt.

Égési sérülés kezelése otthon, házi gyógymódokkal

Az égési sérülés kezelése a sérülés helyétől, méretétől, mértékétől és mélységétől függ. A vizsgálat során az orvos felméri a sérülést, és egyéni kezelési tervet dolgoz ki. Kisebb égési sérülések esetén fertőtlenítő kenőcsök használhatók az otthoni ápolás mellett a fertőzés megelőzésére. Mélyebb égési sérülések esetén kiterjedtebb kezelésre lehet szükség. Fertőzés esetén antibiotikumokat írnak fel.

A seb hűtése

A sebet hideg folyóvíz alá kell tartani, legalább 10 percig. Figyeljünk oda arra, hogy a víz ne legyen túlságosan hideg, jeget pedig ne alkalmazzunk a sérülésre. A víz jól lehűti a sebet, csökkenti a fájdalmakat, és megóvja a további károsodástól a mélyebben lévő szöveteket. A népi gyógyászatban disznózsírt és tejfölt ajánlanak a sérülésre, de ezeket se alkalmazzuk, csakúgy mint a jeges kezelést.

A seb kötözése

A fertőzés elkerülése végett, fedjük le a sebet, lehetőleg steril, tiszta és nem szálasodó anyaggal. Tökéletes választása a steril gézlap, mely elérhető a gyógyszertárakban, vagy a gépkocsi elsősegély dobozában.

A keletkezett hólyagok kezelése

Amennyiben másodfokú égési sérülésről beszélünk, kis hólyagok fognak megjelenni a bőr felszínén. Ezek befedik és ezáltal védik a sebet. Amennyiben az égési sérülés kezelése otthon történik, semmiképpen ne nyomjuk ki ezeket a hólyagokat. Ezt kizárólag steril, orvosi körülmények között szabad megtenni, a fertőzés elkerülése miatt.

Helyi fájdalomcsillapítás

Az elsőfokú égési sérülés gyógyulási ideje 6-9 nap, míg a nem teljes mélységű másodfokú égésé 1-2 hét. A seb eközben folyamatosan gyógyul, így egyre kevésbé fog fájni. A kezdeti fájdalmakat csökkenthetjük különböző gyógyhatású kenőcsökkel és spray-kel is. Jó választások lehetnek a gyógynövényekből, például aloe verából, vagy körömvirágból készült termékek is.

Gyógyszeres megoldások

Az égési sérülések által kiváltott fájdalmakra szedhetünk recept nélküli vásárolható fájdalomcsillapítókat, melyek ibuprofen vagy acetaminofen hatóanyagokkal rendelkeznek. A gyógyszer kiválasztásához kérhetjük a gyógyszerész segítségét.