Csalán tea hatása az egészségre

Csalán tea hatása az egészségre

A szárított levelek áztatása és a tea ivása több ezer éves múltra tekint vissza. Úgy gondolják, hogy Kínából származik, ahol gyógyászati célokból alkalmazták. Manapság az emberek számos okból isszák a csalán teát, beleértve az ízét, a serkentő vagy nyugtató tulajdonságait, valamint az egészségügyi előnyöket. A csalán tea hatása igen széleskörű, az ízületi gyulladásoktól kezdve, egészen a vércukorszint kezelésééig.

A csalán, mint gyógynövény

Egy Észak-Európában és Ázsiában őshonos cserje a csalán, melyet tudományos néven Urtica dioica-nak neveznek. A növény szív alakú levelekkel és sárga vagy rózsaszín virágokkal büszkélkedhet, de a szárát apró, merev szőrök borítják, amelyek érintésre csípős vegyszereket bocsátanak ki.

A csalán növény levelei, szára vagy gyökere összetörhető, és porok, tinktúrák, krémek, teák készíthetőek belőle. Míg az emberek évszázadok óta használták gyógynövényként, a modern kutatások alátámasztják a csalán és a csalántea lehetséges egészségügyi előnyeit is.

A húgyutak egészsége

A csalán tea hatása, hogy segíthet kiüríteni a káros baktériumokat a húgyutakból. Ez előnyös lehet azoknak az embereknek, akiknek húgyúti betegségei vannak, például jóindulatú prosztata hiperplázia. Ez a betegség prosztata megnagyobbodást okoz férfiaknál, mely fájdalmat vagy egyéb vizelési problémákat okozhat.

A csalán segíthet a fertőzések vagy a húgyúti betegségekkel kapcsolatos állapotok kezelésére szedett gyógyszerek támogatásában is. Először beszéljen kezelőorvosával a gyógynövény készítmények és a szedett gyógyszerek közötti esetleges kölcsönhatásokról.

Ízületi gyulladás és fájdalom

Történelmileg a csalánt fájdalom és izomfájdalom kezelésére használták, különösen az ízületi gyulladásokkal kapcsolatban. A csalántea csökkentheti az osteoarthritishez kapcsolódó gyulladást és fájdalmat is.

A csalán tea hatása a vércukorszint kezelésében

A csalán néhány ígéretes hatást mutatott a vércukorszintre. Elősegítheti a hasnyálmirigy több inzulin termelését vagy felszabadítását, amely csökkenti a vércukorszintet.

Egy tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a csalánlevél kivonat csökkentette a vércukorszintet és az A1C-t. Ezt olyan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők csoportjában vizsgálták, akik inzulint, valamint orális cukorbetegség elleni gyógyszereket szedtek.

A polifenolok ereje

A csalán magas a polifenoloknak nevezett növényi vegyszerekben. A polifenolokkal kapcsolatos kutatások áttekintése arra utal, hogy ezek az erős vegyületek szerepet játszhatnak a gyulladással összefüggő krónikus betegségek, például a cukorbetegség, az elhízás, a rák és a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében.

Különösen a csalánkivonatból származó polifenolok mutattak valamilyen izgalmas kezelési lehetőséget a mellrákban és prosztatarákban szenvedőknél. Az olyan növények, mint a csalán, erős antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek megvédik a szervezetet az öregedéstől és a sejtkárosodástól.

Csalántea készítése

A csalántea megvásárolható előkészített formában vagy teafilterben, de saját maga is termesztheti vagy betakaríthatja a leveleket. Friss levelekkel kísérletezzen a csalán és a víz arányával, de az általános referencia minden csésze levélhez két csésze víz.

  • Adjunk hozzá vizet a levelekhez.
  • Forraljuk fel a vizet.
  • Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni öt percig.
  • Öntsük át a keveréket egy kis szűrőn.
  • Adhatunk hozzá egy kis mézet, fahéjat vagy steviát, ki-mivel szereti.

Érdemes először csak egy fél pohár csalánteát fogyasztani, így kiderül a szervezet miként reagál rá.