Baumgartner Zsolt

Baumgartner Zsolt pályafutása

Baumgartner Zsolt egy magyar származású autóversenyző, aki a Jordan és a Minardi csapat színeiben is versenyzett. Magyarország eddigi egyetlen versenyzője, aki a Forma-1-ben versenyezhetett, továbbá az egyedüli pontszerzője is kis hazánknak.

Pályafutása a királykategóriáig

1981. január 1-én született Debrecen városában. Első kisebb megmérettetése az 1997-es Formula Ford 1800 köbcentiméteres német kategóriája volt. Ezt követte 1998-ban a francia, majd ugyanabban még ugyanabban az évben a téli brit Formula Renault bajnokság.

A következő év tartogatta számára az első sikereket, amikor is négy versenyből hármat megnyerve övé lett a német Formula Renault bajnoki címe. Az év későbbi szakaszában pedig ugyancsak a Renaultnak a Formula-autós szériájában Európa-kupabeli harmadik helyet sikerült szereznie összetettben.

A következő állomás Baumgartner Zsolt számára a Formula-3 német kiírása volt, ahol a 13. pozícióban végzett. 2001-ben bemutatkozhatott a Formula 3000-es verseny kategóriában. Itt a professzor, azaz Alain Prost csapatát erősítette és hét futamon állhatott rajthoz. Egy évre rá az F3000-ben 1 pontot tudott szerezni, ami a 15. helyet jelentette. A királykategóriáig vezető út utolsó éve a 2003-as volt, amikor is az F3000 bajnokságában szerepelt 8 versenyen, melyeken 6 pontot szerzett.

Beugró a Jordan csapatában

2003-ban Baumgartner Zsolt már a Jordan istálló tesztpilótája volt a Forma-1-ben, amikor hirtelen megkapta élete lehetőségét. A magyar nagydíj hétvégéjén Ralph Firman, a csapat egyik pilótája a szabadedzés alatt egy hatalmas balesetet szenvedett el, melynek következtében agyrázkódást kapott, illetve bal sarka is megsérült. A helyére beugró versenyző pedig nem más mint Baumgartner volt, aki az időmérőn utolsó előtti lett, míg a versenyt csak befejezni sem tudta motorjának meghibásodása miatt. Ezután az olasz nagydíj hétvégéjén is ő volt a beugró, ahol tizenegyedikként zárt.

Baumgartner Zsolt a Minardi istállónál

Egy ideig úgy tűnt, hogy a Jordannél köthet ki a magyar versenyző, aki akkoriban a MOL támogatását élvezte. Azonban a szponzor és az Eddie Jordan vezette istálló nem tudott egyezségre jutni a szerződés feltételeiről. Végül a Minardi istállójánál kötött ki Gianmaria Bruni csapattársaként.

A Minardi 2004-ben sereghajtónak számított, így nem csoda, hogy Baumgartner Zsolt nem tudott erős eredményekkel szolgálni. Autója nem csak lassú, hanem megbízhatatlan is volt, ezáltal többször is fel kellett adnia egy-egy futamot. A szezon legfelemelőbb része Zsoltnak kétségkívül az Indianapolisban megrendezett futam volt, amelyen sikerült megszereznie első F1-es pontját. Ezzel ő lett Magyarország első királykategóriás pontszerzője. A szezont a 20. helyen zárta, míg a konstruktőriben a Minardival az utolsó pozíciót érték el.

Egyéb versenysorozatok

2007-et írtunk, amikor Baumgartner ismét a Minardinál tűnt fel. Csak ekkor a Champ-Car sorozatban, és “csak” tesztpilótaként. 2008-ban a Superleague Formula sorozatában pedig a Tottenham Hotspur színeiben kapott tesztpilóta szerepet.

Baumgartner Zsolt felesége

Bartalis Zsófia, Baumgartner Zsolt felesége, akivel 2014-ben kötött házasságot. Zsófia régebben öttusázó volt és a junior korosztályban világbajnokságot is nyert.

Házasságukból három gyermekük született, Anna, Gergő és Julcsi.