Aktív szenes fogkrém

Aktív szenes fogkrém előnyei és hátrányai

A szén a kozmetika világának egyik legnagyobb trendje. A kereskedelmi arcmaszkok és bőrradírok divatos összetevőjévé vált, és néhányan a fogfehérítésre is esküsznek rá. Az aktív szén – a szépségápolási termékekben és a fogkrémekben használt típus – egy finom szemcsés por, amely fából, kókuszdióhéjból és más természetes anyagokból készül, amelyek extrém hő hatására oxidálódnak. Manapság számos aktív szenes fogkrém kapható az interneten és a legtöbb drogériában. Nagyon nedvszívó, és orvosilag használják a méreganyagok felszívására és eltávolítására. De valóban működik a fogfehérítésnél?

Biztonságos az aktív szenes fogkrém?

További kutatásokra van szükség a szén fogkrém hosszú távú hatásait illetően. Egy 2017-es áttekintés arra figyelmeztet, hogy a fogorvosok azt tanácsolják pácienseiknek, hogy a nem bizonyított állítások és biztonsági aggályok miatt legyenek óvatosak a szénalapú fogkrém használatakor.

Néhány dolog, amit eddig tudunk az aktív szenes fogkrémről

A faszén fogkrém túlságosan koptató hatású a mindennapi használatra. Ha olyan anyagot használ, amely túlságosan dörzsöli a fogakat, az elhasználhatja a zománcot. Emiatt a fogai sárgábbnak tűnhetnek, mivel a dentin, egy elmeszesedett sárga szövet láthatóvá válik. A fogakat is érzékenyebbé teheti.

A legtöbb szén fogkrém márka nem tartalmaz fluoridot. A fluor segít megőrizni a fogzománc erősségét, ami segít megvédeni fogait a fogszuvasodástól és a szuvasodástól. Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a széntartalmú fogkrém és a fokozott fogszuvasodás összefüggésbe hozható.

Elszíneződést okozhat egyes fogakon. A faszén részecskék felhalmozódhatnak az idősebb fogak repedéseiben és repedéseiben.
A faszén fogpótlásokra gyakorolt ​​hatása nem ismert. Egyelőre nem ismert, hogy a faszén milyen hatással van a furnérok, hidak, koronák és fehér tömések készítéséhez használt anyagokra. Szénrészecskék rakódhatnak fel közöttük, fekete vagy szürke körvonalat hagyva.

Aktív szenes fogkrém fehérítéshez működik?

A fogkrémben lévő aktív szén segíthet eltávolítani a felületi foltokat a fogakról. A faszén enyhén koptató hatású, és bizonyos mértékig képes felszívni a felületi foltokat is.

Arra azonban nincs bizonyíték, hogy bármilyen hatással lenne a fogzománc alatti foltokra, vagy hogy természetes fehérítő hatása lenne.

A fogak fehérítéséhez a terméknek meg kell dolgoznia a felületen lévő foltokat, valamint a belső foltokat, amelyek a zománc alatt találhatók. A belső foltokat olyan dolgok okozzák, mint bizonyos gyógyszerek, túlzott fluorid expozíció vagy mögöttes egészségügyi állapotok.Bár az aktív szénnek vannak bizonyított előnyei, nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a fogfehérítést ezek közé sorolják.

Mik az aktív szenes fogkrém előnyei?

A mai napig az aktív szenes fogkrém ismert előnyei a következők:

 • Segíthet eltávolítani a felületi foltokat a fogakról.
 • Javíthatja a rossz leheletet.
 • Professzionális tisztítás után alkalmanként használva segíthet megelőzni a foltosodást.

Mik az aktív szenes fogkrém hátrányai?

A szén fogkrém használatának hátrányai a következők:

 • Csiszoló hatású, és lekoptathatja a fogzománcot, így a fogak sárgának tűnnek.
 • Nem távolítja el a zománc alatti foltokat.
 • A mindennapi használat fogérzékenységet okozhat.
 • A legtöbb márka nem tartalmaz fluort, ami segít megelőzni a fogszuvasodást.
 • Elszínezheti a régebbi fogakat és fogpótlásokat, például héjakat, hidakat, koronákat és fehér töméseket.
 • Hosszú távú hatásai és biztonságossága még mindig nem ismert.

Mi működik még a fogfehérítésben?

Rengeteg biztonságos és hatékony lehetőség közül választhat, ha fogait szeretné fehéríteni. Számos lehetőség az American Dental Association (ADA) által jóváhagyott, vény nélkül kapható fehérítő termékek. A fogorvosokon keresztül professzionális fehérítő termékek is elérhetők. A lehetőségek között szerepel:

 • fehérítő fogkrémek
 • fehérítő csíkok

Ha fogfehérítő termékeket keres, keressen olyanokat, amelyek rendelkeznek ADA elfogadási pecséttel, és olyanokat, amelyek kék kovarint és hidrogén-peroxidot tartalmaznak. Ezek a fehérítő technológiák a leghatékonyabbak egy 2019-es tanulmány szerint, amely a fehérítő fogkrémet és a technológiákat, köztük az aktív szenet hasonlította össze.

Természetes otthoni gyógymódok

Bár ezek a lehetőségek nem feltétlenül olyan hatékonyak, mint néhány kereskedelmi fogfehérítő termék, természetesebbek és könnyen használhatók. Először beszéljen fogorvosával, hogy megtudja, ezek a lehetőségek megfelelőek-e az Ön számára:

 • hidrogén-peroxid
 • szódabikarbóna
 • almaecet

A rendszeres fogmosás, beleértve az étkezés utáni fogmosást és az olyan italok ivását, amelyekről ismert, hogy elszínezi a fogakat (például kávé, tea és vörösbor), segíthet megőrizni a fehérebb mosolyt.