Brokkoli kalória tartalma és jótékony tulajdonságai

Brokkoli kalória tartalma és jótékony tulajdonságai

A brokkoli kalória tartalma szinte jelentéktelennek mondható, mivel 90%-ban vízből áll. Viszont számos tápanyagban gazdag, beleértve a rostokat, a C-vitamint, a K-vitamint, a vasat és a káliumot. Több fehérjét is tartalmaz, mint a legtöbb más hasonló zöldség.

A brokkoli a káposztával, a kelkáposztával, a karfiollal és a kelbimbóval rokon keresztes virágú zöldség. Nyersen és főzve is fogyasztható, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a párolás hatására nyújtja a legtöbb egészségügyi előnyt.

100g brokkoli kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Cukor
Zsír
Rost
Kalória
2,8g
4g
1,7g
0,4g
2,6g
34

A brokkoli ásványi anyag és vitamin tartalma

Valójában a brokkoli szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:

  • A-vitamin: 623IU 20,8%
  • B-6 vitamin: 0,175mg 12,5%
  • B-9 vitamin: 63µg 31,5%
  • C-vitamin: 89,2mg 112%
  • K-vitamin: 101,6µg 135%
  • Kálium: 316mg 15,8%

Kiemelkedő C-vitamin tartalmával a napi felnőttek számára ajánlott teljes bevitelt tartalmazza, mely rendkívül fontos az immunrendszer működéséhez és a bőr egészségéhez.

A brokkoli másik kiemelkedő vitaminja a K, amely fontos a véralvadáshoz, és elősegítheti a csontok egészségét.

Káliumban is igen gazdag zöldség, ami jótékony hatással van a vérnyomás szabályozására és a szívbetegségek megelőzésére.

Rostot és egyéb jótékony hatású vegyületeket tartalmaz

A brokkoli kalória tartalmának nagy része szénhidrát, mely főleg rostokból és cukrokból áll. A rost az egészséges táplálkozás fontos része. Elősegítheti a bélrendszer egészségét, segíthet megelőzni a különféle betegségeket, és elősegítheti a fogyást.

Ez a zöldség gazdag különféle antioxidánsokban és növényi vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az általa nyújtott egészségügyi előnyökhöz.

  • A brokkoli egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben tanulmányozott növényi vegyülete, a szulforafán, mely védelmet biztosíthat különféle ráktípusokkal szemben.
  • A kaempferol nevű antioxidáns számos egészségügyi előnnyel jár, védelmet nyújthat a szívbetegségek, a rák, a gyulladások és az allergiák ellen.
  • A kvercetin elnevezésű antioxidánsnak számos előnye van, melyek közül a legfontosabb a magas vérnyomás csökkentése.

Alacsonyabb koleszterinszint érhető el a fogyasztásával

A koleszterinnek számos fontos funkciója van a szervezetben. Például kulcstényező az epesavak képződésében, amelyek segítik a zsír emésztését. Az epesavak a májban képződnek, az epehólyagban raktározódnak, és az emésztőrendszerbe kerülnek, amikor zsír jut a szervezetbe. Ezt követően az epesavak visszaszívódnak a véráramba, és újra felhasználják. A brokkoliban lévő anyagok az epesavakhoz kötődnek a bélben, növelve azok kiválasztását és megakadályozva az újrafelhasználást. Ez új epesavak szintézisét eredményezi a koleszterinből, csökkentve ennek a markernek a teljes szintjét a szervezetben. Ez a hatás összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenésével.

Javítja a szem egészségét

A látásromlás az öregedés gyakori következménye. A brokkoliban található két fő karotinoid, a lutein és a zeaxantin az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatának csökkenésével jár.

A brokkoli béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Ez a zöldség így javíthatja a látást az alacsony béta-karotinnal rendelkező egyéneknél.