A brokkoli kalória tartalma szinte jelentéktelennek mondható, mivel 90%-ban vízből áll. Viszont számos tápanyagban gazdag, beleértve a rostokat, a C-vitamint, a K-vitamint, a vasat és a káliumot. Több fehérjét is tartalmaz, mint a legtöbb más hasonló zöldség.
A brokkoli a káposztával, a kelkáposztával, a karfiollal és a kelbimbóval rokon keresztes virágú zöldség. Nyersen és főzve is fogyasztható, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a párolás hatására nyújtja a legtöbb egészségügyi előnyt.
100g brokkoli kalória és tápanyag összetétele
A brokkoli ásványi anyag és vitamin tartalma
Valójában a brokkoli szinte minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak:
- A-vitamin: 623IU 20,8%
- B-6 vitamin: 0,175mg 12,5%
- B-9 vitamin: 63µg 31,5%
- C-vitamin: 89,2mg 112%
- K-vitamin: 101,6µg 135%
- Kálium: 316mg 15,8%
Kiemelkedő C-vitamin tartalmával a napi felnőttek számára ajánlott teljes bevitelt tartalmazza, mely rendkívül fontos az immunrendszer működéséhez és a bőr egészségéhez.
A brokkoli másik kiemelkedő vitaminja a K, amely fontos a véralvadáshoz, és elősegítheti a csontok egészségét.
Káliumban is igen gazdag zöldség, ami jótékony hatással van a vérnyomás szabályozására és a szívbetegségek megelőzésére.
Rostot és egyéb jótékony hatású vegyületeket tartalmaz
A brokkoli kalória tartalmának nagy része szénhidrát, mely főleg rostokból és cukrokból áll. A rost az egészséges táplálkozás fontos része. Elősegítheti a bélrendszer egészségét, segíthet megelőzni a különféle betegségeket, és elősegítheti a fogyást.
Ez a zöldség gazdag különféle antioxidánsokban és növényi vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az általa nyújtott egészségügyi előnyökhöz.
- A brokkoli egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben tanulmányozott növényi vegyülete, a szulforafán, mely védelmet biztosíthat különféle ráktípusokkal szemben.
- A kaempferol nevű antioxidáns számos egészségügyi előnnyel jár, védelmet nyújthat a szívbetegségek, a rák, a gyulladások és az allergiák ellen.
- A kvercetin elnevezésű antioxidánsnak számos előnye van, melyek közül a legfontosabb a magas vérnyomás csökkentése.
Alacsonyabb koleszterinszint érhető el a fogyasztásával
A koleszterinnek számos fontos funkciója van a szervezetben. Például kulcstényező az epesavak képződésében, amelyek segítik a zsír emésztését. Az epesavak a májban képződnek, az epehólyagban raktározódnak, és az emésztőrendszerbe kerülnek, amikor zsír jut a szervezetbe. Ezt követően az epesavak visszaszívódnak a véráramba, és újra felhasználják. A brokkoliban lévő anyagok az epesavakhoz kötődnek a bélben, növelve azok kiválasztását és megakadályozva az újrafelhasználást. Ez új epesavak szintézisét eredményezi a koleszterinből, csökkentve ennek a markernek a teljes szintjét a szervezetben. Ez a hatás összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenésével.
Javítja a szem egészségét
A látásromlás az öregedés gyakori következménye. A brokkoliban található két fő karotinoid, a lutein és a zeaxantin az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatának csökkenésével jár.
A brokkoli béta-karotint tartalmaz, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Ez a zöldség így javíthatja a látást az alacsony béta-karotinnal rendelkező egyéneknél.