párolt zöldség

Párolt zöldség recept és fogyasztásának előnyei

Vajon a főtt vagy a párolt zöldség az egészségesebb ? Melyik tartalmaz több vitamint és tápanyagot ?
A cikkben megpróbáljuk megválaszolni ezeket a kérdéseket.

A jelenlegi táplálkozási irányelvek azt javasolják, hogy napi 2-6 csésze gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, attól függően, hogy mennyi kalóriára van szükségünk. A főzés és a párolás egyaránt népszerű módszer a zöldségköret elkészítéséhez. Előnyeiknek és hátrányaiknak ismerete elősegítheti a zöldségek elkészítését oly módon, hogy azok megőrizzék tápanyagukat, színüket és zamatukat.

Párolt zöldség

A főtt zöldségektől eltérően a párolt zöldségeket rövid ideig főzzük, majd levesszük a tűzről. Ez megtehető zöldséges párolóval vagy egy szokásos fedővel ellátott fazék segítségével. Gőzölés közben a gőz hője megfőzi a zöldségeket, és megkímélik őket a forrásban lévő víztől. A gőzölés célja az, hogy addig főzzük a zöldségeket, amíg már nem nyersek, de még világosak és ropogósak. Ez megőrzi a színt és az ízt, valamint a tápanyagtartalmukat.

Főtt zöldség

A főzési folyamat során bizonyos tápanyagok kimosódnak a zöldségekből a főzővízbe. Minél tovább főzik őket, annál több tápanyag távozik belőlük. Leves vagy pörkölt készítésekor ez nem lehet kérdés, mivel a lét a leves többi részével együtt fogyasztják. Köretnek, rágcsálnivalónak vagy étkezésnek szánt zöldségfélék főzésénél azonban a főzés olyan zöldségeket eredményez, amelyekben valamilyen mértékben csökkent a tápanyagok mennyisége. A túlfőzés a színt és az ízt is tompítja.

Párolt zöldség receptek

Elveszett és nyert tápanyagok

Noha a nyers zöldségek rengeteg tápanyagot tartalmaznak, a főzelék főzése valóban megkönnyítheti a test számára a hasznos anyagok felszívódását. Egyes zöldségek külső rétegeinek és sejtszerkezeteinek lebontása növeli az adott zöldségekben elérhető bizonyos tápanyagok – például a spenótban és a sárgarépában lévő béta-karotin – mennyiségét. A zöldségköret elkészítésekor a párolás előnyösebb, mint a főzés, mivel a zöldségek távol maradnak a forró víztől, lehetővé téve számukra, hogy több tápanyagot visszatartsanak a főzési folyamatban.

Zöldség az étrendben

Bármilyen formában is van, a zöldségköret remek kiegészítője az étrendnek. Figyelembe véve a főzés szintjére vonatkozó különböző kutatási eredményeket, a leghatékonyabb megközelítés az lehet, ha különféle párolt és nyers zöldségeket viszünk be az étrendbe. Így fogyaszthatunk néhány nyers zöldséget, amelyekben magasabb a tápanyag, és néhány főtt vagy párolt zöldséget, amelyekben magasabb lehet a főzési folyamat során felszabaduló antioxidánsok mennyisége. Válasszon zöldségeket többféle színben, hogy maximalizálja a bennük lévő tápanyagokat.

Párolt zöldség recept

Mindig érdemes otthon tartani fagyasztott zöldségeket, mivel így bármikor finom köret készíthető belőlük. Az elkészítése nagyon egyszerű és általában 20 percen belül megvan.

Tapadásmentes serpenyőben 10-15g vajat, alacsony lángon fel kell olvasztani, majd hozzáadni a mirelitt zöldségeket. Jól át kell keverni a zöldséget a vajjal, majd pici vizet önteni hozzá és lefedni a serpenyőt. Néha ellenőrizni kell, hogy megpuhult e a zöldség. Amennyiben elérte a kellő minőséget, a fedőt le lehet róla venni, hogy a víz elpárologjon és a párolt zöldség kicsit megpiruljon. Só és bors ízlés szerint használható hozzá tálalás előtt.