alma kalória

Alma kalória tartalma és jótékony hatásai

Az alma kalória tartalmának szinte teljes egészét a szénhidrát teszi ki, melynek 90%-a gyümölcscukor. Továbbiakban jó rost- és C-vitamin-forrás, és polifenolokat is tartalmaz, amelyeknek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel is járhat.

Mindenki hallotta a régi mondást, miszerint a „napi alma távol tartja az orvost”. Az alma a legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik, és számos jótékony hatása ismert. Fontos beépíteni a napi étrendbe, mert nagyon sok vitamint-, és más egészséges anyagot foglal magába.

100g alma kalória és tápanyag összetétele

Fehérje
Szénhidrát
Melyből cukor
Rost
Zsír
Kalória
0,4g
13,2g
12,2g
4g
0g
54

Az alma vitamin és ásványi anyag tartalma

Igen alacsony az alma kalória tartalma, de ennek ellenére rengeteg C-vitamint tartalmaz. Ez egy erős természetes antioxidáns, amely elősegítheti a szervezet ellenállását mind a fertőző ágensekkel, mind a szabad gyökök által okozott károkkal szemben. Minden alkalommal, amikor almát fogyasztunk, egészséges adagot kap a test ebből a fontos vitaminból.

A B-komplex vitaminok is megtalálhatóak az almában. Ez magában foglalja a riboflavint, a tiamint és a B-6 vitamint, amelyek mind elengedhetetlenek a vörösvérsejtek fenntartásához, valamint az idegrendszer erős és egészséges megőrzéséhez.

Az almák tartalmaznak K-vitamint, mely segít a fehérjék előállításában, ami erősíti a csontokat és ösztönzi a normális véralvadást.

E-vitamint is magába foglal, de kisebb mennyiségben található meg benne, mint a többi. Azért ez a tartalom is hozzájárul az egészségesebb bőrhöz és az erősebb immunrendszerhez.

A sok vitamin és ásványi anyag mellet sok más tápanyaggal is el van látva. Az egyik ilyen kulcseleme az élelmi rost, mely valójában egyfajta szénhidrát. A székrekedés megelőzésében és enyhítésében leginkább ismert az étkezési rost előnyös tulajdonsága . Ugyanakkor számos más fontos egészségügyi előnyt kínál. Segít fenntartani az egészséges testsúlyt, csökkenti a koleszterinszintet és csökkentheti a szívbetegségek, a cukorbetegség és egyes rákfajták kockázatát. Fontos azonban megjegyezni, hogy a rost az alma héjában található, ezért nem érdemes fogyasztás előtt meghámozni.

Jelentős mennyiségben foglal magába az alma fitonutrienst, mely polifenolos vegyületek antioxidánsokként működnek, amelyek megvédhetik a szabad gyökök károsodását. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatást fejthetnek ki és javíthatják az immunrendszer állapotát.

Az alma fogyasztással, fontos ásványi anyagok, például kalcium, kálium és foszfor juttatható a szervezetbe. Ezekre az ásványi anyagokra a szervezetnek szüksége van különféle funkciók ellátásához, például a csontok (kalcium) erősítéséhez, az izomépítéshez (kálium) és a káros anyagok (foszfor) kiszűréséhez.

Az alma jó lehet a fogyáshoz

Az almában magas a rost- és a víztartalom, mely által jobban tölti a szervezetet, de mégsem tartalmaz sok kalóriát.

Egy tanulmányban azok az emberek, akik étkezés előtt néhány almaszeletet ettek, teltebbnek érezték magukat, mint azok, akik almaszószt, vagy almalevet fogyasztottak. Emiatt átlagosan 200 kalóriával kevesebbet vittek be a szervezetükbe az étkezés alatt.

Egy másik tíz hetes vizsgálatban ötven túlsúlyos nő vett részt. Az almát fogyasztó résztvevők átlagosan 1 kg-al többet fogytak és kevesebb kalóriát ettek, mint azok, akik hasonló kalóriatartalmú és rosttartalmú zabkekszet fogyasztottak.

A szívre gyakorolt előnyei

Az alma fogyasztást a szívbetegségek alacsonyabb kockázatához kötik. Ennek egyik oka az lehet, hogy az alma oldható rostot tartalmaz, amellyel csökkenthető a vér koleszterinszintje. Polifenolokat is tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatásúak. Ezek közül sok a héjban koncentrálódik. Ezen polifenolok egyike a flavonoid epikatechin, amely csökkentheti a vérnyomást. A flavonoidok segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket a vérnyomás és a rossz koleszterin csökkentésével.

Almával a cukorbetegség ellen

2013-ban egy népesedési tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik heti három adag gyümölcslevet helyettesítettek ugyanannyi teljes gyümölccsel, beleértve az almát is, 7%-al csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem ettek gyümölcsöt.

Továbbá azoknak, akik több rostot fogyasztanak, kisebb a kockázat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Azoknak az embereknek, akik már cukorbetegek és magas rosttartalmú étrendet követnek, alacsonyabb lehet a vércukorszintjük is.